Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 9. Проблеми свідомості у філософії



Проблема свідомості в історії філософії. Сутність концепції К. Маркса: свідомість, трудова діяльність, сус­пільство. Сутність "психоаналітичної" концепції 3. Фрейда: несвідо­ме ("воно"), надсвідоме ("над-Я") та свідоме ("я"). Т. де Шарден про походження свідомості.

Духовний вимір людського буття. Поняття нової філософської онтології. Онтологічні виміри духу. Знаково-символічна форма буття духу. Поняття "душі" та її роль в осмисленні внутрішнього світу лю­дини. Сутність духовного. Сучасна наука про походження свідомості. Біологічні передумови виникнення свідомості. Відображення як за­гальна властивість матерії. Еволюція форм відображення, форми та етапи розвитку відображення в неживій та живій природі. Відобра­ження та інформація. Психіка як форма відображення людиною нав­колишнього світу. Природа психічного образу.

Свідомість як продукт суспільного розвитку. Праця, мова, спілку­вання як необхідні умови виникнення та розвитку свідомості. Сві­домість - вища форма творчого відображення світу у різних формах психічної й предметної діяльності. Сутність свідомості та проблема ідеального. Ідеальне як специфічне відображення світу, продукт сві­домої діяльності людини. Втілення ідеальних образів і цілей в діяль­ності людини. Об'єктивація свідомості. Структура свідомості. Свідо­мість як сукупність знань, пізнавальних образів, емоцій, волі, психіки. Свідомість і самосвідомість. Структура самосвідомості, її роль у роз­витку людини. Місце інтуїції у структурі свідомості. Пізнавальна, емоційна, мотиваційно-вольова сфери свідомості. Рівні психічного життя людини: несвідоме, підсвідоме, свідоме.

Свідомість та мислення. Мислення і мова. Вчення про рефлекс та аналізатори, "першу" і "другу" сигнальні системи. Мозок людини, його значення в розумових процесах. Мислення як опосередковане відображення дійсності. Мова як спосіб існування думки. Природні та штучні мови. Формування штучних мов. Функції мови. Єдність і розбіжність мислення та мови. Основні функції і творчий характер свідомості. Роль свідомості в пізнанні й практичній діяльності лю­дей.

Література: основна [5; 18; 25; 27; 29; ЗО; 34]; додаткова [1; 8; 27; 38; 47; 51; 59; 60]





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 577 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...