Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Облік розрахунків за податками і платежами



Підприємства можуть мати зобов'язання перед бюджетом за такими податками:

— з податку на прибуток;

— з податку на додану вартість;

— з податку на доходи фізичних осіб;

— з інших податків.

Ставки податків, порядок їх нарахування та сплати визначаються Податковим кодексом України.

Підприємство самостійно нараховує податки за визначеними ставками та перераховує їх до бюджету. Податковим періодом з нарахування окремих податків є місяць, квартал або рік.

Для узагальнення інформації про розрахунки підприємства за усіма видами платежів до бюджету, включаючи податки з працівників підприємства, та за фінансовими санкціями, що справляються в дохід бюджету використовують рахунок 64 «Розрахунки за податками й платежами».

Рахунок 64 «Розрахунки за податками й платежами»

Дебет Кредит
Належні до відшкодування з бюджету податки, їх сплата, списання тощо. Нараховані платежі до бюджету
Дебетове сальдо - сума дебіторської заборгованості за розрахунками з бюджетом, II розділ активу Балансу, ряд 170 Кредитове сальдо - сума заборгованості до бюджету, ІV розділ пасиву Балансу, ряд.550

Рахунок 64 «Розрахунки за податками й платежами» має такі субрахунки:

641 «Розрахунки за податками»;

642 «Розрахунки за обов'язковими платежами»;

643 «Податкові зобов'язання»

644 «Податковий кредит»

На субрахунку 641 «Розрахунки за податками» ведеться облік податків, які нараховуються та сплачуються відповідно до чинного законодавства (податок на прибуток, податок на додану вартість, інші податки).

На субрахунку 642 «Розрахунки за обов'язковими платежами» ведеться облік розрахунків за зборами (обов'язковими платежами), які справляються відповідно до чинного законодавства та облік яких не ведеться на рахунку 65 «Розрахунки зі страхування».

На субрахунку 643 «Податкові зобов'язання» ведеться облік суми податку на додану вартість, визначену виходячи із суми одержаних авансів (попередньої оплати) за готову продукцію, товари, інші матеріальні цінності та нематеріальні активи, роботи, послуги, що підлягають відвантаженню (виконанню).

На субрахунку 644 «Податковий кредит» ведеться облік суми податку на додану вартість, на яку підприємство набуло право зменшити податкове зобов'язання.

Аналітичний облік розрахунків за податками й платежами ведеться за їх видами.

Облік податку на прибуток. Порядок нарахування та сплати зобов'язань з податку на прибуток визначено Податковим кодексом України. Методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про витрати, доходи, активи і зобов`язання з податку на прибуток та її розкриття у фінансовій звітності визначені вимогами П(С)БО 17 «Податок на прибуток».

Відповідно вимог Податкового кодексу України об'єктами оподаткування податком на прибуток є прибуток, який визначається шляхом зменшення суми доходів звітного податкового періоду на собівартість реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг та суми інших витрат звітного податкового періоду.

Нарахування податку на прибуток за звітний період відображається бухгалтерськими записами за дебетом субрахунків 981«Податок на прибуток від звичайної діяльності»» та за кредитом субрахунку 641 «Розрахунки за податками».

Перерахування суми податку до бюджету відображається бухгалтерським записом за дебетом субрахунку 641 «Розрахунки за податками» та за кредитом субрахунку 311 «Поточні рахунки в національній валюті».

Облік податку на додану вартість.

Порядок нарахування зобов'язань з податку на додану вартість та податкового кредиту визначено Податковим кодексом України

Об'єктами оподаткування податком на додану вартість є:

- операції з продажу товарів (робіт, послуг) на митній території України;

- ввезення (пересилання) товарів на митну територію України та отримання робіт (послуг), що надаються нерезидентам для їх використання або споживання на території України;

- вивезення (пересилання) товарів за межі митної території України та надання послуг (виконання робіт) для їх споживання за межами митної території України.

База оподаткування операцій із продажу товарів (робіт, послуг) визначається виходячи з їх договірної вартості, визначеної за вільними або регульованими цінами з урахуванням акцизного податку, ввізного мита, інших загальнодержавних податків, що включаються до ціни товарів (робіт, послуг) за законами України з питань оподаткування (за винятком ПДВ).

Платники цього податку визнають в окремих звітних періодах виникнення податкових зобов'язань або податкового кредиту.

Податкове зобов'язання це загальна сума податку, нарахована платником податку у звітному періоді від продажу товарів (робіт, послуг).

Податкові зобов'язання виникають, якщо сталась будь-яка з подій:

- зараховані кошти на рахунок (до каси) платника податків у рахунок оплати покупцями вартості товарів (робіт, послуг);

- при фактичному відвантаженні товарів (робіт, послуг) або оформленні документа, що підтверджує факт відвантаження.

Податковий кредит це сума, на яку платник податку має право зменшити податкове зобов'язання звітного періоду.

Податковий кредит виникає, якщо сталась одна з подій:

— списано кошти з рахунка платника податків для попередньої оплати вартості товарів (робіт, послуг);

— фактичне отримання товарів (робіт, послуг).

Визнання податкового кредиту платником податку можливе за умови отримання ним від постачальника належним чином оформленої податкової накладної, що має заповнені всі необхідні реквізити, підпис особи, що її заповнила та печатку підприємства.

Податкова накладна це документ, який підтверджує виникнення податкового зобов'язання у платника податку у зв'язку з відвантаженням товарів (робіт, послуг) і водночас — право на податковий кредит у покупця — платника податку.

Якщо підприємство займається діяльністю, яка обкладається ПДВ за нульовою ставкою, то такі операції вважаються оподатковуваними. У таких платників податку виникає право на податковий кредит за всім отриманим у склади товарів (робіт, послуг) ПДВ, але право на податкове зобов'язання виникає в розмірі нуль гривень.

Облік податку на додану вартість здійснюється тільки платниками податку, які відповідним чином зареєструвались у ДПА і отримали свідоцтво платника податку на додану вартість. Облік усіх оподатковуваних операцій вони ведуть для цілей оподаткування в Реєстрі отриманих та виданих податкових накладних.

Зобов`язання з податку на додану вартість відображається бухгалтерськими записами за дебетом рахунку 70 «Доходи від реалізації» та за кредитом субрахунку 641 «Розрахунки за податками» при умові, якщо першою подією є відвантаження продукції,товарів, виконання робіт, надання послуг. Якщо підприємство отримує попередню оплату за товари, роботи, послуги то зобов`язання з податку на додану вартість відображається бухгалтерськими записами за дебетом субрахунку 643 «Податкові зобов'язання» та за кредитом субрахунку 641 «Розрахунки за податками».

Податковий кредит з ПДВ відображається бухгалтерськими записами за дебетом субрахунку 641 «Розрахунки за податками» та за кредитом субрахунку 631 «Розрахунки з постачальниками та підрядниками», 685 «Розрахунки з іншими кредиторами» та інші при умові, якщо першою подією є надходження продукції, товарів, прийняття виконаних робіт, отримання послуг. Якщо підприємство перераховує суму авансу постачальнику за товари, роботи, послуги то податковий кредит з податку на додану вартість відображається бухгалтерськими записами за дебетом субрахунку 641 ««Розрахунки за податками»» та за кредитом субрахунку 644 «Податковий кредит».

Перерахування суми податку відображається бухгалтерським записом за дебетом субрахунку 641 «Розрахунки за податками» та за кредитом субрахунку 311 «Поточні рахунки в національній валюті». Відшкодування суми податку на додану вартість з бюджету відображається бухгалтерським записом за дебетом субрахунку 311 «Поточні рахунки в національній валюті» та за кредитом субрахунку 641 «Розрахунки за податками»..

Податок з доходів фізичних осіб. При оподаткуванні доходів працівників об'єктом оподаткування є загальний місячний оподатковуваний дохід працівника, до складу якого відносять доходи у вигляді заробітної плати, інші виплати і винагороди, нараховані (виплачені) працівникові згідно з умовами трудового або цивільно-правового договору. Обов'язок з нарахування, утримання та сплати податку з доходів фізичних осіб покладається на підприємство, що виплачує заробітну плату і визначається як податковий агент.

При нарахуванні доходів (заробітної плати та інших виплат) об'єкт оподаткування визначається як нарахована сума такої заробітної плати, зменшена на суму єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування.

Для окремих категорії працівників об'єкт оподаткування може бути зменшений з урахуванням податкових соціальних пільг, які застосовуються тільки за одним місцем роботи, яке визначає для себе працівник самостійно шляхом подання письмової заяви визначеної форми. Граничний рівень заробітної плати, який дає право на застосування податкових соціальних пільг, визначається на рівні місячного прожиткового мінімуму, встановленого на одну працездатну особу, помноженого на коефіцієнт 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень.

Первинними документами, які є підставою для відображення на рахунках бухгалтерського обліку операцій по виникненню заборгованості за податком з доходів фізичних осіб є розрахункові відомості, а по їх погашенню - платіжні доручення.

При утриманні суми податку з доходів фізичних осіб відображається бухгалтерським записом за дебетом субрахунку 661 «Розрахунки за заробітною платою» та за кредитом субрахунку 641 «Розрахунки за податками».

Податок на доходи фізичних осіб сплачується до бюджету одночасно з виплатою заробітної плати. Перерахування суми податку відображається бухгалтерським записом за дебетом субрахунку 641 «Розрахунки за податками» та за кредитом субрахунку 311 «Поточні рахунки в національній валюті».





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 1003 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...