Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ринок цінних паперів. Фондова біржа



Ринок цінних паперів (РПЦ), або фондовий ринок – механізм взаємодії ціни, попиту і пропозиції, цінних паперів, що регулює відносини між суб’єктами купівлі-продажу акцій, облігацій та їх похідних. Суб’єктами РЦП виступають, з одного боку, емітенти (юридичні особи, що випускають в обіг цінні папери), з іншого боку – інвестори (фізичні і юридичні особи, що купують цінні папери).

РЦП поділяють на первинний і вторинний. Первинний ринок ЦП – ринок, на якому відбувається розміщення нових випусків ЦП. Вторинний ринок ЦП – ринок, на якому здійснюють операції з ЦП між особами, що не є їх первинними продавцями і покупцями. На ньому відбувається перепродаж раніше випущених цінних паперів через фондову біржу і позабіржовий обіг.

Фондова біржа – це спеціалізований фінансовий інститут, який зосереджує купівлю і продаж цінних паперів, сприяє формування, їх біржового курсу. Створюється біржа як акціонерне товариство, засновниками якого можуть бути торговці цінними паперами, котрі мають дозвіл на здійснення комерційної і комісійної діяльності. Основними операціями фондової біржі є:

- проведення обліку цінних паперів та надання рекомендацій по встановленню початкової котирувальної ціни;

- організація оформлення угод з купівлі-продажу цінних паперів;

- виконання централізованих взаєморозрахунків усередині біржового ринку цінних паперів;

- здійснення централізованого інформаційного забезпечення і курсового контролю;

- забезпечення правового оформлення угод та ін..

Всесвітньо відомі фондові біржі – Нью-Йоркська, Лондонська, Токійська, Франкфуртська.

Позабіржовий обіг – купівля-продаж ЦП через посередницькі фірми, оминаючи фондову біржу. Виникнувши як альтернатива фондової біржі, позабіржовий обіг („вуличний” ринок ЦП) становить нині приблизно 80% обігу всіх цінних паперів. Основою позабіржового ринку є торгово-інформаційна система, за допомогою якої здійснюється обмін інформацією про різні види цінних паперів. Торгівля цінними паперами на позабіржовому ринку є торгово-інформаційна система, за допомогою телефонного і комп’ютерного зв’язку (а не через особистий контакт).

Контрольні запитання і завдання до самостійної роботи.

1. Що являє собою акціонерне товариство? Поясніть причини швидкого розповсюдження акціонерних товариств у розвинутих країнах світу.

2. Які є види акціонерних товариств? Чому на сучасному етапі розвитку економіки України формуються переважно закриті акціонерні товариства?

3. У чому полягають розходження в соціально-економічному положенні акціонерів і облігаціонерів?

4. Що таке акція і які види акцій ви знаєте? Здійсніть порівняльний аналіз простих та привілейованих акцій.

5. Відомо, що чим більші розміри функціонуючого капіталу, тим більше прибутку за інших рівних умов привласнює капіталіст. Чому ж тоді засновники акціонерних товариств не прагнуть мати великі капітали?

6. Підприємці постійно ведуть один з одним конкурентну боротьбу, особливо – виробники однорідної продукції. Що ж змушує їх поєднуватися в акціонерні товариства?

7. Теоретично величина контрольного пакета акцій дорівнює 50% плюс одна акція. Чому ж на практиці контрольний пакет акцій може складати і менше 50% від їхньої загальної кількості?

8. Чим відрізняється первинний ринок Ц.П. від вторинного? З яким з них пов’язане існування фондової біржі?

9. Яким чином розподіляється прибуток акціонерного товариства? Чому саме такий порядок розподілу є легітимним?

10. Які чинники впливають на розмір дивідендів? Чим дивіденд на акцію відрізняється від відсотка на акцію?





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 429 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...