Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Соціологія праці, управління і менеджмент



Менеджмент має англійське походження і перекладається як управління, керівництво.

Коли йдеться про взаємозв'язок соціології праці і управління з одного боку, і менеджменту з іншого, то мається на увазі менеджмент як наука управління.

Соціологія праці і управління вивчає соціальні проблеми праці, соціальні інститути, соціально-трудові відносини і процеси, соціальне управління, а менеджмент - є міждисциплінарним підходом до управління виробництвом.

Якщо розглянути предмети цих наук сумісно, то можна зробити такі висновки. Менеджмент, по-перше, пов 'язаний лише з проблемами управління виробництвом, по - друге, розглядає ці проблеми комплексно, поєднуючи соціологічні, економічні, організаційні, психологічні підходи. А соціологія праці і управління, по-перше, розглядає не тільки проблеми управління виробництвом, а й аспекти функціонування і розвитку соціальних інститутів, специфіку соціально-трудових відносин, різні соціальні групи в сфері праці. По - друге, коли вона розглядає проблеми управління, вона це робить, виходячи з найбільш широкого соціального змісту, використовуючи принципи, методи, закономірності соціального управління.

Таким чином, предмети соціології праці та управління, з одного боку, і менеджменту - з іншого, взаємно перехрещуються, а не знаходяться у відносинах підпорядкованості.

Отже, соціологія праці і управління йде попереду менеджменту, вивчає найбільш глибокі загальні тенденції, притаманні розвитку соціальних інститутів, соціально-трудових відносин і процесів, найважливіші методологічні принципи і методи їх регулювання. Менеджмент, використовує ці підходи, поєднуючи їх з підходами економічними, організаційними, правовими, психологічними та іншими, виробляє і застосовує на практиці найефективніші моделі, технології, засоби, методи управління виробництвом.

Питання для самоперевірки

1. Розкрийте особливості економічної соціології як спеціальної соціологічної теорії.

2. Розкрийте об'єкт і предмет економічної та соціальної сфер суспільства.

3. У чому полягають особливості економічної та соціальної сфер суспільства?

4. Що вивчає соціологія праці й управління?

5. Що є об'єктом соціології праці та управління?

6. Що таке соціально-трудові відносини?

7. Трудова поведінка яких соціальних спільностей в сфері праці повинна нині, на вашу думку, вивчатися найглибше?

8. Який зв'язок існує між соціологією праці та управління з іншими науками?

9. Чим різняться предмети соціології праці й управління і економічна соціології?

10. Чим пояснюється зростання ролі соціології праці та управління в умовах переходу до ринкової економіки?





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 2471 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...