Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Які функції педагога-координатора самоврядування дітей та учнівської молоді?



Осередком діяльності може стати гурток чи творче об’єднання, що працюватиме в напрямі організації діяльності та навчання лідерів учнівського самоврядування шкільного, позашкільного, міського і районного рівнів. У такому випадку керівник даного гуртка чи творчого об’єднання може взяти на себе функції координатора обласного, районного чи міського органу самоврядування дітей та молоді, а також координувати роботу органу самоврядування дітей та молоді позашкільного закладу. Завданнями діяльності координатора самоврядування дітей та молоді є:

- проводити навчання лідерів регіонального органу учнівського самоврядування, а також лідерів учнівського самоврядування свого позашкільного закладу;

- організовувати навчання лідерів учнівського самоврядування навчальних закладів, діти яких виявили бажання працювати в даному гуртку чи творчому об’єднанні. Керівник гуртка позашкільного закладу не бере на себе координацію діяльності органів учнівського самоврядування навчальних закладів, діти з яких навчаються у гуртку. Він лише допомагає вихованцям розвинути свої організаторські та лідерські здібності, набути необхідні для цього знання;

- вивчати та адаптувати кращий досвід, наукові та методичні рекомендації з питань організації учнівського самоврядування різних рівнів до умов свого регіону, до можливостей свого позашкільного навчального закладу, а також напрацьовувати й узагальнювати власний досвід роботи;

- готувати та узгоджувати з відповідальними особами плани роботи, програми сесій та засідань регіональних органів самоврядування дітей та учнівської молоді та органу учнівського самоврядування позашкільного навчального закладу;

- на заняттях гуртка чи творчого об’єднання разом з вихованцями проводити підготовку до чергової зустрічі лідерів відповідного органу самоврядування дітей та учнівської молоді. Діти разом з керівником розробляють потрібну документацію, готують інформаційні матеріали, добирають та вивчають необхідні ділові, рольові та інші ігри, які будуть проведені під час чергової сесії лідерів учнівського самоврядування, розподіляють між собою доручення, готуються до їх виконання.

Керівником гуртка лідерського спрямування організовуються ділові та інші зустрічі, сесії, засідання керівного органу самоврядування дітей міста або району, позашкільного закладу. У такому випадку вихованці гуртка, відповідно до своєї готовності та здібностей, є організаторами, ведучими, тренерами, наставниками, консультантами вищезазначених заходів. Це дає їм, крім теоретичного, ще й практичний досвід роботи з ровесниками.

Завдяки даній системі успішно реалізовується робота „діти − дітям”, забезпечується можливість реального учнівського самоврядування, організації дітьми свого колективу, набуття ними та передачі лідерського й організаторського досвіду.

Діти разом із керівником гуртка, координатором учнівського самоврядування, в рамках тематики занять, створюють необхідну інформаційно-методичну базу діяльності та координують роботу комісій регіонального та позашкільного органів самоврядування дітей, ведуть ділові переговори з партнерами, висвітлюють діяльність у засобах масової інформації.

Тож якщо керівник гуртка, про діяльність якого йшла мова вище, є координатором учнівського самоврядування регіону, робота органів самоврядування дітей та учнівської молоді буде більш ефективною. Маючи години гурткової роботи, колектив дітей-лідерів, певні повноваження, він забезпечує вирішення організаційних моментів роботи учнівського самоврядування регіону, позашкільного навчального закладу.

Для організації такої діяльності необхідна певна методична база, основа. Пошук та створення інформаційно-методичних матеріалів для забезпечення діяльності керівників гуртків є одним із напрямів роботи відповідного методиста відділу (управління) райдержадміністрації, міської ради, позашкільного навчального закладу.

Таким чином, ми маємо вже кілька осіб, які у тісній співпраці створюють умови для розвитку самоврядування дітей та учнівської молоді у регіоні.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 253 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...