Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Акції і облігації. Курс акцій



Акція – цінний папір, свідоцтво про внесення капіталу (паю) в загальний капітал акціонерного товариства, що дає право на отримання частки прибутку у вигляді дивіденду. Власник акції є співвласник акціонерного товариства в межах тієї кількості акцій, якою він володіє, з випливаючими звідси відповідними правами. Ці права залежать від певного виду акцій, які поділяються:

1. За характером розпорядження:

1.1. акції на пред’явника, на яких не вказаний їх власник, не реєструються, і підприємство не знає, хто є власником їх;

1.2. в іменних акціях вказується власник, вони реєструються у відповідному реєстрі підприємства і передача їх іншій особі допускається тільки з дозволу правління акціонерного товариства.

2. За характером отримання дивіденду (доходу за акціями) і наявністю права голосу:

2.1. звичайні акції дають їх власнику право голосу на зборах акціонерів і приносять дивіденд у залежності від величини прибутку підприємства. Тобто цей дивіденд не фіксований (як процент на облігацію).

2.2. привілейовані (преференційні) не дають їх власникам права голосу, але надають їм ряд привілеїв: виплату фіксованого розміру дивіденду; виплату дивіденду в першу чергу тощо.

Курс акцій. Будь-які цінні папери мають номінальну ціну (номінал), що позначено на них, і ринкову ціну (біржову), за якою вони продаються й купуються на фондовій біржі. Ринкова ціна називається курсом цінних паперів, що практично ніколи не співпадає з їх номіналом. Перевищення курсу акції над її номіналом називається лажем, або ажіо, зниження курсу в порівнянні з номіналом – дизажіо. Курс цінних паперів під впливом попиту і пропозиції на них постійно коливається навколо середньої (курсової) ціни. Курс визначається за формулою:

дохід від акції (дивіденд)

Курс акції = * 100%

позичковий відсоток

Якщо, наприклад, доход (дивіденд) від акції складе 2 000грн., а банки за вкладами виплачують в середньому 10% річних, то середній курс акції буде 20 000грн. За ці гроші можна купити акцію і мати дохід від неї в 2000грн, або їх можна вкласти в банк і отримати процент такої ж величини (20 000 * 10% = 2000грн).

У розвинутих країнах на базі динаміки середніх курсів акцій найбільших акціонерних компаній установлюють агреговані статистичні показники, що використовують для оцінки економічної кон’юнктури. Найвідоміший серед них – індекс Доу Джонса, що базується на курсах акцій 65 найбільших компаній, які котируються на Нью-Йоркській фондовій біржі.

Облігація – це боргове зобов’язання, що видається на певний строк, протягом якого облігації викуповуються тими, хто їх випустив, по них виплачується домовлений процент. Це цінні папери з фіксованим доходом (процентом), що мають такі різновиди: державні, комунальні облігації, облігації підприємств, корпорацій.

Держава випускає облігації, щоб збалансувати свої витрати і доходи (тобто державний бюджет). Таким чином держава та її місцеві органи залучають кошти підприємств і населення, продаючи облігації держпозики, для ліквідування дефіциту бюджету. Підприємства випускають облігації також з метою поповнення своїх фінансових ресурсів. Отримання процентного доходу з облігації називають деколи „стрижкою” купонів, бо власник облігації відрізає з неї купон і посилає емітенту (хто випустив цю облігацію) для отримання грошей (щомісячно, щоквартально, або щорічно). Сплата проценту за облігаціями здійснюється в першу чергу.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 328 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...