Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Термінологічний словник. Дослідження ринку — визначення місткості ринку та його елементів, вивчення поведінки споживачів, конкурентів



Дослідження ринку — визначення місткості ринку та його елементів, вивчення поведінки споживачів, конкурентів, прогнозування збуту, аналіз кон’юнктури, можливостей підприємства тощо.

Контроль — перевірка виконання маркетингових заходів.

Маркетинговий менеджмент — це аналіз, планування, втілення в життя та контроль за проведенням заходів, розрахованих на встановлення, зміцнення і підтримку взаємовигідних обмінів із цільовим ринком для досягнення конкретної мети підприємства (отримання прибутку, зростання обсягів збуту, збільшення частки ринку, проникнення на ринок тощо).

Менеджмент — це процес управління матеріальними та людськими ресурсами, який забезпечує їх інтеграцію та найефективніше використання для досягнення поставлених цілей;

Мотивація — створення відповідних моральних і матеріальних стимулів роботи працівників з метою забезпечення найкращого виконання ними своїх обов’язків.

Організація — формування організаційної структури підприємства, її внутрішньої ієрархії, конкретних завдань, повноважень і відповідальності за реалізацію маркетингових заходів.

Планування — створення і підтримка відповідності між цілями підприємства та його потенційними можливостями і шансами в процесах ринкової діяльності; розроблення конкретної програми дій.

Реалізація — виконання розроблених планів і програм.

Стратегія маркетингу — це дії з досягнення підприємством конкретних позицій на ринку, створення умов для успіху фірми на ринку та виявлення пріоритетних проблем і можливих ресурсів для досягнення поставлених цілей.

Практичні завдання:

Завдання 1. Розгляньте наведені визначення маркетингу. Вка­жіть, до якої концепції вони належать. Обґрунтуйте вашу відповідь.

«Маркетинг — це комбінація чинників, які необхідно враховувати при організації робіт, що мають характер продажу,… це діяльність, що сприяє продажу.»

Р. Батлер, А. Шоу.

«Маркетинг — це наука, яка пов’язана з розподілом товарів від виробника до споживача.»

П. Черрингтон.

«Маркетинг — це система взаємозв’язаних дій із втілення в життя замислу щодо ціноутворення, просування та розподілення ідей, товарів, послуг завдяки задовольняючому потреби обміну.»

(АМА).

«Маркетинг — це процес вивчення і формування споживчих запитів та переваг, а також використання всіх ресурсів та засобів фірми для їх задоволення з метою отримання прибутку та для особливої користі споживачам.»

Ф. Котлер.

«Маркетинг — це процес визначення, передбачення і створення споживчих потреб і побажань та організація всіх ресурсів компанії для їх задоволення з більшим спільним прибутком для компанії і споживача.»

Б. Ф. Гудрич.

Завдання 2. Укажіть маркетингові концепції, яким відповідають наведені нижче твердження.

А) Головним завданням маркетингового менеджменту є підтвердження лояльності підприємства суспільству, підтримання відповідного іміджу.

Б) Споживач буде шукати і купувати найбільш відомі, доступні й дешеві товари.

В) Головна проблема маркетингового менеджменту — зробити зусилля зі збуту мінімальними.

Г) «Товари мають говорити самі за себе».

Ґ) Маркетингова діяльність спрямовується на створення комплексу заходів, який максимізує цінність товарної пропозиції за чинниками форми, місця, ціни і просування.

Д) Пріоритетна мета маркетингового менеджменту — створення ефективної комерційної організації, знаходження і впорядкування ринку для товарів фірми.

Є) «Якщо ви винайдете найкращу мишоловку — увесь світ протопче дорогу до ваших воріт».

Завдання 3. Визначте, яким видам товарів чи послуг у сучасній економіці України підходять запропоновані нижче концепції.

1. Виробничо-орієнтована концепція — фокусування уваги на збільшенні обсягів виробництва, зменшенні собівартості продукції, а, відповідно, і ціни, оптимізації системи розподілення.

2. Продуктово-орієнтована концепція — концентрація зусиль на інструментах товарної політики.

3. Збутова концепція — формування агресивної, винахідливої системи збуту і просування товарів, перетворення інертного споживача в активного покупця.

4. Ринкова концепція — вивчення існуючих запитів і попиту, поведінки споживачів, управління асортиментом продукції підприємства виходячи з існуючих потреб ринку.

5. Сучасна концепція — орієнтація підприємства на ефективніше, порівняно з конкурентами, задоволення потреб і побажань цільових ринків.

Завдання 4. Найдіть у газетах чи журналах рекламні повідомлення, які відповідають різним концепціям маркетингу.

Завдання 5.Розгляньте наведені нижче визначення. Вкажіть на базові поняття маркетингового менеджменту, яким вони відповідають.

· Система поглядів підприємства на навколишнє середо­вище та своє місце в ньому. · Система цінностей, норм і правил, які діють на підприємстві. · Програмна заява підприєм­ства щодо місця на ринку та потреб, на задоволення яких спря­мована його діяльність. · Порядок дій, форми, мето­ди і завдання діяльності підпри­ємства. · Генеральна програма дій під­приємства. · Конкретні заходи з реалізації стратегії підприємства. · Логічна послідовність кроків з досягнення підприємством поставлених цілей. · Комбінація зовнішніх умов та ймовірність успіху.

Питання для самостійного вивчення:

1. Охарактеризуйте сутність та завдання соціально-етичної концепції маркетингового менеджменту.

2. Перелічіть та охарактеризуйте основні завдання маркетингового менеджменту.

3. Назвіть основні аспекти процесу маркетингового менеджменту.

Література для використання:

Основна:

1. Вісящев Володимир Андрійович, Антошкіна Лідія Іванівна, Тарлопов Ігор Олегович. Маркетинговий менеджмент: Навч. посібник для студ. вищих навч. закл.. — Донецьк: НОРД-ПРЕС, 2005. — 440с.

2. Войчак Анатолій Володимирович. Маркетинговий менеджмент: підручник / Державний вищий навчальний заклад "Київський національний економічний ун-т ім. Вадима Гетьмана". — К.: КНЕУ, 2009. — 336с.

3. Єрмошенко Микола Миколайович. Маркетинговий менеджмент=Marketing managment: Навч. посібник / Національна академія управління. — К.: НАУ, 2001. — 204с.

4. Куценко Володимир Михайлович. Маркетинговий менеджмент: Навч. посіб. / Міжрегіональна академія управління персоналом (МАУП). — К.: МАУП, 2003. — 183с.: рис.

5. Луцій Олександр Павлович, Новікова Іннола Вікторівна. Маркетинговий менеджмент: Навч. посіб. / Європейський ун-т. — К.: Видавництво Європейського університету, 2005. — 95с.

6. Маркетинговий менеджмент: Навч. посібник / Л.В. Балабанова (ред.). — 3. вид., перероб. і доп. — К.: Знання, 2004. — 354с.: рис. — (Серія "Вища освіта ХХІ століття").

7. Маркетинговий менеджмент: Навч. посібник / Під заг. Ред. М.І. Белявцева та В.Н. Воробйова. – К.: Центр навчальної літератури, 2006. – 407 с.

8. Пелішенко В.П. Маркетинговий менеджмент: Навч. посіб. – К.: Центр навчальної літератури, 2007. – 200 с.

Додаткова:

9. Василенко В.О., Ткаченко Т.І. Стратегічне управління: Навчальний посібник. – К.: ЦУЛ, 2007. – 396 с.

10. Данько Т.П., Скоробагатых И.И. Количественные методы анализа в маркетинге. – С.Пб.: Питер, 2005. – 384 с.

11. Гольдштейн Г.Я. Стратегический инновационный менеджмент: тенденции, технологии, практика: Монография. – Таганрог: Изд-во ТРТУ, 2002. – 179 с.

12. Котлер Ф. Маркетинг менеджмент. – С.Пб.: Питер, 2007. – 752 с.

13. Кревенс Д.В. Стратегический маркетинг. – С.Пб.: Вильямс, 2008. – 752 с.

14. Лабмен Жан-Жак. Менеджмент, ориентированный на рынок / Перев. с англ. под ред. В.Б. Колчанова. – СПб.: Питер, 2005. – 800 с.

15. Ламбен Жан-Жак Стратегический маркетинг. Европейская перспектива: Пер. с французского. – СПб.: Наука, 1996.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 929 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...