Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Акціонерне товариство: основні риси і види



Акціонерне товариство – економіко-правова форма організації і функціонування великих і середніх підприємств, капітал яких формується у процесі об’єднання індивідуальних капіталів шляхом випуску (емісії) і продажу акцій і облігацій.

Основні причини виникнення акціонерних товариств:

– протиріччя між зростаючим обсягом виробництва та обмеженими розмірами індивідуального капіталу;

– посилення конкурентної боротьби і суперечностей між різними суб’єктами господарювання;

– нерівномірний, циклічний характер розвитку суспільного виробництва.

Як і будь-які інші види підприємств, акціонерні товариства мають свої позитивні і негативні ознаки. Позитивні:

- здатність значно розширювати джерела фінансування своєї діяльності;

- демократизація управління компанією (підприємством);

- удосконалення господарських зв’язків між господарюючими суб’єктами;

- можливість оперативного будівництва на акумульовані кошти нових підприємств, що послаблює диспропорційність в економіці та сприяє зниженню товарного дефіциту;

- прискорення процесу міжгалузевого переливання капіталу і впровадження НТР у цих галузях;

- посилення зацікавленості працівників у результатах власності праці, а також можливість певного подолання їх відчуження від власності на засоби виробництва і створений продукт.

Негативні риси:

- можлива втрата акцій дрібними акціонерами (і не лише ними) під час економічної кризи;

- посилення залежності й підконтрольності менших акціонерних компаній від могутніших;

- використання акціонерної форми як засобу примусового викупу нерентабельних філіалів, цехів та інших господарських структур;

- зростання маси фіктивного капіталу і можливість фінансових махінацій тощо.

Види акціонерних товариств. Акціонерні компанії (товариства) поділяються на відкриті і закриті. Акції відкритого товариства можуть переходити від однієї особи (фізичної, юридичної) до іншої без згоди решти акціонерів, тобто вільно продаватися та купуватися всіма бажаючими і котируватись (оцінюватись) на фондових біржах. Акції закритого товариства переходять від однієї особи до іншої лише за згодою більшості акціонерів, тобто вони не надходять у вільний продаж і не котируються на фондових біржах.

Формально вищим органом акціонерного товариства є загальні збори акціонерів. Проте в практиці товариством управляє група крупних акціонерів, яким належить контрольний пакет акцій (50% + 1 акція), тобто така частка акцій, яка дає змогу повністю контролювати і розпоряджатися діяльністю товариства. Досвід свідчить, що контрольний пакет акцій не обов’язково повинен складати понад половину акціонерного капіталу, інколи достатньо навіть його 20-25% і менше. Це пов’язано з рядом обставин: по-перше, з тим, що не всі акції дають право голосу; по-друге, із значним зростанням чисельності членів акціонерних товариств (розпорошенням акцій); по-третє, в роботі загальних зборів, як правило, не бере участі значна частина дрібних і середніх акціонерів, а також акціонерів, проживають у віддалених районах або за кордоном.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 946 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...