Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Приклад 8.4



Підприємство 1.04.2012р отримало на поточний рахунок грошові кошти в національній валюті від банку на підставі кредитного договору про короткострокову позику у сумі 200000грн. терміном на 2 місяці під 15% річних. Термін погашення позики 30.06.2012р.

На бухгалтерських рахунках необхідно зробити наступні бухгалтерські записи:

№ з/п Зміст господарської операції Кореспонденція рахунків Сума, грн
Дебет Кредит
  На суму грошових коштів зарахованих на поточний рахунок: 311 «Поточний рахунок в національній валюті» 601 «Короткострокові кредити банків у національній валюті»  
  На суму нарахованих відсотків за квітень та травень 2012р. (200000х15%):12=2500)      
2.1 у квітні 2012 р. 951 «Відсотки за кредит» 684 «Розрахунки за нарахованими відсотками»  
2.2 у травні 2012 р. 951 «Відсотки за кредит» 684 «Розрахунки за нарахованими відсотками»  
  На суму перерахованих відсотків за позикою у квітні та травні 2011р.:      
3.1 у квітні 2012 р. 684 «Розрахунки за нарахованими відсотками» 311 «Поточний рахунок в національній валюті»  
3.2 у травні 2012р. 684 «Розрахунки за нарахованими відсотками» 311 «Поточний рахунок в національній валюті»  
  На суму погашення позики: 601 «Короткострокові кредити банків у національній валюті» 311 «Поточний рахунок у національній валюті»  

При отриманні позики в іноземній валюті така операція відображається бухгалтерським записом за дебетом субрахунку 312 «Поточний рахунок у іноземній валюті» та за кредитом субрахунку «Короткострокові кредити банків у іноземній валюті». При зміні валютного курсу виникає необхідність відображення доходів на субрахунку744 «Дохід від неопераційних курсових різниць» та витрат від не операційної курсової різниці на субрахунку 974 "Втрати від неопераційних курсових різниць".

Короткострокові позики банку можуть використовуватись для погашення заборгованості перед постачальниками без зарахування коштів на рахунок підприємства. Така операція відображається бухгалтерським записом за дебетом рахунку 63 «Розрахунки з постачальниками та підрядниками» та за кредитом рахунку 60 «Короткострокові позики».

При несвоєчасному погашенні короткострокового кредиту умови угоди з банком про надання позики можуть переглядатись і оформлюватись додатковим кредитним договором, в якому обумовлюються зміни (подовження) термінів погашення позики, збільшення відсотків. Якщо короткостроковий переведено в довгостроковий,тобто кредит пролонговано, такі зміни відображують в обліку бухгалтерським записами за дебетом субрахунку 601 «Короткострокові кредити банків у національній валюті» та за кредитом субрахунку 603 «Відстрочені короткострокові кредити банків у національній валюті» та одночасно за дебетом субрахунку 603 «Відстрочені короткострокові кредити банків у національній валюті» та за кредитом субрахунку 501 «Довгострокові кредити банків у національній валюті». Якщо підприємство не сплатило своєчасно позику і її не було пролонговано, це відображається записом за дебетом субрахунку 601 «Короткострокові кредити банків у національній валюті» та за кредитом субрахунку 605 «Прострочені позики в національній валюті».

Забезпечення надане у вигляді застави майна при отриманні кредиту відображається записом за дебетом рахунку 05 «Гарантії та забезпечення надані», а списання наданого забезпечення - за кредитом рахунку 05 «Гарантії та забезпечення надані».

Довгострокові кредити підприємства отримують для фінансування капітальних витрат на придбання, побудову основних засобів їх модернізацію, реконструкцію, приватизацію тощо.

Довгострокове зобов'язання за кредитною угодою (якщо угода передбачає погашення зобов'язання на вимогу кредитора (позикодавця) у разі порушення певних умов пов`язаних з фінансовим станом позичальника), умови якої порушені, вважається довгостроковим, якщо;

- позикодавець до затвердження фінансової звітності погодився не вимагати погашення зобов'язання внаслідок порушення;

- не очікується виникнення подальших порушень кредитної угоди протягом дванадцяти місяців з дати балансу.

Довгострокові кредити, як довгострокові зобов'язання, на які нараховуються відсотки, відображуються в балансі за їх теперішньою вартістю. Теперішня вартість зобов'язання за довгостроковим кредитом банку складається із основної суми боргу за теперішньою вартістю та відсотків за теперішньою вартістю.

Теперішня вартість основної суми боргу визначають за допомогою таблиці значень теперішньої вартості однієї грошової одиниці, а теперішня вартість ануїтету (дисконтова на сума ануїтету на дату останньої виплати) визначається за допомогою таблиці значень теперішньої вартості ануїтету однієї грошової одиниці.

Порядок погашення заборгованості за отриманими довгостроковими позиками обумовлюється кредитним договором.

Для обліку розрахунків за довгостроковими позиками банків та іншими залученими позиковими коштами у інших осіб, які не є поточними зобов'язаннями, використовують рахунок 50 «Довгострокові позики».

Рахунок 50 «Довгострокові позики»

Дебет Кредит
Погашення заборгованості за довгостроковими позиками банків та переведення до поточної заборгованості за довгостроковими зобов’язаннями Суми одержаних довгострокових позик банків, а також переведення короткострокових (відстрочених) позик
  Кредитове сальдо - сума заборгованості за одержаними довгостроковими позиками, ІІІ розділ пасиву Балансу, ряд.440

Рахунок 50 «Довгострокові позики» має такі субрахунки:

501 «Довгострокові кредити банків у національній валюті»;

502 «Довгострокові кредити банків у іноземній валюті»;

503 «Відстрочені довгострокові кредити банків у національній валюті»;

504 «Відстрочені довгострокові кредити банків у іноземній валюті»;

505 «Інші довгострокові позики в національній валюті»;

506 «Інші довгострокові позики в іноземній валюті».

На субрахунках 501 «Довгострокові кредити банків у національній валюті» та 502 «Довгострокові кредити банків у іноземній валюті» відображають відповідно суми довгострокової заборгованості підприємства перед банками за наданий кредит на звітну дату без урахування відсотків відповідно у національній та іноземній валюті.

На субрахунках 503 «Відстрочені довгострокові кредити банків у національній валюті», 504 «Відстрочені довгострокові кредити банків у іноземній валюті» відображаються суми заборгованості перед банком, термін якої відстрочено за додатково укладеною з ним угодою відповідно у національній та іноземній валюті.

На субрахунках 505 «Інші довгострокові позики в національній валюті» та 506 «Інші довгострокові позики в іноземній валюті» використовуються для відображення сум заборгованості за зобов`язання із залучення позикових коштів (крім кредитів банків).

Якщо підприємство отримало довгостроковий кредит, то сума погашення частини його довгострокових зобов'язань або й вся сума зобов'язання, яку необхідно сплатити протягом дванадцяти місяців з дати балансу, повинна бути перекваліфікована у поточне зобов'язання.

Для обліку поточної частини довгострокових зобов'язань за отриманими кредитами або інших довгострокових зобов'язань та узагальнення інформації про стан розрахунків за поточними зобов'язаннями, які переведені із складу довгострокових, при настанні строку погашення протягом дванадцяти місяців з дати балансу, використовують рахунок 61 «Поточна заборгованість за довгостроковими зобов'язаннями». Цей рахунок має такі субрахунки:

611 «Поточна заборгованість за довгостроковими зобов'язаннями в національній валюті»;

612 «Поточна заборгованість за довгостроковими зобов'язаннями в іноземній валюті».

За кредитом рахунка 61 «Поточна заборгованість за довгостроковими зобов'язаннями» відображається та частина довгострокових зобов'язань, яка підлягає погашенню протягом дванадцяти місяців з дати балансу, за дебетом — погашення заборгованості, її списання тощо.

Аналітичний облік ведеться за кредиторами та видами заборгованості.

Перегрупування частини довгострокового зобов'язання у поточне відображують бухгалтерськими записами за дебетом рахунків 50 «Довгострокові позики», 51 «Довгострокові векселі видані, 52 «Довгострокові зобов'язання за облігаціями». 53 «Довгострокові зобов'язання з оренди», 55 «Інші довгострокові зобов'язання» та за кредитом рахунку 61 «Поточна заборгованість за довгостроковими зобов'язаннями»

Розглянемо на прикладі порядок відображення господарської операції по отриманню довгострокової позики у банку та її погашенню.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 492 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...