Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ефективність застосування стратегій ТОіР за фак-тичним станом



Традиційна система ТОіР заснована на виконанні заданого об’єму робіт по ТОіР через фіксовані інтервали напрацювання, або календарного часу. Цієї системі більше 50 років. За цей час відбулися принципові зміни в конструкції ГПА, а також вже виготовляються газотурбінні установки 4-5 поколінь, в результаті чого система ТОіР перестала задовільнятизадовольняти великим вимогам за безвідмовністю, працездатністю та техніко-економічною ефективністю експлуатації ЛА. Виникла необхідність в якісній перебудові даної системи на основі упровадження прогресивних стратегій технічного обслуговування та ремонту.

Теоретичні дослідження та досвід експлуатації ГПА в нашій країні та закордонних нафтогазоперекачувальних компаніях показують, яка система ТОіР є перспективною. Це є система технічного обслуговування та ремонту ГПА за станом.

Система ТОіР за станом являється тако ж, як і традиційна, планово-попереджувальною. Принцип попередження відмов реалізується:

а) при проектуванні та виготовленні шляхом створення та забезпечення високого рівня автоматизованих засобів контролю;

б) при експлуатації – шляхом визначення допусків на контрольовані параметри технічного стану агрегатів та вузлів ГПА.

Принцип плановості проведення профілактичних робіт відповідає типовому характеру виробничої діяльності компресорних станцій з витікаючимивитікаючи ми з цього можливостями підвищити підвищення ефективність та, якість якості виконання робіт та покращення їх організації. При застосуванні стратегії ТО за фактичним станом плануються роботи по діагностуванню та роботи загального характеру, залежного від технічного стану об’єктів.

Особливості системи технічного обслуговування за станом порівняно з традиційним призводять до змін складових її елементів: ГПА, засобів технічного обслуговування та контролю, інженерно-технічного складу. Відповідно до ГПА, особливо до газотурбінних установок, річ йде про підвищення експлуатаційної технологічності та перш за все контролепридатності. Засоби технічного обслуговування та ремонту повинні бути доповнені необхідними засобами технічного технічної діагностуваннядіагностики. На газоперека-чувальних станціях та ремонтних підприємствах повинні розширятися та створюватися лабораторії технічної діагностики. Пред’являються більш високі вимоги до інженерно-технічного складу, в який повинні входити кваліфіковані спеціалісти по технічному діагностуванню.

Система технічного обслуговування та ремонту за станом являється гнучкою та динамічною. Стратегії та режими ТОіР, застосовувані до одного і того ж типу об’єктів, можуть бути змінені а залежності від росту середнього напрацювання об’єктів, проведення конструктивних доопрацювань, створення нових методів та засобів технічного діагностування і т.д.

Стратегії, які застосовуються, можуть відрізнятися в різних експлуатаційних підприємствах магістрального газопроводу в залежності від технічної оснащеності, об’єму виробництва та кваліфікації інженерно-технічного складу.

Ефективність стратегій ТОіР за станом залежить від багатьох факторів таких як:

– вплив організаційних та технічних факторів по удосконаленню системи технічного обслуговування та ремонту;

– визначення раціональної послідовності впровадження заходів по підвищенню ефективності;

– організація інформаційного забезпечення;

– розрахунків показників ефективності процесу технічної експлуатації.

Під показниками ефективності процесу експлуатації ГПА розуміється кількісна характеристика властивостей, що визначає його здатність забезпечувати виконання завдань, які ставляться перед транспортною системою магістрального газопроводу. Приймаючи до уваги складну взаємодію відносної кількості елементів транспортної системи магістрального газопроводу в процесі експлуатації та вплив на його широкий спектр випадкових факторів, ефективність процесу технічної експлуатації характеризується значним числом показників. Тому необхідно найти мінімум показників, які дозволяють виконати оцінку ефективності з достатньою для практики точністю.

До показників ефективності пред’являються вимоги простоти показників, їх інформаційної забезпеченості, достатньої точності, повноти та чутливості. Ефективність процесу технічної експлуатації в значній мірі залежить від ефективності технічного обслуговування та ремонту.

Пояснення до показників ефективності розглянемо на прикладі системи технічного обслуговування та ремонту газотурбінних установок:

Kтоір – відношення тривалості ТОіР до міжремонтного ресурсу;

С п – питома вартість ТОіР;

τ – питома трудомісткість ТОіР;

K і – питома оперативна тривалість ТО і ремонту, яка визначається за такою формулою:

,

де Т то, Т тр, Т рем – сумарна тривалість усіх форм ТО, та поточна тривалість ремонту за міжремонтний ресурс; Т см – середня тривалість зміни двигуна; Т рес дв – міжремонтний ресурс двигуна; K д.с. – коефіцієнт дострокових замін двигуна; η – коефіцієнт, який враховує кількість змін двигуна.

Окрім того, визначаються такі показники, як: кількість капітальних ремонтів при колишньому і знову встановленому міжремонтному ресурсі, економія за рахунок скорочення кількості капітальних ремонтів двигунів, сумарна економія за рахунок скорочення числа капітальних ремонтів і кількості замін двигунів.

Окрім того, визначається питома норма амортизаційних відрахувань в умовних одиницях на 1 годину роботи газотурбінної установки за наступною формулою:

Н дв = (С п + С кр + С м + С п)/ Т ам,

де С п – первісна вартість двигуна, у.о.; С кр – загальна вартість капітальних ремонтів за призначений ресурс, у.о.; С м – вартість модернізації, у.о.; С л – ліквідаційна вартість двигуна, у.о.; Т ам – амортизаційний термін служби (визначений ресурс), год.

Запропонована система показників дозволяє оцінювати ефективність системи технічного обслуговування і ремонту ГТУ та її вплив на показники усього процесу технічної експлуатації систем і основного технологічного обладнання магістрального газопроводу.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 307 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...