Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Філософія



НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ ПОСІБНИК ДЛЯ САМОСТІЙНОГО ВИВЧЕННЯ ДИСЦИПЛІНИ

Частина І

ІСТОРІЯ СВІТОВОЇ ТА УКРАЇНСЬКОЇ ФІЛОСОФІЇ.

СУМИ

ДВНЗ «УАБС НБУ»

УДК 1 (073)

Ф56

Рекомендовано до видання методичною радою Державного вищого навчального закладу "Українська академія банківської справи Націо­нального банку України", протокол № 4 від 05.12.2008.

Розглянуто та схвалено на засіданні кафедри соціально-гуманітарних дисциплін, протокол № 4 від 08.10.2008.

Укладач

кандидат філософських наук, доцент

О.П.Бойко

Рецензенти:

доктор філософських наук, професор

В.М. Вандишев

доктор філософських наук, професор

І.П.Мозговий:

Відповідальний за випуск

кандидат філософських наук, доцент

А. О. Васюріна

Філософія [Текст]: навчально-методичний посібник для самостійного вивчення дисципліни в 2-х частинах / уклад. О.П.Бойко. - Суми: ДВНЗ "УАБС НБУ", 2008. - 178 с.

Посібник підготовлений з урахуванням вимог Болонської декларації, відпові­дно до нової освітньо-професійної програми підготовки бакалавра. Метою видання с формування філософського світогляду, теоретичних і практичних навичок, які необхідні майбутньому фахівцю. Посібник містить типову навчальну програму курсу "Філософія", комплекс навчально-методичного забезпечення до кожної теми курсу (плани занять та методичні рекомендації щодо їх підготовки, список додаткової та основної літе­ратури, короткий термінологічний словник, питання для самостійного вивчення, теми рефератів, доповідей та повідом­лень, контрольні питання, проблемні питання та питання для дискусій, тестові завдання), додатковий матеріал (питання для підготовки студенті до іспиту).

Призначений для студентів економічних спеціальностей всіх форм навчання.

УДК 94(477)

ДВНЗ "Українська академія банківської справи

Національного банку України", 2008

ЗМІСТ

ВСТУП

І. ТИПОВА ПРОГРАМА ДИСЦИПЛІНИ

ІІ. НАВЧАЛЬНО- МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДИСЦИПЛІНИ.

ІІІ. СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ:

ІУ. ДОДАТКИ.

1. Самостійна робота студента.

2. Аналітичний тест «Хто автор цих слів?».

3. Тест «Хто є хто».

4. Реферат як форма навчальної й науково-дослідної роботи.

5. Конспектування філософських джерел

Вступ

Для людської цивілізації завжди були і будуть актуальними проблеми, пов'язані з світоглядною орієнтацією людини, з осмисленням нею свого місця і ролі в суспільстві, а також з відповідальністю за власні вчинки, за правильний вибір форм та напрямків власної діяльності, необхідністю пошуку і швидкого знаходження рішень. І тут чи найголовніша роль належить філософії.

У сучасних умовах світоглядні уявлення і переконання молоді формуються у контексті переоцінки нашого історичного минулого, утвердження плюралізму, розмаїття думок, поглядів на різні аспекти суспільного життя. Щоб не блукати у лабіринтах нових суспільних процесів, правильно зорієнтуватись, збагнути смисл свого існування, людині, особливо молодій, потрібна духовна вісь, якою є філософський світогляд.

Сучасна філософія є узагальненою філософською думкою людства, що ґрунтується на теоретичних надбаннях, здобутих у лоні кожної національної філософії. Ідейною основою сучасної філософії є загальнолюдські пріоритети і цінності. Тому вивчення філософії є однією з головних передумов входження кожної молодої людини у загальнокультурний світовий контекст.

Навчально-методичний посібник є спробою спрямувати діяльність студента на самостійний пошук істини, на наполегливу і вдумливу працю з осмисленням реалістичної картини світу зовнішнього і світу внутрішнього. Питання семінарських занять та завдання для самостійної роботи націлюють студентів на глибокі філософські роздуми.

Посібник містить також розділи, пов‘язані з філософською рефлексією деяких конкретних наук, що дає можливість визначити роль філософії як методології, а саме розкрити лінії її взаємодії з іншими науками, зокрема економікою.

Мета курсу:

Ознайомити студентів з основними досягненнями історії світової та вітчизняної філософської думки; розкрити сутність основних напрямків та проблем в історії філософії, їх еволюцію та значення.

Посібник з курсу філософії покликаний забезпечити високу світоглядну й методологічну підготовку студентів, сформулювати їх філософську культуру як теоретичне підґрунтя університетського рівня підготовки спеціалістів, та актуалізувати національну самосвідомість майбутньої суспільної еліти. Курс націлений на розвиток загальної ерудиції та філософської культури мислення, збагачення історичної пам`яті.

Після вивчення курсу студент повинен:

Знати:

- основні теорії світової історії філософії;

- основні риси та напрямки вітчизняної історії філософії;

- найбільш важливі персоналії філософії;

- зміст основних першоджерел філософії;

- сучасні підходи до вирішення класичних філософських проблем;

Вміти:

- читати та аналізувати філософську спадщину, визначати основні напрямки історико-філософського процесу;

- орієнтуватися в основних філософських течіях;

- підготувати реферат і виступити з ним перед аудиторією;

- аналізувати, на основі філософського світогляду, факти та явища, що відбуваються в суспільстві, вести діалог, полеміку чи дискусію з приводу загальних засад життєдіяльності людини;

- аналізувати свою професійну діяльність та її результати в контексті філософського бачення світу;

- виходити з філософських засад в процесі аналізу сучасних економічних подій.

Даний навчально-методичний посібник створено на основі принципів Болонської Декларації, з урахуванням вимог вищої сучасної освіти та специфіки економічного вузу.

Тематичний план курсу «Філософія».





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 372 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.011 с)...