Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Облік розрахунків за претензіями



Для обліку розрахунків за претензіями використовується субрахунок 374 «Розрахунки за претензіями» до рахунку 37«Розрахунки з різними дебіторами» (рис. 3.7).

374 «Розрахунки за претензіями»
Дебет Кредит
Виникнення дебіторської заборгованості за претензіями які пред'явлені постачальникам, підрядникам, транспортним та іншим організаціям, а також за пред'явленими їм та визнаними штрафами, пенею, неустойками Погашення чи списання сум претензій  
Сальдо означає залишок дебіторської заборгованості по претензіях  

Рис. 3.7. Структура субрахунку 374 «Розрахунки за претензіями»

Аналітичний облік за претензіями ведеться за кожним дебітором, з яким виникли розрахунки за претензіями, термінами виникнення й погашення дебіторської заборгованості.

Претензії до постачальників, підрядників, транспортних організацій по виявлених після акцепту рахунків невідповідності цін і тарифів, обумовлених договорами; нестачею вантажу, невідповідності його якості, браку та втрат від простоїв, які виникли з вини постачальників відображаються в обліку записом:

Дебет 374 «Розрахунки за претензіями»
Кредит 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками»

Суми штрафів, пені, неустойки, які стягуються з постачальників, підрядників, покупців, замовників за невиконання договірних зобов’язань в розмірах визнаних платником чи присуджених судом відображаються в обліку записом:

Дебет 374 «Розрахунки за претензіями»
Кредит 715 «Одержані штрафи, пені, неустойки»

Списання сум претензій внаслідок отримання претензійних сум відображається в обліку записом:

Дебет 311 «Поточні рахунки в національній валюті»
Кредит 374 «Розрахунки за претензіями»

Розглянемо відображення в бухгалтерському обліку операцій, пов’язаних із розрахунками підприємства за претензіями постачальнику за недопоставку товарів (приклад 3.11).





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 438 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...