Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Облік довгострокових зобов`язань за облігаціями та з фінансової оренди



Для залучення грошових коштів, за рішенням власників, в межах 10 % статутного капіталу підприємства можуть випускати облігації та реалізовувати їх юридичним та фізичним особам. При розповсюдженні облігацій у підприємства виникають зобов'язання згідно з умовами їх випуску. Облігація — цінний папір, який засвідчує внесення її власником грошових кош­тів і підтверджує зобов'язання емітента відшкодувати йому номінальну вартість цього цінного папера в передбачений у ньому термін з виплатою фіксованого відсотка (якщо інше не передбачене умовами випуску). Облігації випускають після отримання дозволу комісії з цінних паперів та фондового ринку, яка здійснює реєстрацію емісії, та свідоцтва, яке є підставою для друкування сертифікатів цінних паперів або оформлення глобального сертифіката.

У сертифікаті зазначається номінальна вартість облігації, яку вона досягає на період погашення та на яку нараховуються відсотки. Вартість розміщення облігацій може бути вищою або нижчою за номінальну, тобто з дисконтом або премією.

За користування позиковими коштами сплачуються відсотки, які визначаються за ринкової ставкою, нараховуються у кожному звітному періоді, незалежно від дати їх виплати за принципом нарахування, і які є фінансовими витратами підприємства.

Довгострокові зобов'язання за облігаціями відображаються в балансі за теперішньою вартістю.

Якщо ринкова ставка відсотка дорівнює визначеній на момент емісії ставці відсотка, облігація може реалізовуватися за номінальною вартістю.

Для обліку зобов'язань за довгостроковими облігаціями використовується рахунок 52 «Довгострокові зобов'язання за облігаціями». Цей рахунок використовується для розрахунків з іншими особами за випущеними та сплаченими власними облігаціями строком погашення більше дванадцяти місяців з дати балансу.

Рахунок 52 «Довгострокові зобов’язання за облігаціями»

Субрахунок 521 “ Зобов’язання за облігаціями»

Дебет Кредит
Погашення заборгованості за розрахунками з власниками облігацій Сума боргових зобов’язань за номінальною вартістю облігацій.  
  Кредитове сальдо - сума заборгованості за розрахунками з власниками облігацій, ІII розділ пасиву Балансу, ряд. 450

Субрахунок 522 «Премія за випущеними облігаціями»

Дебет Кредит
Погашення заборгованості з нарахованих премій за облігаціями Сума нарахованих премій за випущеними облігаціями.  
  Кредитове сальдо - сума заборгованості з нарахованих премій власникам облігацій, ІII розділ пасиву Балансу, ряд. 450

Субрахунок 523 «Дисконт за випущеними облігаціями»

Дебет Кредит
Сума дисконту за випущеними облігаціями. Списання нарахованих сум дисконту  
Дебетове сальдо - сума дисконту за облігаціями, ІII розділ пасиву Балансу, ряд. 450.  

Аналітичний облік довгострокових зобов`язань за облігаціями ведеться за видами облігацій та термінами їх погашення.

В підприємствах розміщення облігацій з премією відображується бухгалтерським записом за дебетом рахунку 31 «Рахунки у банках» та за кредитом субрахунку 521 «Зобов’язання за облігаціями» - на номінальну вартість, а за дебетом рахунку 31 «Рахунки у банках» та за кредитом субрахунку 522 «Премія за випущеними облігаціями» - на суму премії. Якщо розміщено облігації з дисконтом, то сума дисконту відображується бухгалтерським записом за дебетом субрахунку 523 «Дисконт за випущеними облігаціями» та за кредитом субрахунку 521 «Зобов’язання за облігаціями».

Нарахування відсотків за облігаціями відображується бухгалтерським записом за дебетом субрахунку 952 «Інші фінансові витрати» та за кредитом субрахунку 684 «Розрахунки за нарахованими відсотками». Погашення облігацій відображується бухгалтерським записом за дебетом субрахунку 521 ««Зобов’язання за облігаціями».» та за кредитом рахунку 31 «Рахунки у банках».

Облік довгострокових зобов’язань з фінансової оренди на підприємстві ведуть за умови фінансової оренди необоротних активів. Сума довгострокового зобов’язання за отриманий у фінансову оренду необоротний актив дорівнює справедливій вартості майна на початку оренди або теперішній вартості мінімальних орендних платежів. Для обліку довгострокових зобов’язань з фінансової оренди використовують рахунок 53 «Довгострокові зобов’язання з оренди».

Рахунок 53 «Довгострокові зобов’язання з оренди»

Дебет Кредит
Погашення довгострокових зобов’язань з оренди та переведення до короткострокових Нарахування заборгованості за одержані об’єкти довгострокової оренди
  Кредитове сальдо - Кредиторська заборгованість за довгостроковими зобов’язаннями з оренди, ІІІ розділ пасиву Балансу, ряд. 470

Рахунок 53 «Довгострокові зобов’язання з оренди» має такі субрахунки:

Субрахунок 531 «Зобов’язання з фінансової оренди»;

Субрахунок 532 «Зобов’язання з оренди цілісних майнових комплексів».

Аналітичний облік ведеться за кожним орендодавцем та об`єктом орендованих необоротних активів.

Основна кореспонденція рахунків з обліку довгострокових зобов’язань з фінансової оренди передбачає відображення зобов’язання з фінансової оренди необоротних активів за дебетом субрахунків 10 «Основні засоби», 11«Інші необоротні активи», 12 «Нематеріальні активи»,15 «Капітальні інвестиції», 16 «Довгострокові біологічні активи» та за кредитом субрахунків 531 «Зобов’язання з фінансової оренди» і субрахунку 532 «Зобов’язання з оренди цілісних майнових комплексів». Погашення заборгованості з фінансової оренди відображують записом за дебетом субрахунків 531 «Зобов’язання з фінансової оренди» і субрахунку 532 «Зобов’язання з оренди цілісних майнових комплексів» та за кредитом рахунків 30 «Каса», 31«Рахунки у банках». Відображення частини поточної заборгованості з оренди відображують записом за дебетом субрахунків 531 «Зобов’язання з фінансової оренди» і субрахунку 532 «Зобов’язання з оренди цілісних майнових комплексів» та за кредитом субрахунку 611 «Поточна заборгованість за довгостроковими зобов’язаннями».





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 2421 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...