Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 10. Філософське вчення про розвиток



Поняття діалектики та її альтернатив: метафізики, еклектики, догматизму, софістики, релятивізму. Діалектика як вчення про уні­версальні зв'язки, зміни, розвиток. Основні форми діалектики. Наїв­но-стихійна діалектика. Ідеалістична діалектика. Матеріалістична діалектика. Діалектика та метафізика. Діалектика й догматичне мис­лення. Діалектика як система категорій, законів і принципів. Зміст основних категорій і принципів діалектики. Категорії діалектики. Одиничне й загальне, явище і сутність. Структурні зв'язки. Принцип цілісності. Форма і зміст. Зв'язки детермінації. Випадковість і необ­хідність. Можливість і дійсність. Елементи й структура. Поняття сис­теми, принцип системності. Системний характер і механізм процесу розвитку. Необхідність і свобода.

Основні принципи діалектики. Принцип об'єктивності й суб'єк­тивності. Принцип загального зв'язку. Принцип розвитку і пробле­ма створення цілісної концепції розвитку. Принцип сходження від абстрактного до конкретного й навпаки. Принцип об'єктивності іс­тини. Принцип детермінізму, цілісності, структурності, системності. Поняття закону. Класифікація законів. Закон як вираження внутрішніх, суттєвих зв'язків матеріальних і духовних процесів. Основні законі діалектики, їх змістовний аналіз. Закони єдності й боротьби проти­лежностей, взаємо переходу кількісних та якісних змін, заперечення заперечення.

Сучасні концепції діалектики. "Негативна" діалектика (Т. Адорно, Г. Маркузе). Нелінійність, альтернативність розвитку.

Значення законів, категорій та принціпів діалектики у пізнанні й практичній діяльності людини.

Література: основна [4; 5; 16; 18; 25; 27; ЗО; 32; 33];

додаткова [1; 18; 21; 26; 31]





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 601 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...