Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Облік розрахунків за страхуванням



Підприємства відповідно до вимог чинного законодавства є платниками єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, страхування майна, індивідуального страхування.

Порядок нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування регламентовано Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування». Методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про зобов`язання зі страхування та її розкриття у фінансовій звітності визначені вимогами П(С)БО 11 «Зобов`язання».

Єдиний внесок є консолідованим внеском за діючими видами загальнообов`язкового державного соціального страхування, а саме:

­ на пенсійне страхування(до солідарної системи);

­ на соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами зумовленими похованням;

­ на соціальне страхування на випадок безробіття;

­ на соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності.

Єдиний внесок на загальнообов`язкове державне соціальне страхування встановлюється у відсотках до визначеної бази нарахування внеску відповідно до класів професійного ризику виробництва, до яких віднесено платників єдиного внеску, з урахуванням видів їх економічної діяльності.

Підприємства та їх працівники також можуть здійснювати добровільне пенсійне страхування, добровільне індивідуальне страхування та страхування майна.

Для обліку розрахунків за страхуванням використовується рахунок 65 «Розрахунки за страхуванням».

Рахунок 65 «Розрахунки за страхуванням»

Дебет Кредит
Погашення заборгованості та витрачання коштів страхування на підприємстві. Нараховані зобов'язання за страхуванням, а також отримані від органів страхування кошти
Дебетове сальдо – сума дебіторської заборгованості за страхуванням, II розділ активу Балансу, ряд 210 Кредитове сальдо - сума заборгованості за страхуванням, ІV розділ пасиву Балансу, ряд.570

Аналітичний облік ведеться за видами відрахувань, за страхувальниками та окремими договорами страхування.

Первинними документами, які є підставою для відображення на рахунках бухгалтерського обліку операцій по виникненню заборгованості за страхуванням є розрахункові відомості та розрахунки єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, а по їх погашенню - платіжні документи.

Об'єктом нарахування єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування є основна і додаткова заробітна плата, інші види виплат і заохочень, які входять до фонду оплати праці, винагороди за договорами за виконані роботи та надані послуги, оплата тимчасової непрацездатності працівників. Ставки внеску, які використовують підприємства для визначення суми нарахувань по виплатам, що входять до фонду оплати праці, залежать від класу професійного ризику у виробництві.

Ставки внеску, які використовують підприємства для визначення суми утримань по виплатам, що входять до фонду оплати праці, становлять від 3,6%, по винагородам – 2,6% а з оплати тимчасової непрацездатності – 2%.

Нарахування єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування на суму нарахованої заробітної плати та інших виплат працівникам відображається бухгалтерськими записами за дебетом рахунків 20 «Виробничі запаси». 23 «Виробництво», 91 «Загальновиробничі витрати», 92 «Адміністративні витрати», 93 «Витрати на збут», 94 «Інші витрати операційної діяльності» та за кредитом рахунку 65 «Розрахунки за страхуванням».

Утримання єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування на суму нарахованої заробітної плати та інших виплат працівникам відображається бухгалтерськими записами за дебетом субрахунків 661 «Розрахунки за заробітною платою»;663 «Розрахунки за іншими виплатами» та за кредитом рахунку 65 «Розрахунки за страхуванням».

Сплата нарахованого єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування збору здійснюється одночасно з отриманням в банку коштів для виплати заробітної плати.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 391 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...