Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тама 14. Філософські проблеми економіки



Сфера економіки в контексті людського буття. Філософське тлумачення явища економіки. Суспільне виробництво як соціально-філософська категорія. Поняття суспіль­ного виробництва: сутність і структура. Матеріальне і духовне ви­робництво, їх взаємозв'язок та взаємодія в історичному процесі. Особливості та роль матеріально-економічного виробництва. Співвідношення технологічного і суспільно-економічного способів виробництва, їх історичні типи. Суспільне виробництво як виробництво безпосереднього життя людини. Сутність і структура продуктивних сил. Діалектика продуктивних сил і суспільних форм їх розвитку. Діалектика виробництва, розподілу, обміну, споживання та власності. Філософський аналіз власності. Філософські аспекти проблеми управління й організації бізнесу. Проблема глобалізації економічного простору. Норми, цінності, та інституції ринкової економіки. Економічні права і свободи. Проблема економічного вибору. Економічна культура людини. Цінності рівності, справедливості свободи і відповідальності в економічній культурі. Етичні аспекти економічної діяльності. Концепція відчуженої праці. Праця і творчість. Ставлення до праці та економічні якості людини. Сучасна світова економіка і Україна: проблема модернізації економіки суспільства. Економіка та економічна теорія в інформаційному суспільстві. Особливості методології економічної теорії. Проблеми гуманізації економічної освіти.

Література: основна [2; 3; 5; 11; 12; 16-18; 23; 25; 26; 29; ЗО; 32; 34; 35; 38]; додаткова [8; 9; 16; 27; 50; 56; 58]





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 561 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...