Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Підготовка військових кадрів в Україні



Підготовка висококваліфікованих військових кадрів в Україні здійснюється у загальній системі військової освіти, яка, в свою чергу, є складовою частиною державної системи освіти.

Вітчизняна система військової освіти включає: органи управління, мережу вищих військових навчальних закладів та військових навчальних підрозділів вищих навчальних закладів України.

В Україні власна політика у галузі військової освіти, яка була зорієнтована на забезпечення сучасного рівня підготовки усіх військових кадрів, почала формуватися відразу після проголошення незалежності. На той час до юрисдикції України перейшла досить потужна мережа закладів військової освіти СРСР, які знаходились на її території: 34 військово-навчальні заклади (2 академії, 30 вищих та 2 середніх військових училища), 74 кафедри військової підготовки студентів цивільних вищих навчальних закладів за програмою офіцерів запасу, 204 учбові центри. Така досить розрізнена мережа військових навчальних закладів, з одного боку, мала сприяти створенню нової системи військової освіти, а з іншого – створювала значні проблеми щодо її трансформації відповідно до реальних потреб і можливостей ЗС України.

Розроблена на той час в Україні Концепція системи військової освіти у Збройних Силах України стала програмою діяльності органів управління військовою освітою та військових навчальних закладів. Її реалізація мала забезпечити безперервну підготовку фахівців для ЗС України за визначеними військовими спеціальностями та відповідати світовим стандартам. Головним результатом процесу тривалого (понад 20 років) реформування системи військової освіти в Україні стало створення сучасної мережі військових навчальних закладів, що здійснюють освітню діяльність на підставі ліцензій відповідно до прийнятих стандартів освіти і передбачає видання випускникам ВВНЗ документів про вищу освіту державного зразка за умови акредитації напрямів, спеціальностей підготовки випускників.

Сучасна мережа військових навчальних закладів України включає 5 академій; 2 університети; 3 військові інститути; 2 факультети військової підготовки у складі ВНЗ; 22 кафедри військової підготовки у складі вищих навчальних закладів та 4 військових коледжі сержантського складу у складі у вищих військових навчальних закладів та військових навчальних підрозділів вищих навчальних закладів.

Вищі військові навчальні заклади та військові навчальні підрозділи вищих навчальних закладів України (далі – ВВНЗ, ВНП ВНЗ) готують офіцерів тактичного, оперативно-тактичного та оперативно-стратегічного рівнів усього переліку спеціальностей, в яких мають потребу сучасні збройні сили.

Випускники військових навчальних закладів України здобувають освіту та професійну підготовку за 4-ма освітньо-кваліфікаційними рівнями: молодший спеціаліст, бакалавр, спеціаліст та магістр.

Починаючи з 2011–2012 навчального року, підготовка військових фахівців за всіма освітньо-кваліфікаційним рівнями проводиться за новим Переліком галузей знань, напрямів, спеціальностей та спеціалізацій підготовки військових фахівців. Перелік, в основному, враховує сучасну організаційно-штатну структуру ЗС України та європейські принципи формування напрямів та спеціальностей підготовки військових фахівців.

Згідно з програмою реформування Збройних Сил України передбачено в тому числі реформування й системи освіти. Головна мета спрямована на підготовку, у першу чергу, командного складу офіцерів, як лейтенантів, так і вищого офіцерського складу. Такі спеціальності, що мають подвійне значення, – фінансисти, юристи, перекладачі – будуть готуватися в цивільних вузах і в рамках державного замовлення Міністерства оборони набиратимуться в Збройні Сили. Головний акцент – це підготовка командного складу за різними спеціальностями. Міністр оборони України Павло Лебедєв

Метою сучасного етапу розвитку військової освіти є нарощування її інноваційного потенціалу, інтеграція у європейський та світовий військово-освітній і правовий простір, підготовка військових фахівців з високим рівнем професіоналізму, компетентності, інтелектуального розвитку, загальної та військово-професійної культури, здатних з високою ефективністю виконувати поставлені завдання щодо національної безпеки та оборони Вітчизни, готових до самонавчання, розвитку власної творчої індивідуальності, невтомного, наполегливого самостійного засвоєння нових знань протягом життя, їх примноження, орієнтації в широких потоках різноманітної інформації, прийняття оптимальних рішень в нестандартних умовах”.

Основні зусилля військової освіти спрямовані на:

підвищення обороноздатності держави, авторитету армії в суспільстві, створення матеріальних, інтелектуальних і духовних цінностей;

задоволення освітніх потреб особистості, суспільства та держави в підготовці військових фахівців, спроможних ефективно виконувати покладені на них завдання в мирний та воєнний час;

підготовка офіцерів до самостійної діяльності в якості військових представників держави при відстоюванні національних інтересів за межами своїх кордонів;

формування знань та вмінь офіцерів співробітничати в галузі військової безпеки з державними, суспільними, релігійними, іншими організаціями і засобами масової інформації;

удосконалення системи, пріоритетна підтримка її як структури, що забезпечує відтворення кадрового потенціалу збройних сил.

Система вищої та післядипломної військової освіти інтегрована у державну систему освіти на засадах єдиної законодавчої та нормативно-правової бази. Вона реалізує ступеневу систему безперервного навчання військових фахівців та забезпечує підготовку, перепідготовку і підвищення кваліфікації офіцерів для Збройних Сил України.

Підготовка військових фахівців для ЗС України здійснюється на підставі державного замовлення відповідно до чинного законодавства з урахуванням специфічних особливостей військової професії, реальних матеріальних та фінансових ресурсів.

Зокрема, навчання офіцерських кадрів проводиться у ВВНЗ та ВНП ВНЗ України за державною ліцензією на підготовку військових фахівців за освітньо-кваліфікаційними рівнями бакалавра, спеціаліста і магістра. Навчання проводиться за освітньо-професійними програмами, які відповідають вимогам державних, галузевих стандартів вищої освіти і стандартів вищої освіти ВНЗ та передбачають проведення державної атестації випускників з отриманням ними документа про вищу освіту державного зразка.

У відповідності із Законом України “Про вищу освіту” освіта в Україні розподілена за галузями освіти – по групам спеціальностей, споріднених за ознакою спільності основ знань, на яких базується освітня і професійна підготовка.

При цьому підготовка військових фахівців здійснюється за 15-ма цивільними галузями знань, як правило, гуманітарного, соціально-економічного та інженерного профілів тактичної ланки. Підготовка військових фахівців командного профілю тактичної та оперативно-тактичної ланок військового управління здійснюється у галузі знань “Військові науки, національна безпека, безпека державного кордону”. Специфічні категорії використовуються для підготовки решти офіцерів оперативно-тактичної ланки військового управління.

Для успішного виконання службово-бойових функцій та типових завдань діяльності на посадах по спеціалізації підготовки випускник вищого військового навчального закладу повинен мати знання, вміння і компетенції з відповідної спеціальності згідно з вимогою освітньо-кваліфікаційної характеристики. Виконання цієї вимоги забезпечує проведення узгоджених дій всіх підрозділів військової частини, оснащених різними зразками озброєння та військової техніки при вирішенні завдань у стандартних і нестандартних ситуаціях, а також забезпечує ротацію та кар’єрне зростання офіцерських кадрів.

Відповідно до наказу Міністра оборони України встановлено такі рівні підготовки військових фахівців за їх призначенням на посади:

тактичний;

оперативно-тактичний;

та оперативно-стратегічний.

Підготовка офіцерських кадрів тактичного рівня. Підготовка офіцерів військового управління тактичного рівня здійснюється на базі повної загальної середньої освіти. Навчання може проводитися за різними схемами підготовки.

Перша схема. Підготовка офіцерів командного фаху. Вона здійснюється у ВВНЗ за напрямом “Військове управління” протягом 4 років за суто військовими спеціальностями. За цією схемою підготовки ті, хто навчаються, мають статус курсанта протягом всього терміну навчання.

Випускники отримують диплом про здобуття базової вищої освіти (освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра). Їм присвоюється кваліфікація “бакалавр – офіцер військового управління тактичного рівня”.

Навчання курсантів командного фаху у галузі знань “Військове управління” обумовлено неможливістю викладання необхідного обсягу навчальних дисциплін, що формують військового командира, на протязі 3,5–4 років в рамках навчання в інший цивільній галузі знань за відповідною бакалаврською програмою.

Друга схема. Підготовка офіцерів інженерного та гуманітарного (психологи, політологи, фінансисти тощо) фахів. Вона здійснюється у ВВНЗ та ВНП ВНЗ України в цивільних напрямах підготовки (“Радіотехніка”, “Інженерна механіка”, “Психологія” тощо), як правило, за військовими спеціальностями. За цією схемою ті, хто навчаються, також мають статус курсанта протягом всього періоду навчання.

Курсанти після 4 років навчання проходять першу державну атестацію. Тим, хто успішно пройшов атестацію, присвоюється кваліфікація “бакалавр за фахом” та видається диплом державного зразка про здобуття базової вищої освіти за відповідною галуззю знань. Вони продовжують навчання у ВВНЗ, ВНП ВНЗ за освітньо-професійними програмами підготовки магістрів протягом 1–1,5 років. По закінченню навчання передбачається друга державна атестація випускників. Тим, хто успішно пройшов атестацію, видається диплом державного зразка про здобуття повної вищої освіти (освітньо-кваліфікаційного рівня магістра) за відповідною галуззю знань та присвоюється кваліфікація “магістр за фахом, офіцер військового управління тактичного рівня”.

Третя схема. Підготовка військових фахівців за спеціальностями, наближеними до цивільних. За такою схемою доцільно здійснювати підготовку військових фахівців з метеорології, правознавства, військової ветеринарії тощо. Підготовка проводиться у ВНП ВНЗ на базі відповідних цивільних напрямів, як правило за цивільною спеціальністю з військовою спеціалізацією. За цією схемою ті, хто навчаються, мають статус студента протягом 4 років навчання (під час навчання за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавра).

Після закінчення 4 курсу проводиться державна атестація, за результатами якої студенти отримують диплом цивільного бакалавра з військовим професійним спрямуванням. Перед початком 5-го року підготовки студенти складають Військову присягу і продовжують навчання в статусі курсанта. Протягом п’ятого року навчання курсанти опановують дисципліни магістерської програми підготовки у цивільній галузі знань. Випускники після державної атестації отримують диплом державного зразка про здобуття повної вищої освіти (освітньо-кваліфікаційного рівня магістра) за відповідною галуззю знань та їм присвоюється кваліфікація “магістр за фахом, офіцер військового управління тактичного рівня”.

Випускникам ВВНЗ, ВНП ВНЗ тактичного рівня встановлюється рівень військової освіти – вища військово-спеціальна освіта.

Підготовка офіцерських кадрів оперативно-тактичного рівня. Для підготовки військових фахівців оперативно-тактичного рівня на конкурсній основі приймаються офіцери, які перебувають на військовій службі у ЗС України та в інших військових формуваннях України, мають базову чи повну вищу освіту, позитивно характеризуються по службі, включені до резерву кандидатів для просування по службі та направлення на навчання і проходять службу на посадах за обраною спеціальністю (спеціалізацією).

Підготовка офіцерів оперативно-тактичного рівня здійснюється в Національному університеті оборони України імені Івана Черняховського за окремими освітньо-професійними програмами підготовки офіцерського складу командно-штабного та інженерного профілю. По завершенню підготовки випускники отримують диплом про повну вищу освіту (магістра військового управління) та їм присвоюється кваліфікація офіцера військового управління оперативно-тактичного рівня із зазначенням виду (роду військ) Збройних Сил України. Навчання проводиться за суто військовими спеціальностями у галузі знань “Військове управління” або “Специфічні категорії” у залежності від спеціальності підготовки.

Випускникам встановлюється рівень військової освіти – вища військова оперативно-тактична освіта.

Підготовка офіцерських кадрів оперативно-стратегічного рівня. Підготовка офіцерів оперативно-стратегічного рівня – це освіта військових фахівців вищого командного складу (для заміщення посад оперативно-стратегічної ланки).

На навчання приймаються кандидати з числа генералів, адміралів та офіцерів, які включені до резерву для просування по службі та направлення на навчання, мають оперативно-тактичний рівень підготовки і не менше двох років займають посади, перебування на яких потребує наявності оперативно-тактичного рівня підготовки.

Підготовка здійснюється на оперативно-стратегічному факультеті Національного університету оборони України імені Івана Черняховського за відповідною програмою підготовки за суто військовою спеціальністю підготовки у галузі знань “Державне управління”.

Випускники отримують диплом про повну вищу освіту (магістра державного військового управління) та їм присвоюється кваліфікація офіцера державного військового управління оперативно-стратегічного рівня із зазначенням виду (роду військ) Збройних Сил України.

Випускникам встановлюється рівень військової освіти – вища військова оперативно-стратегічна освіта.

Підготовка фахівців у ВВНЗ здійснюється в ході навчально-виховного процесу заочною, дистанційною та екстернатною формами навчання, що спрямований на реалізацію стандартів вищої освіти як сукупності норм, які визначають зміст вищої освіти, зміст навчання, засоби діагностики якості вищої освіти військових фахівців та нормативний термін навчання.

Вищі військові навчальні заклади та військові навчальні підрозділи вищих навчальних закладів України мають досвідчений склад наукових та науково-педагогічних працівників, які здійснюють підготовку військових фахівців з використанням сучасних інноваційних педагогічних та інформаційних технологій. У більшості з цих закладів функціонує система підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації наукових та науково-педагогічних кадрів.

Таким чином, в Україні створена і функціонує система підготовки військових фахівців, яка набула (змістовно) всіх ознак кращих світових зразків і дозволяє на високому рівні проводити освітню, навчально-методичну та наукову діяльність щодо забезпечення військ (сил) висококваліфікованими кадрами. Її подальший розвиток чітко орієнтований системний підхід, основою якого є захист національних інтересів і гарантування національної безпеки держави, відтворення кадрового потенціалу армії, забезпечення високої якості підготовки військових фахівців усіх освітніх рівнів з одночасною оптимізацією витрат на функціонування військової освітньої системи.

Рекомендована література

1. Конституція України // [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon.nau.ua/doc

2. Військове будівництво в Україні у XX столітті: Історичний нарис, події, портрети / За заг. ред. О.І. Кузьмука. – К.: Ін Юре, 2001. – 448 с.

3. Демченко В.О. Авторитет армії в суспільстві // Національна безпека і оборона. – 2000. – № 3. – с. 57.

4. Наказ Міністра оборони України від 31.12.1999 р. № 412 “Про введення в дію Кодексу честі офіцера Збройних Сил України”. – К.: МО України, 1999. – 7 с.

5. Національна доктрина розвитку освіти: Затверджена Указом Президента України від 17.04.2002 р. № 347/2002 // Проф.-техн. освіта. – 2002. – № 3. – С. 2–8.

6. Офіцерський корпус – військова еліта українського народу. Виконання вимог кодексу честі офіцера – основа службової діяльності офіцера Збройних Сил України // [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.mil.gov.ua/index.php?part=patriot&lang=ua&sub=oficer.

7. Про вищу освіту: Закон України від 17 січня 2002 року // Відомості Верховної Ради України. – 2002. – № 20.– Ст. 134.

8. Про створення єдиної системи військової освіти: Постанова Кабінету Міністрів України від 15 грудня 1997 року № 1410 // Офіц. вісн. України. – 1998. – № 51. – С. 32–33.

9. Про заходи щодо подальшої оптимізації мережі вищих військових навчальних закладів та військових навчальних підрозділів вищих навчальних закладів: Постанова Кабінету Міністрів України від 7 листопада 2012 року № 1020 // [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.kmu.gov.ua/control/

10. Становлення та розвиток структур виховної роботи в Збройних Силах України: (Монографія) / Мін-во оборони України, Наук.-дослід. центр гуманітар. проблем Збройних Сил України: М.В. Герасименко, А.О. Кобзар, Ю.І. Костенко, В.М. Малюга. – К.: НДЦ ГП ЗС України, 2012. – 160 с.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 3767 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...