Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ціна землі



Земля не є продуктом праці, але вона має ціну, включає витрати на обробіток ґрунту, його покращення. Використовується як засіб виробництва і предмет праці та приносить власникові дохід у вигляді ренти.

Економічними формами землі капіталу виступає форма позичкового проценту, а землі-матерії - земельна рента.

Ціна землі - це відношення ренти до банківського відсотка помноженого на 100%.

Цз = R×100% / Б%

R-рента, Б – банківський відсоток.

Ціна землі коливатиметься від вартості заходів, що до її поліпшення, маси ренти, норми позичкового проценту, співвідношення попиту і пропонування землі, очікуваної політики з регулювання аграрного сектора економіки.

Питання для самоконтролю.

1. Суть агропромислового комплексу.

2. В чому суть земельної ренти?

3. Які існують форми ренти?

4. Як визначається ціна землі?

Тема. Роль держави в ринковій економіці

Необхідність цілеспрямованого втручання держави в економіку

Еволюція економічної діяльності держави.

Ринок здатен об’єктивно і самостійно вирішувати безліч проблем. Але існують проблеми, які не в змозі розв’язати без допомоги держави: забезпечити економіку грошовою масою, забезпечення основ існування ринкової економіки (державне управління, правові норми, оборона, енергетика і транспортні системи, розвиток фундаментальної науки, забезпечення екологічної безпеки національного ринку і зовнішньо - економічна діяльність.

Основні функції регулювання.

1. Управління економічним розвитком країни в цілому її продуктивних сил, НТП.

2. Розподіл і перерозподіл її національного продукту.

3. Створення інфраструктури, пропорційність розвитку галузей народного господарства, відтворення, функція регулювання зовнішньо – економічної діяльності і здійснюється в двох напрямках:

1. Часткове втручання в функціонування ринкового механізму через законодавчі акти. Це стосується цін, зарплати, у кредитно – грошовій політиці.

2. Використання непрямих методів втручання через фінансові та кредитно – грошові важелі, податки, субсидії.

Форми регулювання: короткострокове і довгострокове.

Короткострокове (емпіричне) – це комплекс антикризових, анти циклічних, антиінфляційних заходів.

Довгострокове – здійснюється у формі економічного програмування. Пов’язано з розвитком ринкової економіки, продуктивних сил, НТП, еволюційних, виробничих відносин та господарських систем.

В Україні прийнята програма розвитку НТП, та програма по подоланню бідності до 2010 року.

Сучасна держава об’єктивно змушена виконувати роль суб’єкта, регулювання національної економіки через такі економічні функції: Визначення головних цілей і пріоритетів макроекономічного розвитку, виходячи із стану економіки і перспектив її розвитку; Розробка і впровадження нових правових господарських норм; Проведення антимонопольного руху, стимулювання конкуренції; Здійснення економічної політики, обмеження безробіття, інфляції, послаблення циклічних коливань, фінансування суспільних потреб, регулювання зовнішньо – економічних відносин, соціальний захист населення.

Серед форм державного регулювання є:

1. Фінансове регулювання – через систему податків і державний бюджет.

2. Грошово – кредитне регулювання – через систему регулювання грошової маси і ставки відсотку.

3. Адміністративні норми: Державний контроль над монопольними ринками; Забезпечення мінімально допустимого рівня добробуту і соціального захисту неймущих; Захист національного ринку, а також правове регулювання, видання законів.

Відтворення умов конкуренції зводиться до того, що сотні ти­сяч підприємств, які виробляють величезну номенклатуру товарів і послуг, мають доповнюватися рухом грошей, цінних паперів, інфор­мацією, знаннями, що можливо лише за умов дії відповідних юри­дичних законів, нормативних документів, інструментів. Ще Адам Сміт зазначав, що «невидима рука ринку» функціонує лише тоді, коли добре видна «грізна рука закону».

Виходячи з цього держава створює юридично-інституціональні засади ринкової економіки:

- захист прав власника (ст. 41 Конституції України);

- антимонопольне законодавство {ст. 42 Конституції України);

- соціальний захист населення {ст. 46 Конституції України);

- захист покупців {ст. 42 Конституції України)

Усунення причин відмови ринкового механізму досягається втручанням уряду в економічну діяльність через її регулювання, об­ходячи дію законів ринкової конкуренції. Таке втручання називають регулюванням.

Головні причини збоїв у ринковому механізмі можна об'єднати в такі чотири групи: зовнішні економічні ефекти; суспільні блага; факти неподільності; монополізм.

1. Зовнішні економічні ефекти — це витрати, що є зовнішніми для учасників процесу виробництва, які платять за товар. Пояснимо це на такому прикладі. Підприємство виробляє метал і скидає у річку виробничі відходи, викидає в атмосферу отруйні речовини. В резуль­таті забруднюється екологічне середовище, що спричиняє захворю­ваність населення. При визначенні ціни металу враховують витрати на сировину, оплату праці, амортизаційні відрахування, на електро­енергію, воду, які є внутрішніми для виробництва. Водночас за ринкових умов не враховуватимуться витрати на захист навколишнього середовища. Отже, якщо не вживати ніяких заходів щодо цього підприємства, воно продовжуватиме забруднювати річку і атмосфе­ру. Для того щоб запобігти цьому, держава вводить спеціальний за­кон, що обмежує припустимі межі забруднення. Це створить умови для відтворення і оздоровлен­ня навколишнього середовища.

2. Суспільні блага споживаються всіма членами суспільства, по­рівну і часто колективно. До них належать оборона, охорона суспіль­ного порядку, державне управління, енергетична система тощо.

3. Факти неподільності. В умовах ринку економічно і соціально не завжди доцільно, щоб у певних галузях, сферах діяльності існу­вала конкуренція. Це зумовлено тим, що остання дає свободу вибору обсягів підприємств. Якщо ж потужності у суспільстві доцільно з економічної точки зору довести до мінімуму, виникають факти непо­дільності. Наприклад, електростанція і мережі електропередач мо­жуть у мінімальних розмірах задовольняти попит на ці товари на ринку. Інакше кажучи, якщо економічно доцільно, щоб попит на пев­ний товар чи в певній потребі задовольняв один виробник, виникає «природна монополія».

4. Монополізм спотворює ринок, призводить до того, що ціни зро­стають при штучному зменшенні обсягів виробництва. У зв'язку з цим потрібне втручання уряду з метою зменшення впливу монополії, що здійснюється ліквідацією монополії або регулюванням її.

Питання для самоконтролю.

1. Суть та необхідність державного регулювання економіки.

2. Які існують методи державного регулювання?

3. Назвіть функції державного регулювання.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 217 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...