Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 1. Філософія як форма духовного освоєння світу. Джерела й причини виникнення філософії



Джерела й причини виникнення філософії. Філософія — любов людини до знань, мудрості, істини. Розмаїтість уявлень про мудрість як "життя в істині". Взаємозв'язок філософії з наукою. Специфіка фі­лософського знання.

Об'єкт і предмет філософії. Філософія як наука про буття, природу, суспільство, мислення, пізнання, людину (відносини "людина — світ"). Філософія — квінтесенція духовної культури людини. Філософія як "історична епоха, схоплена думкою" (Гегель). Основні етапи та періо­ди у розвиткові філософії.

Філософія та світогляд. Світогляд як фор­ма самоусвідомлення людини. Сутність і структура світогляду. Сві­тогляд та світовідчуття, світосприйняття й світорозуміння. Історичні типи світогляду: міф, релігія, науковий та філософський світогляди. Особливості та функції міфу. Суспільно-історична природа релігії, її соціальна й гносеологічна функції. Ідея Бога. Взаємозв'язок і розви­ток міфології, релігії й філософії. Зародження філософської думки. Філософія як розгляд світоглядних проблем засобами раціонального мислення.

Основний зміст філософських питань. Специфіка філософського усвідомлення світу. Основні теми філософських роздумів: людина і світ, сутність і зміст людського існування. Головні напрями у філо­софській думці.

Філософія і культура. Основні функції філософії: світоглядна, пізнавальна, методологічна, соціально-практична, аксіологічна тощо. Соціальна спрямованість філософського знання. Сутність загально­людських цінностей у філософії. Людина як найвища цінність. Фі­лософське обґрунтування гуманізму. Взаємозв'язок філософії й ідео­логії, філософії та політики. Філософія демократизму й диктатури. Місце та роль філософії в сучасному соціокультурному просторі.

Література: основна [5; 7; 11; 14; 18; 21; 26; 27; 29; ЗО; 32; 34; 37];

додаткова [1; 41]





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 622 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...