Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Приклад 8.7



На підприємстві - ВАТ «Позняки» за результатами звітного року та відповідно статутним документам прийнято рішення на сборах акціонерів про виплату дивідендів учасникам - власникам простих акцій у сумі 500000 грн. та привілейованих 300000 грн. Джерелом виплати дивідендів є прибуток отриманий у звітному періоді. Відповідно прийнятому рішенню нараховані дивіденди учасникам, утримано податок на доходи та погашена заборгованість по дивідендах в порядку перерахування грошових коштів на карткові рахунки учасників.

На бухгалтерських рахунках необхідно зробити наступні бухгалтерські записи:

№ з/п Зміст господарської операції Кореспонденція рахунків Сума, грн
Дебет Кредит
  На суму нарахованих дивідендів учасникам - власникам простих та привілейованих акцій 800000 (500000+300000) 443 «Прибуток використаний у звітному році» 671 «Розрахунки за нарахованими дивідендами»  
  На суму нарахованого податку на дивіденди 671 «Розрахунки за нарахованими дивідендами» 641 «Розрахунки за податками»  
  На суму грошових коштів перерахованих на карткові рахунки учасників 671 «Розрахунки за нарахованими дивідендами» 313 «Інші рахунки в національній валюті»  

При прийнятті рішення про реінвестицію дивідендів на бухгалтерських рахунках відображується збільшення статутного капіталу за рахунок нарахованих дивідендів записом за дебетом субрахунку 671 «Розрахунки за нарахованими дивідендами» та за кредитом рахунку 40 «Статутний капітал».

Нарахування кредиторської заборгованості перед учасниками при виході їх із товариства відображується бухгалтерським записом за дебетом рахунку 40 «Статутний капітал» та кредитом субрахунку 672 «Розрахунки за іншими виплатами», а погашення заборгованості перед учасниками - за дебетом субрахунку 672 «Розрахунки за іншими виплатами» та за кредитом рахунків 30 «Каса», 31 «Рахунки у банках» та інші.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 330 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...