Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Види наукових праць



ББК 81.2 (а)

П 23

Пелепейченко Л. М. Основи наукових досліджень: Навчальний посібник для самостійної роботи курсантів та студентів спеціальності “Переклад”. – Харків: Академія ВВ МВС України, 2009. – 108 с.

Навчальний посібник підготовлено для курсантів та студентів спеціальності “Переклад”. У ньому подано матеріал, який допоможе опанувати програму курсу “Основи наукових досліджень”, а також познайомить із процесом підготовки наукового дослідження в галузі лінгвістики та теорії перекладу: формуванням власної наукової концепції, критеріями вибору моделей дослідження, проведенням лінгвістичного аналізу, спрямованого на переклад.

Матеріал посібника згруповано за змістовими модулями. До кожного змістового модуля подано тести для самоперевірки.

Посібник адресований курсантам і студентам. З успіхом може бути використаний аспірантами, молодими науковцями.

А в т о р – Л. М. Пелепейченко, доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри філології, перекладу та мовної комунікації (Академія внутрішніх військ МВС України)  
Р е ц е н з е н т и: І. І. Степанченко, доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри російської мови (Харківський національний педагогічний університет ім. Г.С. Сковороди);
  О. Г. Михайлова, кандидат філологічних наук, доцент, завідувач кафедри фонетики та граматики (Академія внутрішніх військ МВС України)

Рекомендовано Вченою радою Академії внутрішніх військ МВС України як навчальний посібник (протокол № 7 від 16 грудня 2008 р.)

© Академія внутрішніх військ МВС України, 2009

Передмова

Цей посібник підготовлено для курсантів та студентів, які навчаються за напрямом “Гуманітарні науки”. У посібнику подано матеріал, який допоможе опанувати програму курсу “Основи наукових досліджень”, а також познайомить із процесом підготовки наукового дослідження в галузі лінгвістики та теорії перекладу: формуванням власної наукової концепції, критеріями вибору моделей дослідження, проведенням лінгвістичного аналізу, спрямованого на переклад.

На початку посібника подана програма дисципліни “Основи наукових досліджень”, зорієнтована на галузь лінгвістики та теорії перекладу, а також її навчальна карта – вона зорієнтує читача у структурі посібника, організації його змісту й особливостях оцінювання знань, умінь та навичок.

Матеріал посібника згруповано за змістовими модулями – їх у посібнику два. Змістовий модуль об’єднує дві або більше тем, які стосуються певної проблеми. Структура кожного змістового модуля відображає декілька аспектів роботи і містить відповідну кількість частин: 1) перелік знань та вмінь, якими слід оволодіти, в процесі роботи над змістовим модулем, а також критерії оцінки знань та вмінь; 2) теоретичну частину, в якій подається обов’язковий мінімум інформації за відповідною темою; 3) зразки окремих робіт, передбачених програмою, та моделі наукового дослідження мовних явищ. Зразки й моделі подаються як ілюстрації до теоретичної інформації в процесі викладення відповідного теоретичного матеріалу; 4) практичну частину, в якій пропонуються завдання, що допоможуть осмислити теоретичний матеріал і навчитись використовувати його у розв’язанні практичних завдань; 5) матеріал для самостійної роботи курсантів та студентів, у межах якого пропонуються індивідуальні завдання; 6) комплексні завдання для самоконтролю.

Зміст посібника сформовано з урахуванням основних завдань курсу “Основи наукових досліджень”, які передбачають оволодіння теоретичними знаннями та практичними уміннями, необхідними для виконання наукового дослідження. Опрацювавши дисципліну “Основи наукових досліджень” з лінгвістики та теорії перекладу”, курсанти та студенти повинні знати:

– вимоги, які ставляться до наукового дослідження (вимоги щодо новизни, актуальності, достовірності, теоретичної значущості, практичної спрямованості, доцільності відбору методів аналізу);

– композиційну побудову наукового дослідження (вступ, критичний огляд літератури, основна частина, розділи і т. ін.);

– методику реферування літератури, підготовки реферативного огляду літератури за певною проблемою та критичного огляду;

– методику написання анотації наукової роботи, рецензії на наукову роботу;

– прийоми роботи щодо збору та опрацьовування фактичного матеріалу;

– сучасні моделі, методи та прийоми лінгвістичного аналізу.

У процесі вивчення дисципліни курсанти та студенти мають оволодіти необхідними вміннями та навичками і до закінчення роботи вони повинні вміти:

– орієнтуватися в інформаційному просторі, знаходити необхідну літературу за запропонованою темою;

– обґрунтовувати вибір теми дослідження з урахуванням її актуальності та практичної доцільності;

– визначати об’єкт та предмет дослідження;

– готувати реферативний огляд літератури;

– виконувати критичний огляд літератури;

– анотувати наукові джерела;

– формувати й формулювати власну наукову позицію;

– грамотно формулювати мету та завдання роботи;

– чітко визначати основні етапи роботи;

– виконувати лінгвістичний аналіз мовного матеріалу, спрямований на переклад;

– кількісно обробляти матеріал і правильно представляти результати аналізу в тексті наукової роботи;

– правильно використовувати посилання та цитати в тексті роботи;

– грамотно оформляти бібліографію;

– рецензувати наукові роботи;

– виступати з науковими доповідями;

– захищати результати власного дослідження.

Працюючи над дисципліною “Основи наукових досліджень”, зорієнтованою на лінгвістику та теорію перекладу, курсанти та студенти мають ознайомитися з науковими теоріями і підходами до вивчення мовних явищ, поширеними в сучасній науці.

Викладення теоретичного матеріалу посібника здійснюється у формі запитань і відповідей.

Програма курсу “Основи наукових досліджень”

Змістовий модуль 1. Загальне поняття про наукове дослідження та особливості роботи над ним

Тема 1. Види наукових досліджень та моделювання наукового пошуку. Кваліфікаційні та некваліфікаційні наукові роботи. Реферат. Автореферат. Наукова доповідь. Наукова стаття. Монографія.

Структура наукового дослідження.Методика обґрунтування теми дослідження. Актуальність дослідження та чинники, які її зумовлюють. Стислий аналіз ступеня вивченості проблеми. Мета та завдання дослідження, особливості їх формулювання. Характеристика предмета та об’єкта дослідження. Теорія, її складові. Гіпотеза дослідження, вимоги до її формулювання. Теоретична значущість дослідження. Практичне значення дослідження. Основні етапи дослідної роботи.

Стратегія і тактика наукового пошуку. Наукова діяльність на ознайомлювальному та інформаційно-пошуковому етапах. Осмислення теми та моделювання напрямів і етапів аналізу. Складання плану роботи. Пошук та відбір інформації за темою дослідження. Робота з науковими джерелами. Комп’ютерний пошук інформації. Формування власної концепції дослідження. Структурування дослідження. Вибір методики дослідження.

Тема 2. Анотування та реферування наукової літератури. Виписки із літературного джерела.Структура анотації. Підготовка анотації. Мовні кліше для написання анотації. Поняття про реферат. Структура реферату. Реферування наукової статті. Реферативний огляд літератури. Критичний огляд літератури. Мовні кліше для написання реферату. Конспект. Тези. Резюме.

Змістовий модуль 2. Проведення лінгвістичного аналізу

та репрезентація його результатів

Тема 3. Методи лінгвістичних досліджень. Поняття “Методологія – метод – прийом лінгвістичного аналізу”. Прийоми виявлення корпусу одиниць для аналізу, спостереження, порівняння, узагальнення.

Методи та прийоми лінгвістичного аналізу (описовий, порівняльно-історичний, зіставний, метод контрастивного аналізу, структурний метод, структурно-семантичний, дистрибутивний, трансформаційний, метод класифікації, соціолінгвістичні та статистичні методи дослідження, метод компонентного аналізу та синтезу, функціонально-стилістичний та естетичний аналіз, метод експерименту). Методи когнітивного та прагматичного аналізу. Проблема адекватності методів аналізу поставленим завданням.

Тема 4. Оформлення наукової роботи. Мова та стиль наукової роботи. Технічні вимоги до оформлення роботи. Оформлення тексту роботи. Титульний аркуш. Зміст роботи. Перелік скорочень. Цитування і посилання в роботі. Оформлення додатків. Оформлення бібліографії.

Тема 5. Репрезентація та захист результатів дослідження. Вимоги до репрезентації змісту робіт різних жанрів Специфіка вимог до наукової доповіді, наукової статті, рецензії на наукову роботу, відгуку про наукову роботу. Підготовка наукової доповіді за результатами дослідження. Підготовка рецензії на наукову роботу та відгуку про роботу.

Підготовка змісту промови. Моделювання можливих запитань. Культура наукової полеміки. Вимоги до виступу з промовою та його рецензування. Виступи з науковими доповідями.

Декілька порад щодо організації роботи над дисципліною “Основи наукових досліджень”

По-перше, майте на увазі, що дисципліна “Основи наукових досліджень” не орієнтує на зазубрювання теоретичної інформації. Ви повинні її зрозуміти, осмислити і використовувати в практичній роботі. По-друге, інформацію, осмислену в процесі вивчення курсу, ви можете використовувати при виконанні досліджень не тільки з лінгвістики та перекладу, а і з інших сфер пізнання, оскільки підходи до здійснення наукового аналізу є схожими в різних галузях науки. По-третє, обов’язково виконуйте практичні завдання і виявляйте те, що вам дається важче. Розберіться у причинах труднощів, знайдіть відповідь на ваші питання в теоретичних розділах посібника або в додатковій літературі, список якої пропонується в кінці книги.

Успіхів вам на наукових теренах!

Навчальна карта дисципліни “Основи наукових досліджень”

Змістовий модуль 1. Загальне поняття про наукове дослідження та особливості роботи над ним


Змістовий модуль 2. Проведення лінгвістичного аналізу

та репрезентація його результатів

 
 

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 1. Загальне поняття про наукове дослідження

та особливості роботи над ним

Завершуючи вивчення матеріалу за змістовим модулем 1, ви повинні знати:

види наукових праць;

структуру наукового дослідження;

методику обґрунтування актуальності теми дослідження, формулювання його мети та завдань;

основні етапи науково-дослідної роботи;

методику моделювання напрямів і етапів аналізу;

особливості наукової діяльності на ознайомлювальному та інформаційно-пошуковому етапах;

методику роботи з науковими джерелами;

методику реферування наукової літератури;

методику підготовки анотації.

Завершуючи вивчення матеріалу за змістовим модулем 1, ви повинні вміти:

обґрунтовувати актуальність теми дослідження;

правильно визначати об’єкт, предмет дослідження, формулювати його мету та завдання;

добирати літературу до обраної теми дослідження;

реферувати наукову літературу;

готувати критичний огляд літератури;

готувати анотації наукових робіт.

Критерії оцінки знань та вмінь за змістовим модулем 1

Оцінка виставляється за сукупністю двох видів контролю: контролю теоретичних знань і практичних умінь.

Найбільшою кількістю балів оцінюються знання, що відповідають вимогам, поданим вище. За кожну помилку або за кожні дві неточності у відповіді на питання (неповнота, плутанина тощо) знімається один бал.

Перевірити рівень своїх знань ви можете за допомогою тестів, поданих наприкінці модуля. Якщо всі відповіді вірні (ключ до тестових завдань подано в кінці посібника), ви отримуєте найвищу оцінку. За кожні дві неправильні відповіді знімається один бал.

Для перевірки практичних умінь необхідно виконати контрольні завдання практичного плану, а саме:

– підготувати реферат однієї статті;

– написати анотацію до однієї статті;

– підготувати реферативний огляд наукового журналу;

– підготувати критичний огляд літератури за одним із питань.

Оцінка за практичні контрольні завдання виставляється за сукупністю трьох критеріїв:

– змістовність (повнота, глибина аналізу);

– логічність викладення (чітка послідовність, наявність переходів від однієї частини до іншої);

– мовна грамотність (стиль викладення, відсутність лексичних помилок, орфографічна та пунктуаційна грамотність).

Працюючи над матеріалом, фіксуйте те, що вам здається складним, спробуйте осмислити причини труднощів. Запишіть питання, на які ви не можете знайти відповідь самотужки, і підійдіть з ними до викладача. Не забудьте спочатку самостійно подумати над ними та пошукати відповідь в теоретичних чи методичних джерелах.

Тема 1. Види наукових досліджень та моделювання наукового пошуку

1. Види наукових праць. 2. Структура наукового дослідження. 3. Стратегія і тактика наукового пошуку. 4. Наукова діяльність на ознайомлювальному та інформаційно-пошуковому етапах. 5. Реферування та анотування наукової літератури.

Види наукових праць





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 1737 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.012 с)...