Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Організація маркетингової діяльності на підприємстві



Маркетингове середовище – ринкове середовище, в якому здійснює свою діяльність будь-яке підприємство. Воно характеризується сукупністю відносин, що створюються між підприємством і різними економічними суб’єктами.

Маркетингове середовище складається з:

- макросередовища, яке оточує підприємство і створює загальні умови находження в ньому підприємства. Макросередлвище не носить специфічного характеру по відношенню до підприємства. Але кожне з них відчуває вплив на себе факторів макросередовища. Отже, фактори макросередовища є неконтрольованими (рис. 3.1).


Рис.3. 1. Макромаркетингове середовище.

- мікросередовища, що є частиною загального середовища та поєднує суб’єктів, які мають безпосереднє відношення до фірми та ї можливостей обслуговування клієнтів. Мікросередовище в значній мірі знаходиться під впливом підприємства. Отже, фактори мікро середовища визначаються як контрольовані і поділяються на

§ внутрішнє середовище підприємства (рис. 3.2):;

§ безпосереднє оточення підприємства.


Рис.3. 2. Внутрішнє середовище підприємства.

Чітке розмежування функцій окремих підрозділів фірми, усвідомлення співробітниками кожного підрозділу свого місця і ролі у досягненні фірмою мети на ринку, наявність певного рівня корпоративної культури і забезпечують належне мікросередовище фірми.

Необхідною складовою мікро середовища фірми є культура підприємства.

Культура підприємства складається з багатьох норм, правил та цінностей, якими воно керується в своїй діяльності.

Культура обіймає існуючу на підприємстві систему відношень між людьми, розподіл влади, стиль управління, кадрові питання, визначення перспективи розвитку.

Безпосереднє навколишнє середовище маркетингу представляє собою складові, з якими підприємство знаходиться в безпосередньому взаємозв’язку (рис.3. 3).

 
 


Рис.3. 3. Основні складові безпосереднього маркетингового середовища.

Планувати – це означає розробити схему майбутньої діяльності підприємства для досягнення встановлених цілей.

Планування маркетингу - це побудова логічної послідовності окремих видів маркетингової діяльності, визначення цілей підприємства і розробка планів для їхнього досягнення.

Складання плану маркетингових заходів є кінцевим результатом планування маркетингу.

Сучасне підприємство змушене працювати в умовах жорсткої конкуренції, ринкової ситуації й економічного середовища, що постійно змінюються. Саме для того, щоб вижити в таких умовах, необхідний план маркетингу.

Головна задача плану маркетингу – знайти і використати будь-які можливості, що дозволять вашому підприємству зміцнити свої позиції на ринку і виграти конкурентну боротьбу.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 670 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...