Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 12. Філософська антропологія



Актуальність і специфіка філософського розгляду проблеми лю­дини. Філософська антропологія як основа наук про людину. Антропосоціогенез та його системний характер. Проблема ґенези, становлення й розвитку людини. Природне (біологічне) в людині. Роль спадковості у формуванні людини. Вплив науково-технічного прогресу на умови існування людини як біологічного виду: активізація мутаційного про­цесу, його вплив на спадковість. Гармонія та дисгармонія людського існування. Людина як єдність біологічного й соціального.

Суспільне (соціальне) у бутті людини. Праця, практика, їх ґенеза та роль у становленні антропосоціогенезу. Співвідношення практики й свідомості. Роль мови у процесі антропосоціогенезу, у формуванні свідомості та предметно-практичної діяльності. Становлення суспіль­них відносин, їх якісна відмінність від відносин біологічних. Виник­нення та розвиток моральності як фактора антропосоціогенезу. Фі­лософський зміст понять "особистість", "індивід", "індивідуальність", їх співвідношення з поняттям "людина". Особистість і роль соціаль­ного середовища в її формуванні. Ціннісні орієнтації особистості як продукт її соціалізації. Соціальна типологія особистості. Творчість як спосіб самореалізації особистості.

Діалектика історичної необхідності та свободи особи у суспільно­му розвитку. Свобода й відповідальність. Філософський аналіз відчуження, свобода як процес зняття відчуження. Відповідальність як продукт соціальної дії особистості. "Культ особистості" як суспільне явище, його суб'єктивні й об'єктивні основи.

Філософська проблема життя і смерті. Проблеми життя і смерті в духовному досвіді людства. Самоцінність людського життя. Сенс життя. Соціальна та біологічна тривалість людського життя; смерть, безсмертя.

Людина та людство. Планетарна спільність долі людства, інтерна­ціональність громадського життя, зміцнення господарсько-економіч­них взаємозв'язків за сучасної доби як об'єктивні основи становлен­ня й розвитку єдиної світової спільноти.

Література: основна [5; 6; 20; 26; ЗО; 32]; додаткова [1; 4; 6-8; 14; 16; 25; 28; 35; 38; 44; 47; 50; 52; 53; 57; 66]





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 612 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...