Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальні правила оформлення та укладання посилань



1. Посилання розташовують на тій самій сторінці тексту, якої вони стосуються.

2. Знаки посилань повинні бути однотипними в межах однієї роботи. Цифри й зірочки зазначають біля слова вгорі, без відсту­пу між словом і знаком, проте після посилання відступ обов’яз­ковий.

3. Астериск (так звана зірочка – *) використовується тоді, коли посилань у роботі небагато й розміщуються вони переваж­но по одній на сторінці.

4. Якщо використовують арабські цифри як знак посилан­ня, то нумерація посилань може бути посторінковою (в межах однієї сторінки) чи наскрізною (через усю роботу).

5. Не бажано розривати посилання та переносити їх на іншу сторінку. Проте якщо така потреба виникла, то частину поси­лання переносять на наступну сторінку, залишаючи при цьому на попередній як мінімум два-три рядки. Крім того, не варто починати перенесене посилання на наступній сторінці з абзацного відступу.

Посилання бувають на додаток, таблицю, ілюстративний ма­теріал і бібліографічні.

Посилання на додаток, таблицю та ілюстративний матеріал оформлюють як внутрішньотекстові в круглих дужках, зазнача­ючи скорочено: дивись додаток такий-то, тобто номер, наприк­лад: див. дод. 4 або див. табл. 2. Варто зазначити, що форми скорочуваних слів у круглих дужках повинні відповідати або зазначеним правилам, або особливим скорочуваним словам (див. дод. 1).

Бібліографічні посилання поділяють на:

1) джерела цитат і запозичень;

2) використану (цитовану, розглянуту, аналізовану) літературу;

3) списки рекомендованої літератури.

Посилання на джерела цитат бувають: а) внутрішньотекстовими; б) підрядковими (посторінковими); в) позатекстовими.

Внутрішньотекстові посилання застосовують при невеликій кількості (не більше двох на сторінку), а також, коли основна частина посилання (автор і назва) органічно злилися з основним текстом, тобто немає потреби виносити його поза текст чи в кінець сторінки. Ці посилання беруть у круглі дужки безпосередньо в згаданому місці тексту або розташовують у кінці речення.

Підрядкові посилання вживають найчастіше, бо вони зруч­ні для читача. Їх застосовують для позначення джерела цитат, пояснення чи розшифрування запозичень, зазначення праць, що використовуються на даній сторінці. Зв’язуються з текстом підрядкові посилання за допомогою цифр чи астерисків.

Позатекстові посилання роблять здебільшого в наукових виданнях чи працях з великим довідково-пошуковим апара­том. Вони можуть зазначатися або в порядку цитування чи по­силання (згадування) на той чи той документ, або за алфа­вітним принципом побудови бібліографічного списку. У тексті ці посилання зазначаються в квадратних дужках: перша циф­рова позиція посилання повинна відповідати позиції у списку літератури, друга, яка подається через кому, – номера сторін­ки, наприклад: [16; 35] або [16, 35].

Цитати

Цитата – це дослівний переписаний/переданий фрагмент чийогось мовлення, уривок з тексту певного автора чи з офіцій­ного документа, введений в інший текст.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 792 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...