Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Політична поведінка - це активність індивідів, груп, організацій у сфері політичних відносин, пов'язана з впливом на владу чи протидією її реалізації



Основою здійснення політичної поведінки є зріз активності політичного суб'єкта, або відсутність подібної активності.

Важливою категорією соціології політики є політичні відносини, які є прямим предметом дослідження галузі, оскільки є однією з форм вираження соціальних відносин.

Політичні відносини - це вид соціальних відносин, що проявляється у взаємодії різних соціальних спільностей (націй, народів, класів) та створених ними організацій у процесі формування, утвердження і реалізації політичної влади.

Політична система вивчається багатьма науками (філософією, політологією, правом, психологією, історією), соціологія ж аналізує діяльність суспільства в політичній сфері.

Соціологія політики - галузь соціології, яка вивчає соціальні механізми влади та їх вплив у суспільстві, закономірності впливу соціальних спільнот, інститутів на політичний порядок, соціальні засади політичних та державних інститутів, стан, тенденції, напрями функціонування політичної свідомості, політичної поведінки в соціальному середовищі.

Вважають, ще соціологія політики (або політична соціологія) утворилася на стику двох загальних наук - таких, як політологія і соціологія. Однак, маючи практично одні і ті ж елементи - складові вивчення діяльності політичних інституцій, організацій, політична соціологія вивчає саме властиві їй предмети та об'єкти дослідження.

Політична наука починається із держави і досліджує те, як держава впливає на суспільство; політична соціологія починає вивчення із суспільства і досліджує, як воно впливає на державу (тобто поділ і здійснення влади). Політична соціологія розкриває відносини суспільства до держави, інститутів поділу та формування влади.

Об'єкт соціології політики - політична сфера суспільства.

Предмет соціології політики охоплює соціальні аспекти функціонування політичної сфери - інститути, соціалізацію, політичну свідомість, політичну поведінку людей...

Як самостійна наука соціологія політичних відносин виникає на початку XX ст. Значний внесок у її розвиток зробили С. Ліпсет, Р. Міллю, А. Ростоу, Р. Дарендорф.

Серед основних методів дослідження політичного життя можна виділити такі:

ü вивчення впливу економіки, культури та інших факторів на політичні процеси;

ü аналіз ролі соціальних спільностей (класів, соціальних груп, націй) в політичному житті;

ü структурно-функціональний аналіз політичних інститутів (держав, партій, громадських організацій);

ü системний аналіз великих і малих політичних структур; порівняльний метод;

ü комплексний аналіз політичного управління і керівництва суспільством;

ü анапіз політичної динаміки;

ü методи політичного планування і прогнозування.

ü

Соціологія політики виконує такі функції:

• теоретико - пізнавальну (пов'язана з виробленням наукової інформації про політичні процеси та явища;

• прогностичну, яка проявляється у прогнозуванні політичних змін, виділенні зон політичної напруги, запобіганні можливим конфліктам;

• прагматичну, пов'язану з розробкою шляхів, методів, способів забезпечення соціальної злагоди різних соціальних груп; розробкою технологій запобігання кризовим ситуаціям; пошуком шляхів виходу із конфліктів, що виникли;

• соціалізації, що пов'язана з залученням громадян до демократичної системи політичних цінностей.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 537 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...