Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Приклад 8.8



На підприємство на умовах попередньої оплати за матеріали від вітчизняного покупця надійшли грошові кошти на поточний рахунок у сумі 12000грн (в т. ч. ПДВ 20%). Покупцю надана податкова накладна. Після оплати за даними товарно-транспортної накладної вартість відвантаженого готового продукту становила без ПДВ 10000грн., ПДВ 20% - 2000грн.

На бухгалтерських рахунках необхідно зробити наступні бухгалтерські записи:

№ з/п Зміст господарської операції Кореспонденція рахунків Сума, грн
Дебет Кредит
  На суму отриманих грошових коштів 311 «Поточні рахунки в національній валюті» 681 «Розрахунки за авансами одержаними»  
  На суму податку на додану вартість 643 «Податкове зобов`язання» 641 «Розрахунки за податками»  
  На суму визнаного доходу 361 «Розрахунки з вітчизняними покупцями» 701 «Дохід від реалізації продукції»  
  На суму податку на додану вартість 701 «Дохід від реалізації продукції» 643 «Податкове зобов`язання»  
  На суму погашеної заборгованості по попередній оплаті 681 «Розрахунки за авансами одержаними» 361 «Розрахунки з вітчизняними покупцями»  

На субрахунку 682 «Внутрішні розрахунки» ведеться облік усіх видів поточних розрахунків з дочірніми і асоційованими підприємствами. Материнське підприємство використовує інформацію про розрахунки з дочірніми підприємствами при складанні консолідованої фінансової звітності.

На субрахунку 683 «Внутрішньогосподарські розрахунки» ведеться облік внутрішньогосподарських розрахунків з виробничими одиницями і господарствами, виділеними на окремий баланс, за взаємним відпуском матеріальних цінностей; реалізацією продукції, робіт, послуг; передачею витрат загальноуправлінської діяльності; виплатою заробітної плати працівникам цих господарств; за іншими видами розрахунків.

На субрахунку 684 «Розрахунки за нарахованими відсотками» ведеться облік нарахованих відсотків за:

­ використання коштів або товарів (робіт, послуг), отриманих у кредит;

­ використання майна, отриманого в користування (орендні, лізингові операції тощо);

­ іншими операціями.

Відсотки за використання коштів або товарів (робіт, послуг), отриманих у кредит нараховуються щомісяця відповідно до принципу нарахування. Це відображують на рахунках бухгалтерським записом за дебетом субрахунку 951 «Відсотки за кредит» та за кредитом субрахунку 684 «Розрахунки за нарахованими відсотками». Нараховані відсотки за використання орендованих основних засобів, при здійсненні лізингових операцій відображують на рахунках бухгалтерським записом за дебетом субрахунку 952 «Відсотки за користування майном» та за кредитом субрахунку 684 «Розрахунки за нарахованими відсотками». При перерахуванні грошових коштів (сплаті відсотків) складається бухгалтерський запис за дебетом субрахунку 684 «Розрахунки за нарахованими відсотками»та за кредитом рахунку 31 «Рахунки в банках».

На субрахунку 685 «Розрахунки з іншими кредиторами» ведеться облік операцій, які не передбачені для обліку на інших субрахунках рахунка 68 «Розрахунки за іншими операціями», а саме: з різними організаціями за операціями некомерційного характеру (навчальними та науково-дослідними закладами тощо); за іншими операціями.

Субрахунок 685 “Розрахунки з іншими кредиторами»

Дебет Кредит
Погашення та списання кредиторської заборгованості Нарахування кредиторської заборгованості
  Кредитове сальдо - сума кредиторської заборгованості на відповідну дату, ІУ розділ пасиву Балансу, ряд.610

Аналітичний облік розрахунків з іншими кредиторами ведеться окремо за підприємствами, організаціями, установами та фізичними особами, з якими здійснюються розрахунки.

Первинними документами, які підтверджують виникнення заборгованості та її погашення є накладні на відпуск товарно-матеріальних цінностей, акти виконаних робіт, розрахункові відомості, платіжні доручення, видаткові касові ордери та інші.

Відображення заборгованості за виконані роботи, надані послуги відображують бухгалтерським записом за дебетом рахунків 15 «Капітальні інвестиції», 20 «Виробничі запаси», 28 «Товари», 23 «Виробництво», 91 «Загальновиробничі витрати», 92 «Адміністративні витрати», 93 «Витрати на збут» і іншими та за кредитом субрахунку 685 «Розрахунки з іншими кредиторами».

Погашення заборгованості та перерахування утриманих сум відображують бухгалтерським записом за дебетом субрахунку 685 «Розрахунки з іншими кредиторами» та за кредитом субрахунків 301 «Каса в національній валюті», 311 «Поточні рахунки в національній валюті».





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 432 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...