Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 8. Філософська онтологія. Проблема буття



Виникнення і внутрішня логіка проблеми буття. Роздуми в історії філософії про світ та його існування. Категорія буття: зміст і специфіка. Буття як реаль­ність та абстракція. Буття світу як основа й передумова його єдності. Світ як сукупна реальність та єдність природи, людини, матеріально­го світу, людського духу. Основні форми буття. Буття речей, процессів і станів природи. Жива й нежива природа, їх єдність, розбіжність і взаємозв'язок. Буття природного: "перша природа", "друга природа". Буття людини, специфіка людського буття. Буття ідеального та духовного. Буття свідомості й несвідомого. Буття соціального: суспіль­ні процеси як єдність індивідуального та суспільного буття.

Буття та субстанція. Проблема субстанції. Дуалізм і монізм. Монізм і плюралізм. Уявлення про субстрат і субстанцію, їх залежність від роз­витку природознавства. Основні етапи у формуванні науково-філо­софського поняття буття матерії, його фундаментальна роль у сис­темі філософського вчення про невичерпність матеріального світу. Природничонаукове уявлення про будову, властивості буття матерії та їх взаємозв'язки. Основні форми буття матерії і типи матеріальних систем. Основні рівні організації неживої, живої та соціально органі­зованої матерії. Зв'язок різних рівнів організації матерії, їх якісна спе­цифіка та незводимість один до одного. Філософія про різноманіття та єдність світу.

Поняття про рух та його основні властивості. Об'єктивність, аб­солютність і відносність руху. Рух і розвиток. Основні форми руху, їх специфіка і взаємозв'язок. Сучасна наука про проблему класифікації форм руху. Єдність руху й матерії. Поняття простору та часу, їх ос­новні властивості. Роль теорії відносності (А. Ейнштейн) у сучасному розумінні простору та часу. Специфіка просторово-часових відно­шень у природі та соціальних процесах.

Методологічне значення понять буття, матерії, руху, простору й часу для пізнання природи, суспільства та діяльності людини.

Література: основна [1; 4; 5; 11; 18; 22; 25; 29; ЗО; 32; 34];

додаткова [1; 8; 20; 56; 61]





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 519 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...