Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Приклад 8.6



На підприємстві за січень 2012 р. виробничому персоналу цеху за даними розрахункової відомості нарахована заробітна плата у загальній сумі 100000грн., сума утримань єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування становить 4000грн., сума утримання податку на доходи фізичних осіб -16000грн., інші утримання по заяві працівників -2000грн. Заборгованість за нарахованими зобов'язаннями перед виробничим персоналом погашена у термін виплати, з урахуванням суми перерахованого авансу у сумі 40000грн., шляхом перерахування грошових коштів на карткові рахунки працівників.

На бухгалтерських рахунках щодо нарахування та погашення заборгованості з оплати праці необхідно зробити наступні бухгалтерські записи:

№ з/п Зміст господарської операції Кореспонденція рахунків Сума, грн
Дебет Кредит
  На суму нарахованої заробітної плати 23 «Виробництво» 661 «Розрахунки за заробітною платою»  
  На суму утриманого єдиного внеску на соціальне страхування 661 «Розрахунки за заробітною платою» 65 «Розрахунки за страхуванням»  
  На суму утриманого податку на доходи фізичних осіб 661 «Розрахунки за заробітною платою» 641 «Розрахунки за податками і платежами»  
  На суму інших утримань по заяві працівників 661 «Розрахунки за заробітною платою» 685 «Розрахунки з іншими кредиторами»  
  На суму перерахованого авансу 661 «Розрахунки за заробітною платою» 311 «Поточні рахунки в банку в національній валюті»  
  На суму перерахованої заробітної плати 661 «Розрахунки за заробітною платою» 311 «Поточні рахунки в банку в національній валюті»  

Зобов'язання по розрахунках з оплати праці та інших розрахунках із персоналом, які виникають при нарахуванні заробітної плати та інших виплат персоналу, в залежності від виду витрат, відображують бухгалтерськими записами також за дебетом рахунків 15 «Капітальні інвестиції», 91 «Загальновиробничі витрати», 92 «Адміністративні витрати», 93 «Витрати на збут», 94 «Інші витрати операційної діяльності» і інші, та за кредитом рахунку 66 "Розрахунки за виплатами працівникам". Якщо здійснюються нарахування виплат працівникам за рахунок за рахунок створеного забезпечення, така операція відображається в обліку бухгалтерським записом за дебетом субрахунку 471 «Забезпечення виплат відпусток» та за кредитом субрахунку 661 «Розрахунки за заробітною платою».

Депонована заробітна плата відображається в обліку бухгалтерським записом за дебетом субрахунку 661 «Розрахунки за заробітною платою» та за кредитом субрахунку 662 «Розрахунки з депонентами», утримання в погашення залишків підзвітних сум - за дебетом субрахунку 661 «Розрахунки за заробітною платою» та за кредитом субрахунку 372 «Розрахунки з підзвітними особами», а утримання в погашення заподіяної шкоди - за дебетом субрахунку 661 «Розрахунки за заробітною платою»та за кредитом субрахунку 375 «Розрахунки за відшкодуванням завданих збитків».

Погашення заборгованості по розрахунках з оплати праці та інших розрахунках із персоналом здійснюють шляхом видачі готівки з каси підприємства. Така операція відображається в обліку бухгалтерським записом за дебетом рахунку 66 "Розрахунки за виплатами працівникам" та за кредитом субрахунку 301 «Каса в національній валюті». Видача матеріальних цінностей (товарів, готової продукції) в рахунок погашення заборгованості з оплати праці відображається в обліку бухгалтерським записом за дебетом рахунку 66 «Розрахунки за виплатами працівникам» та за кредитом субрахунку 70 «Дохід від реалізації».





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 409 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...