Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Предмет, об 'єкт етносоціології



Етносоціологія - це галузь соціології, що досліджує походження, суть і функції різних етнічних спільнот з метою виявлення основних тенденцій їх утворення, розвитку та взаємозв'язків з іншими етносами.

Об'єкт етносоціології - особливості етнічних виявів соціального.

Предмет етносоціології - це вивчення таких проблем:

• розвитку і функціонування етнічних спільнот;

• формування їх інтересів і форм самоорганізації;

• закономірності їх колективної поведінки;

• взаємодії етнічних груп та ін.

В Україні, як окрема дисципліна, етносоціологія почала формуватися на межі 50 - 60-х років XX століття. Але згодом вивчення етнографічних і національних аспектів суспільного життя було неможливим у зв'язку із загрозами бути звинуваченими у "буржуазному націоналізмі". Тому проблеми, які досліджує етносоціологія в Україні значилися як ризиковані.

Головним поняттям етносоціології є етнос. Ключовим питанням в дослідженні етносу є з'ясування суті та характеру виникнення і розвитку - етногенезу. Вчені використовують соціобіологічний, еволюційно-історичний, інструментальний і конструктивіський підходи до вивчення етносів.

Етнос - це стала сукупність людей, яка історично склалася на певній території і мас спільні, відносно стабільні особливості мови, культури, а також усвідомлення своєї єдності та відмінності від інших подібних утворень.

Етнічна ідентичність - це відчуття взаємної тотожності, історичної, соціальної та культурної спільності у представників однієї етнічної групи.

Народність - мовна, територіальна та культурна сукупність людей, яка склалася історично і передує нації.

Найвищою формою вияву етнічних спільностей є нація, яка є одним із провідних предметів дослідження етносоціології.

Нація - це поліетнічна спільність людей, що історично склалася і розвивається на спільній території, характеризується спільністю походження, мови, економічного становища, психічного стану та культури, що виявляється в єдиній свідомості та самосвідомості.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 801 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...