Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема. Інтеграція України у світогосподарські зв’язки



1.Об'єктивні причини і основи зовнішньоекономічних зв’язків України

2.Основні напрямки, форми і суб’єкти зовнішньоекономічних відносин

3.Роль економічної реформи в інтеграції України у світову економічну систему

Інтеграція означає міцний взаємозв’язок, взаємопереплетіння національних економік і формування спільного економічного простору. Вона передбачає вільне переміщення між державами капіталів, товарів, робочої сили та інших ресурсів. Процес міжнародної інтеграції зумовлений розвитком і поглибленням МПП.

Інтеграційні процеси проходять три основні стадії.

На 1 – й стадії формуються різні торговельні союзи, головним каналом взаємодії стає зовнішня торгівля.

2 – га стадія передбачає не лише торговельний обмін, а й широке взаємодоповнення національних економік, коли вони одна без одної практично не можуть розвиватись.

На 3 – й стадії відбувається глибока структурна взаємодія національних економік, їх взаємопроникнення

Україна має природні, історичні, економіко-географічні, соціально-економічні, організаційно-економічні основи в міжнародному поділі праці.

По економічному потенціалу і ресурсам Україна займає 5 місце в світі. Видобуток залізної руди, вугілля, виробництво сталі, чавуну, мінеральних добрив, цементу, електроенергії, цукру, становлять значний економічний потенціал країни.

Серед основних статей українського експорту можна виділити продаж продукції металургійної промисловості, хімічної та нафтохіміч­ної промисловості, продукції паливно – сировинної групи, АПК.

У структурі імпорту основне місце займає ввезення в Україну енергоносіїв — нафти та газу. Останнім часом у зв'язку з реконст­рукцією промислових підприємств зростає імпорт продукції маши­нобудування. Це позитивна тенденція.

Для зовнішньої торгівлі України характерним є зростання обсягів послуг (транспортних, трубопровідних тощо), що надаються інозем­ним партнерам.

Вигідне географічне положення України створює передумови для того, що її функція як транзитної держави посилюватиметься.

Економічна інтеграція визначає зараз перспективи подальшого господарського прогресу і знаходиться в основі формування світової економічної системи.

Основою міжнародної економічної інтеграції є насамперед відповідний рівень економічного розвитку. Тому найвищого ступеня зрілості економічна інтеграція досягла в групі промислово – розвинених країн, передусім в Західній Європі. Саме тут успішно функціонує Європейський Союз – єдине поки що об’єднання країн, розвиток інтеграційних процесів у якому послідовно пройшов такі етапи:

- зона вільної торгівлі,

- митний союз,

- спільний ринок,

- економічний союз,

- валютний союз.

Основними напрямками зовнішньо – економічних відносин для України є:

• Співробітництво на міждержавній основі між урядами,розвиток торгівлі стратегічними товарами.

• Розвиток зовнішньоекономічних зв’язків з державами розвинутої ринкової економіки і країнами СНД

• Розвиток прямих зв’язків підприємств, об’єднань, кооперативів, бірж, асоціацій, консорціумів і спілок

• Підготовка і обмін кадрами

• Культурні, наукові і туристичні зв’язки

• Створення спільних підприємств

• Розвиток і надання консультативних послуг

Зовнішньоекономічні зв’язки України будуються на основі Декларації про державний суверенітет, акту проголошення незалежності України, Конституція України (26.06.96), законодавчими актами України про іноземні інвестиції, про промислово-фінансові групи України, про режим іноземного інвестування, про захист від недобросовісної конкуренції.

Інтернаціоналізація виробництва – економічна форма розвитку міжнародного поділу праці та міжнародного усуспільнення виробництва, що виявляється у міжнародній спеціалізації, кооперації, концентрації виробництва тощо. В процесі міжнародного усуспільнення виробництва розвиваються тісні взаємозв’язки між підприємствами, фірмами і компаніями, які кооперуються.

Інтернаціоналізація виробництва сприяє підвищенню його ефективності в окремих країнах, прискореному розвитку науки і техніки, підвищенню життєвого рівня населення.

Із 8о – х років ΧΧ ст. інтернаціоналізація господарського життя переростає в якісно нову форму свого розвитку – економічну глобалізацію.

Економічна глобалізація – процес взаємодії національних та глобальних економічних відносин, за якого відбувається поступове обмеження національних рис людини економічної, що управляється відповідними законами. Економічну глобалізацію можна також розглядати як поступове руйнування, діалектичне заперечення національного економічного суверенітету. З погляду інтернаціоналізації суспільного способу виробництва економічна глобалізація означає процес глобалізації продуктивних сил, усуспільнення виробництва і праці, з одного боку, і відносин економічної власності в транснаціональній формі – з іншого.

Країни колишньої соціалістичної системи, у тому числі Україна, ще мало залучені до міжнародного поділу праці, до міжнародного усуспільнення виробництва. Для цього необхідно створити належні умови: розвинути транспортну інфраструктуру, мережу інформаційних комунікацій, усунути нестабільність у сфері національних відносин.

Інтеграційні об’єднання мають регіональний характер, в сучасних умовах виникає необхідність налагоджувати ефективну і масштабну міжрегіональну взаємодію. Світові економічні зв’язки необхідні Україні для стабільного і швидкого розвитку продуктивних сил, зростання на цій основі життєвого рівня населення країни.

За період проведення реформ в економіці сталися глибокі якісні перетворення. Серед позитивних економічних зрушень в українській економіці, важливих з погляду її ринкових перспектив, слід вважати:

- Формування ефективного конкурентоспроможного недержавного сектора економіки і прошарку приватних підприємств;

- Зародження національних ринків товарів, праці та капіталу з переважно ринковим ціноутворенням;

- Становлення національної фінансово – банківської системи в цілому і регульованого валютного ринку;

- Диверсифікацію і лібералізацію зовнішньоекономічних зв’язків, появу нових каналів торговельного та інвестиційного співробітництва.

Україна не стоїть осторонь міжнародних економічних інтеграційних процесів. Однак реально наша економіка характеризується недостатнім рівнем готовності до високоефективних форм співробітництва. Для того, щоб Україна стала членом світової системи господарства,необхідно проведення відповідних економічних реформ (ліквідувати економічну відсталість, вводити нові високоефективні технології виробництва тощо.)

В минулому році Україна отримала статус країни з ринковою економікою, що формує сприятливі умови для вступу України в Світову організацію торгівлі, а в недалекому майбутньому - прийняття її асоційованим членом ЄС, що загалом відкриває значно краї перспективи для її входження у світовий глобалізацій ний простір.

Питання для самоконтролю.

1. Назвіть об'єктивні причини і основи зовнішньоекономічних зв’язків України

2.Які основні напрямки, форми і суб’єкти зовнішньоекономічних відносин

3.Охарактеризуйте роль економічної реформи в інтеграції України у світову економічну систему

Тема. Економічні аспекти глобальних проблем

Проблеми взаємовідносин людини і суспільства з природою і самих суспільних відносин класифікують як глобальні, якщо вони:

1. мають загальносвітовий характер

2. нерозв’язання їх викликає загрозу людству

3. вони потребують невідкладних і рішучих дій на основі колективних зусиль світового товариства.

Основною причиною глобальних проблем є розвиток технологічного способу виробництва.

Глобальні проблеми -загальні, всеохоплюючі проблеми, які не можуть вирішатись окремими державами. Вони породжуються специфікою розвитку продуктивних сил, географічного середовища, рівня прогресу, тобто розвитку НТП, природно-кліматичними умовами.

Характерною ознакою переходу від світової до глобальної економіки та одним з найважливіших чинників цього процесу є глобалізація вироб­ництва.

Сутність глобалізації виробництва полягає в інтеграції економічної діяльності підрозділами приватного капіталу у всесвітньому масштабі.

Глобалізація виробництва відбувається одночасно з глобалізацією про­дукції ТНК і значно прискорюється завдяки інтенсифікації маркетингової діяльності ТНК внаслідок широкого залучення новітніх технологічних, інформаційних та комунікаційних засобів.

Головні розбіжності між прихильниками і противниками глобалізації починаються з дискусій про те, наскільки реально виправданим і науково обґрунтованим є висновок про утвердження глобальної економіки в су­часному світі та чи здатна вона за допомогою технологічних інновацій і глобального правління поєднати соціальний розвиток з економічним зро­станням у такий спосіб, щоб сприяти вирішенню глобальних проблем людства і подоланню глобальної нерівності.

Існує ІІІ сфери дії глобальних проблем:

І - взаємодія природи і суспільства (демографічна проблема, проблема забезпечення людства сировиною, енергією, продовольством, збереження навколишнього середовища, освоєння ресурсів світового океану, оволодіння космічним простором).

ІІ - суспільні взаємовідносини:

Відносини між державами різних економічних устроїв

· Подолання економічної відсталості

· Локальні, регіональні та міжнародні кризи

· Озброєння і конверсія

ІІІ - розвиток людини і забезпечення її майбутнього:

· НТП

· Винищення людства

· Боротьба з захворюваннями (І місце – діабет, ІІ місце – туберкульоз, ІІІ місце - ракові захворювання і СНІД, ІV місце – наркоманія)

Всі глобальні проблеми мають економічний аспект, тобто впливають на економіку держав.

Глобальні проблеми - особливий рядок соціальних явищ і процесів у сучасному світі, які за масштабами і значимістю відрізняються загально планетарним характером, пов’язані з життєвими інтересами народів світу і можуть бути вирішені шляхом взаємодії усіх країн світу.

Кожна глобальна проблема є об’єктивною за своїм характером і має матеріальну основу. На сьогодні людство ще не має єдиної програми розв’язання екологічних проблем. В наш час вчені мають свій хронометр катастроф – годинник Судного дня. Його запустили в 1947 році. Відтоді стрілки його пересували 18 разів. Найближче до півночі, на відмітці 23:58 він був у 1953 році, коли США випробували водневу бомбу. Найбільш значуще переведення стрілок назад, до рівня 23:43, відбулося 1991 року, коли оголосили про розпад СРСР. Тепер він показує 23:55. Вчені розробили список небезпек, які загрожують людству, у нього 2007 року вперше включено глобальне потепління.

Серед проблем, що стоять сьогодні перед людством, найгострішими є:

- Ядерна зброя – перше ядерне випробування в КНДР, ядерна програма Ірану, ядерні арсенали США і Росії;

- Глобальне потепління – зміна клімату, яка спричинена діяльністю людини;

- Нові технології – загроза застосування біологічної зброї і наслідків розвитку генної інженерії.

Питання для самоконтролю.

1. Які проблеми людства є глобальними?

2. Охарактеризуйте види глобальних проблем.

3. Як глобальні проблеми впливають на економіку країн?

Завдання для самостійного розв’язання

1. На пiдприємствi щорічно використовується основний виробничий капітал на суму 100 млн. грн., а продукції випускається за рік на 130 млн. грн. Визначте фондовіддачу i шляхи її підвищення.

2. Підприємство щорічно використовує основний виробничий капітал на суму 500 млн. грн., випускає продукції за рік на 600 млн. грн. Визначте показник фондовiддачi.

3. Яка кiлькiсть грошей необхідна для обігу, якщо річний обсяг продаж
становить 300 млрд. грн., а гривня обслуговує за рік 10 товарних продаж?

4. Суспiльно-необхiдний час на виробництво товару становить 20 годин. Індивiдуальнi витрати праці в І групі товаровиробників складають 18 годин, у II — 20 годин, у III — 22 години. У якої групи найкращі умови для збагачення?

5. Які функції виконують гроші в процесі:
1) встановлення ціни товару
2) купівлі товару або послуги за наявні гроші
З) оплата товару, проданого в кредит
4) оплата заборгованості
5) накопичення для купiвлi товарів тривалого користування
6) вкладення в банк
7) оплати туристичної путівки за кордон

6. Визначте економічний i бухгалтерський прибуток при умові:
- валовий дохід підприємства складає 6 млн. грн.
- зовнiшнi витрати - 2 млн. грн.
- внутрiшнi витрати 1 млн. грн.

7. З валютою України ви вирушили в туристичну поїздку в Болгарію. В якому разі ви на свої гривні зможете купити в Болгарії більше товарів при обмiнi гривні на 0.75 лева чи при обмiнi 1 гривні на 1 лев

8. У Вас є 3000 грн. Скільки американських доларів або євро ви зможете купити за існуючим курсом?

9. Обчисліть ВНП, якщо вiдомi такі дані з народного господарства:
- Амортизація 15
- Експорт 2

- Зарплата 15
- Державні витрати 23
- Відсоток 2
- Рентні платежі 4
- Прибуток 16
- Імпорт З
- Iнвестицiї 9
- Непрямі податки 13
- Споживання 20

10. Робітник має 5-й тарифний розряд. Тарифний коефiцiєнт цього розряду складає 1.8, а денна зарплата робітника 1-го розряду — 15 грн. Робітник відпрацював 20 робочих днів. Визначте денну i місячну номінальну зарплату робітника. Яка система зарплати застосовується на даному пiдприємствi?

11. Землевласник здав в оренду земельну ділянку i споруди вартістю 15 тис грн. За орендним договором, термін дії якого 30 років, орендатор зобов’язаний платити землевласнику ренту в сумі 2000. Визначте оренду плату, яка приваблюється землевласникам протягом року

12. Визначте скільки необхідно грошей для обігу, якщо сума цін всіх реалізованих за рік товарів дорiвнює 400 млрд. грошових одиниць, у кредит продано товарів на 80 млрд. гр. од, виплати по кредиту склали 40 млрд. гр. од, розрахунки без участі грошей — 180 млрд. од, обіг грошей складає 5 разів на рік

13. Визначте чистий внутрiшнiй продукт при умові, коли амортизація складає 30 млрд., заробітна плата 20 млрд. прибуток — 60 млрд. (непрямі податки 28 млрд.)

14. Визначте рівень безробіття, коли число безробітних в країні складає 2.7 млн., а робоча сила — 22.5 Млн.

15. Визначте норму додаткового продукту при умові:
- робочий день — 8 годин з них
- необхідний час — 2 години
- додатковий — 6 годин

16. Землевласник отримує щорічно 6000 грн. ренти, банк виплачує своїм землевласникам 5% річних. Визначте за якою ціною буде продано земельну ділянку i як зміниться ціна землі, якщо банк знизить процент із 5% до 3%

17. Сума цін товарів, що підлягають реалiзацiї — 300 млн. грн., з них у кредит продано - 60 млн. грн., сума щорічних платежів за борговими зобов’язаннями становить 70 млн. грн., взаємопогашення платежів становить 20 млн. грн., швидкість обігу грошової одиниці 5 обертів. Визначте кiлькiсть грошей, які повинні бути в обігу для реалiзацiї всієї товарної маси

18. Визначте норму безробіття при умові: коли кiлькiсть безробітних складає в державі 5 млн. чоловік, а робоча сила складає 24 млн. чоловік

19. Фірма реалізує 8000 шт. товару. Ціна за 1 шт. — 5000 грн. Постiйнi витрати на виробництво — 200 тис грн. змiннi витрати — 1000 грн. за кожен виріб. Визначте чистий прибуток фірми. Якщо усі платежі фірми складають 28%

20. Банк видав позику в сумі 300 тис грн. під 20% річних на рік. Який відсоток i яку загальну суму фірма має повернути через рік?

21. Фірма реалізує 8000 шт. товару. Ціна за 1 шт. — 5000 грн. Постiйнi витрати 300000 Визначити чистий прибуток фірми, якщо усі платежі фірми складають 28%

22. Постiйнi витрати виробництва 100 тис грн., а обсяг виготовленої продукції - 100 тис шт. Змiннi витрати виробництва — 7 грн. на одиницю продукції. Визначте змiннi витрати та середні повні витрати, сукупні змінні витрати.

23. Банк видав позичку в сумі З млн. грн. під 20% річних на рік. Який відсоток i яку загальну суму фірма має повернути за рік

24. Використовуючи закон Оукена, визначте економiчнi наслідки безробіття (у відсотках) за умови, що норма природного безробіття — 5%, а норма фактичного безробіття— 10%

25. Визначте як зміниться ціна за ділянку землі, якщо річна земельна рента підвищиться з 1000 до 1200 дол, а норма банківського проценту понизиться з 5% до 4%





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 406 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.012 с)...