Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Термінологічний словник. Місткість ринку — кількість продукції, яка може бути реалізована на даному ринку в конкретний період в одному і тому ж ринковому середовищі в межах конкретної



Місткість ринку — кількість продукції, яка може бути реалізована на даному ринку в конкретний період в одному і тому ж ринковому середовищі в межах конкретної маркетингової програми.

Поведінка споживачів — всі економічні, соціальні і психологічні прояви, що мають місце в процесах підготовки і здійснення купівлі, а також використання купленого продукту, у тому числі передавання набутого досвіду іншим. Це дії окремих осіб, які купують і використовують продукцію чи послуги, це розумові і соціальні процеси, котрі приводять до цих дій, відбуваються за ними.

Позиціювання — визначання особливих, найсприятливіших місць товарних пропозицій підприємства у сприйнятті їх споживачами цільового ринку.

Прогноз збуту — визначення того, що фірма розраховує продати виходячи з існуючої кон’юнктури та ринкового потенціалу.

Прогноз товарного ринку — об’єктивне ймовірнісне судження про динаміку найважливіших його характеристик та їх альтернативні варіанти за умов виконання сформульованих гіпотез.

Ринкова концепція маркетингового менеджменту — управління асортиментом та функціональними характеристиками продукції, що виробляється підприємством, виходячи з існуючого попиту та запитів споживачів цільових ринків.

Ринкові можливості підприємства — комбінація зовнішніх умов (умов навколишнього бізнес-середовища) і ймовірності успіху в досягненні поставлених цілей.

Сегментування ринку — розділення ринку на окремі однорідні частини (сегменти).

Цільовий ринок підприємства — група споживачів, запити і попит яких найкращим чином відповідають можливостям підприємства щодо їх задоволення.

Практичні завдання:

1. Фірма розробляє програму повнішого задоволення споживачів якістю її продукції. Спеціалісти запропонували такі формулювання мети:

А. Підвищити показник рівня задоволення вимог споживачів до 2002 року з 92% до 98%.

Б. Досягти максимального рівня задоволення потреб споживачів товарів.

Якому варіантові слід віддати перевагу?

2. Розгляньте такі товари, як високоякісна парфумерія, підручники для студентів вищих учбових закладів, спортив­ний одяг, молодіжне взуття, послуги кінотеатру. Розробіть для кожного із них відповідний комплекс маркетингу.

3. Визначте, яке з тверджень правильне.

1. Цінова чутливість покупців унаслідок високої інтенсивності реклами може зменшитися / збільшитися.

2. Реклама істотніше впливає на обсяги продажу товарів

дорогих / дешевих.

3. Вища якість товару допускає ціни

підвищені / нижчі.

4. Унаслідок збільшення витрат на рекламу витрати на персональний продаж зменшуються / збільшуються.

5. Оцінці споживачами якості товару високі ціни

сприяють / не сприяють.

4. Укажіть, які з наведених цілей характерні службам маркетингу, а які — іншим підрозділам підприємства.

¨ Проекція: «адресна»; масова. ¨ Бюджет: стабільний; гнучкий. ¨ Угоди: стандартизовані; непередбачувані. ¨ Асортимент: обмежений; різноманітний. ¨ Конкурентна позиція: активна; пасивна. ¨ Проблеми: зовнішні; внутрішні.

Література до використання:

Основна:

1. Маркетинговий менеджмент: Навч. посібник / Під заг. Ред. М.І. Белявцева та В.Н. Воробйова. – К.: Центр навчальної літератури, 2006. – 407 с.

2. Войчак А.В. Маркетинговий менеджмент: Підручник. – К.: КНЕУ, 1998. – 265 с.

3. Задихайло Д.В., Кібенко О.Р., Назарова Г.В. Корпоративне управління: Навч. посібник. – Х.: Еспада, 2003. – 688 с.

4. Пелішенко В.П. Маркетинговий менеджмент [Текст]: навч. посіб. / В.П. Пелішенко. – К.: ЦНЛ, 2003. – 200 с.

Додаткова:

5. Карпенко Н.В. Маркетинг: навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. / Н.В. Карпенко. – Харків: Студцентр, 2004. – 208 с.

6. Котлер Ф. Маркетинг менеджмент. – С.Пб.: Питер, 2007. – 752 с.

7. Кревенс Д.В. Стратегический маркетинг. – С.Пб.: Вильямс, 2008. – 752 с.

8. Лабмен Жан-Жак. Менеджмент, ориентированный на рынок / Перев. с англ. под ред. В.Б. Колчанова. – СПб.: Питер, 2005. – 800 с.

9. Ламбен Жан-Жак Стратегический маркетинг. Европейская перспектива: Пер. с французского. – СПб.: Наука, 1996.

10. Пелішенко В.П. Маркетинговий менеджмент: Навч. посіб. – К.: Центр навчальної літератури, 2007. – 200 с.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 552 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...