Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальні правила оформлення цитат



1. Цитата повинна повністю відповідати оригіналові, з яко­го цитують, тобто бути абсолютно точною в лексичному, грама­тичному, синтаксичному й стилістичному аспектах. Однак, якщо потрібно узгодити окремі цитовані слова чи вислови з ін­шими членами речення, то вдаються до правки.

2. У цитованому фрагменті мають зберігатися всі авторські виділення.

3. Цитувати потрібно за оригіналом, а не за іншим джере­лом, що містить це саме посилання.

Проте рецитувати, тобто перецитовувати, переписувати ци­товане з іншого – не автентичного, не оригінального – джере­ла, можна, якщо:

а) першоджерело недоступне;

б) цитоване відоме лише завдяки тому авторові, з твору яко­го цитується.

4. Цитувати треба логічно завершений фрагмент тексту. Як­що цитований фрагмент потребує скорочування, то воно не має змінити чи спотворити зміст.

5. Орфографію та пунктуацію в цитаті виправляють відповідно до сучасних вимог чинного правопису. Крім того, наприклад: розшифровують незрозумілі авторські скорочення, абревіатури.

Проте не виправляють цитат, якщо:

а) потрібно передати колорит стилю епохи, автора;

б) вказати на помилки, допущені автором; у такому разі в квадратних дужках зазначають правильний варіант або в круглих ставлять знак питання.

6. Цитату беруть у лапки, якщо вона розташована в сере­дині речення.

Проте лапки в цитатах не ставлять, якщо:

а) цитата є епіграфом до тексту;

б) цитата подана з абзацу й виділена (графічним, шрифто­вим або іншим способом);

в) цитата має віршовану форму, що зберігає композиційну структуру вірша, тобто записана строфою, відповідно до оригіналу.

7. Цитата може починатися як з великої, так і з малої літер.

7.2. Цитату пишуть з великої літери:

а) якщо вона починає речення (навіть тоді, коли в ній про­пущено перші слова відповідно до оригіналу чи джерела циту­вання);

б) коли її ставлять після двокрапки в реченні, крім того, у джерелі, за яким цитують, цей текст написано з великої літери.

7.2. Цитату пишуть з малої літери, якщо вона оформлена як непряма мова, тобто органічно вплетена в речення.

8. Цитата повинна супроводжуватися вказівкою (посилан­ням) на автора, джерело. Посилання зазначають у квадратних дужках, а крапку з кінця цитати переносять за дужки.

9. Цитати можна подавати як дослівно, так і скорочено.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 3295 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...