Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сутність акціонерного капіталу. Реальний і фіктивний капітал



На відміну від промислового, торгового та позичкового капіталів акціонерний капітал функціонує не в певній сфері економіки, а в кожній з її сфер, тому він не є особливим видом капіталу, а виступає як особлива форма організації капіталу, що функціонує у будь-якій сфері економіки. У цьому і полягає його основна особливість.

Основою акціонерного капіталу є акціонерна власність, яка відрізняється від інших форм власності своїми об’єктами і суб’єктами. Об’єктом акціонерної власності є акціонерний капітал, а її суб’єктом – акціонерні товариства (АТ), його акціонери і наймані працівники. Ці особливості акціонерної власності зумовлюють сутність акціонерного капіталу.

Акціонерний капітал – економічна форма реалізації акціонерної власності, що формується шляхом об’єднання розрізнених грошових засобів в один великий капітал через утворення акціонерних товариств (АТ), випуск і розміщення (продаж) ним своїх цінних паперів – акцій, облігацій та їх похідних.

У структурі акціонерного капіталу (власності) виокремлюють власний та запозичений капітал. Перший складається з коштів, отриманих від випуску і реалізації акцій та резервного капіталу, що утворюється в результаті відрахувань від прибутку та їх інвестування у виробництво. Запозичений капітал утворюється за рахунок банківського кредиту та коштів, отриманих від випуску облігацій.

З відповідним ступенем умовності в економічній літературі виокремлюють дві існуючі нині базові моделі акціонерної власності:

- перша – це так звана англосаксонська модель, де 20-30% акцій іммобільні, надовго залишаються в руках небагатьох власників і формують контрольні пакети. У той же час 70-80% акцій рухливі, легко переходять із рук в руки як об’єкт торгівлі „в роздріб” на фондовому ринку.

- другу модель називають континентальною. У цьому випадку у постійних акціонерів зосереджено 70-80% акцій, а 20-30% їх надходять на ринок і розглядаються інвесторами як об’єкт тимчасового вкладення коштів.

Акціонерний капітал функціонує у формі реального і фіктивного капіталів. Реальний капітал – гроші, засоби виробництва та інше майно АТ, які використовують для створення реального багатства у речовій і вартісній формах. Реальний капітал функціонує як одне ціле і безпосередньо є об’єктом спільної неподільної власності акціонерів АТ як юридичної особи. Фіктивний капітал – цінні папери (акції та облігації) АТ, що відображають його реальний капітал і надають право на одержання доходів у вигляді дивідендів, відсотків тощо. Фіктивний капітал у певних частках належить окремим акціонерам, тобто є об’єктом приватної власності. Назва „фіктивний” обумовлена тим, що цей капітал, на відміну від реального, безпосередньо не створює багатства. Він не функціонує безпосередньо у виробничому процесі; цінні папери виступають лише титулами, тобто правом власності на реальний капітал.

Соціально-економічні функції акціонерного капіталу визначаються функціями, які притаманні акціонерній власності. Цими функціями є:

– інтегрування капіталу підприємств різних типів, видів і форм власності в один акціонерний капітал;

– гармонізація приватних, колективних і суспільних економічних інтересів;

– функція мотивації до ефективної, творчої праці;

– функція демократизації економічних відносин на рівні АТ і всієї економіки;

– функція соціалізації економіки, ринкового господарства.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 757 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...