Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Непряма мова



В офіційно-ділових паперах використовують найчастіше не­пряму мову. Непряму мову вживають для передачі чужого мовлення від особи автора повідомлення.

1. Непряма мова звичайно передається складнопідрядним реченням, у якому основна частина складається зі слів автора, а підрядна передає чуже мовлення або своє як непряму мову, наприклад: Секретар повідомив, що президент фірми вітає всіх із відкриттям нового філіалу й бажає успішної та ефек­тивної роботи.

2. У непрямій мові особа займенників та дієслів повинна відповідати особі, від імені якої передається повідомлення. Порівняємо пряму й непряму мову:

Пряма мова Непряма мова

«Ми, студенти другого курсу, Староста курсу зауважила, що

вважаємо за необхідне затверди- вони, студенти другого курсу,

ти графік чергування», – заува- вважають за необхідне затвер-

жила староста курсу. дити графік чергування.

3. У непрямій мові особливості розмовного спілкування – вигуки, повторення, вставні слова, частки – не зберігаються, крім тих, що виражають упевненість чи невпевненість:

Пряма мова Непряма мова

«Добрий день, діду!» – гукнув я Я, зупинившись на мить, приві­тався до діда.

через паркан, зупинившись на мить.

«От, якби ти віддав дочку за ме­не, Бідний промовив вкрадливо до багатого,

тоді справу владнали б», — що якби той віддав за нього дочку,

вкрадливо промовив бідний до ба­гатого. то справу владна­ли б.

4. Звертання в непрямій мові або опускають, або роблять підметом чи додатком, наприклад: Вона запросила дітей до столу, Лариса Валентинівна запитала Юрія, чи він готовий відповідати на питання екзаменаційного білета.

5. Оклична та питальна інтонація, а також відповідні знаки оклику та питання не зберігаються, наприклад: Чоловік запи­тував, як йому бути й що робити.

6. Форма наказового способу дієслів перетворюється на фор­му умовного способу, а частка б входить до сполучника щоб, на­приклад: Віце-президент розпорядився, щоб скасували оплату пробного тестування.

Особливий текст – таблиця (вивід)

Таблиця – текстовий чи цифровий матеріал, розташований графами й відокремлений один від одного лінійками. Вивід – статистичні (цифрові) дані розташовані графами без лінійок (проте лінійкою відмежовують підсумки). Звичайно виводи по­дають меншим кеглем, аніж основний текст.

Таблиця та виводи (так само, як формули та рівнян­ня) є рівноцінним членом речення разом зі словами, з яких організоване це речення, тобто перед таблицею, як і після неї, ставимо відповідний розділовий знак (двокрапка, тире, кома, крапка тощо). Коли цей специфічний матеріал вставляють без­посередньо в словесну тканину тексту, він не розривається.

У вигляді таблиць, як правило, оформляють цифрові показ­ники, статистичні дані, що відповідають вимогам чинних нор­мативних документів. Тобто таблична форма з кількісними по­казниками – це матриця, що містить упорядковані змістові відношення між двома й більше системами даних.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 781 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...