Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Соціальні конфлікти в сучасній Україні



Започаткований проголошенням незалежності України процес демократизації та переходу до ринкових відносин, різко посилив дію конфліктогенних факторів в усіх сферах життя українського суспільства. Зросла боротьба за владу, статус і ресурси, права і сфери впливу різних соціальних суб'єктів, від владних структур центральною і регіонального рівня, до трудових колективів, профспілок, політичних партій і громадських рухів, національних та релігійних спільнот та окремих особистостей. Протиборство конфліктуючих сторін набуває різних форм - від трудових суперечок, страйків до масових акцій соціального протесту з вимогами зміни існуючої системи влади.

Внаслідок глибоких економічних і соціальних перетворень суттєво змінилась соціальна структура українського суспільства, зростає соціальна нерівність, яка є головним джерелом реальних та ймовірних соціальних конфліктів.

Зі всіх факторів, що впливають на ступінь конфліктності у суспільстві, головну роль відіграють протиріччя між трьома головними суспільними структурами та всередині них. Мова йде про владу (законодавчу, виконавчу та судову), підприємництво (державне, колективне, приватне, мафіозне) та виробників матеріальних та духовних благ (інтелігенція, службовці, робітники і селяни, фермери, студенти та ін.).

З'явились страйки шахтарів, працівників бюджетної сфери, організовані виступи трудящих у протест проти невиплати заробітної плати, заборгованостей з пенсій, підвищення цін на товари та комунальні послуги. Поряд з економічними вимогами трудящі все частіше висувають політичні вимоги зміни існуючої системи влади, відставки уряду, переобрання президента України.

Особливістю сучасної ситуації в Україні є те, що значна частина конфліктів, причини яких знаходяться поза політикою, набуває політичного забарвлення внаслідок спекуляції політичними партіями історичних, культурних, духовних проблем сучасності.

Наприклад, проблема двомовності в Україні, оцінки окремих історичних подій та особистостей, міжконфесійних відносин. Найефективнішим шляхом вирішення існуючих конфліктів є чітке дотримання закону.

Питання для самоперевірки

1. Що таке конфлікт?

2. Які види конфліктів існують?

3. Які функції виконують конфлікти у суспільстві?

4. Що вивчає соціологія конфлікту?

5. Які структурні елементи конфлікту прийнято виділяти у конфлікті?

6. Які головні причини виникнення соціальних конфліктів?

7. На що спрямований процес управління соціальними конфліктами?

8. Які методи розв'язання конфлікту вам відомі?

9. Що таке "стратегії виходу з конфлікту"!

10.Яких принципів мають дотримують у своїй поведінці конфліктуючі сторони?

11. Як ви розумієте поняття "Інституалізація конфліктів"?

12. Які соціальні конфлікти є найбільш поширеними у сучасній Україні?





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 3752 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...