Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Роздробленість Київської Русі



Гузовець Оксана, 2аа, 2010

З другої половини ХІІ ст. Київ утрачає своє значення як центр руських земель, розпочинається новий період в історії руської землі – існування самостійних удільних князівств. Історики називають це явище роздробленістю.

На теренах Русі одне за одним з’являються окремі самостійні князівства і землі: Галицьке, Волинське, Київське, Переяславське,Чернігово-Сіверська, Саме на цих землях формувалася українська народність.

На чолі кожної землі стояв князь, який спирався на власні збройні сили, що називалися дружиною.

Причини роздробленості Русі:

1. Великі простори держави та етнічна неоднорідність населення. Великий князь не володів достатньо міцним апаратом влади на усій території держави.

2. Зростання великого феодального землеволодіння. Базуючись на натуральному господарстві, в основі якого лежала замкнутість окремих регіонів.

3. Відсутність чіткого механізму спадкоємності князівської влади. Два правила - «від батька до сина» та «від старшого брата до молодшого»- існувало одночасно.

4. Частковий занепад Києва як торгового центру, виникнення нових центрів зовнішньої торгівлі. Наприкінці ХІ ст. Київ залишився поза основними шляхами торгівлі.

5. Посилення експансії степових кочівників.

Київське князівство: Було ареною безперервних боїв. Дуже розорене міжусобицями.

Чернігово-Сіверське князівство У 1178р. князем Новгород-сіверським став Ігор Святославович, якийу 1185р. здійснив невдалий похід проти половців про що розповідає «Слово о полку Ігоревім».

Переяславське князівство. Переяславські князі активно боролися проти половців. У 1187 рПереяславський князь Володимир Глібович загинув у поході на половців про що автор Київського літопису написав „і плакала за ним уся Україна”. – перша згадка назви Україна.

Галицьке князівство у 1097 р. відокремилося від Києва. У 80-ті р. являло собою кілька дрібних князівств. 1141 р. галицький князь Володимирко об’єднав усі дрібні князівства в єдине Галицьке князівство. У середині 80-х р. ХІ ст.. Ярослав Осмомисл був найвпливовішим князем Русі.

Волинське князівство до середини ХІІ ст. було у складі Київської Русі. Виникло в результаті самостійного політичного розвитку.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 378 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...