Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Утворення держави Київська Русь. Перші князі Олег, Ігор та Ольга



Дави дюк Іван 2бл9, 2013р

Київська Русь – середньовічна держава на території Східної Європи з центром в Києві. Утворення держави Київська Русь літописна традиція пов'язує з іменем князя Олега. З літописів відомо, що у 882 р. Олег силою підкорив Київ, вбивши київських князів Аскольда та Діра і тим самим об’єднавши північні та південні землі Русі. Заволодівши Києвом, він намагається поширити свою владу на сусідні племена

Щоб закріпитись у Києві і домогтись міжнародного визнання, він здійснив походи на Константинополь (907, 911) і уклав вигідні торгівельні угоди про безмитну торгівлю руських купців у Візантії.

Після смерті Олега київський престол перейшов до Ігоря (912-945). Як і його попередники, він утверджував свою владу, здійснюючи походи на сусідні племена, Візантію, хозар. Але його успіхи були мінімальними.

Після двох невдалих походів проти Візантії (941,944) змушений був укласти з нею не таку вигідну як при Олегові угоду. Аби виплатити борги своєму найманому війську підняв розмір податків, за що й був розіп’ятий між деревами під час повстання древлян.

Ставши на престол по смерті свого чоловіка Ольга (945-964) показала себе гнучким і розумним політиком. Помстившись древлянам (Ольга наказує спалити їхнє місто Іскоростень) Вона провела реформи, спрямовані на запобігання таких конфліктів у майбутньому. Княгиня Ольга упорядкувала систему збирання данини (створювались спеціальні укріплені пункти „погости”, в яких представники княгині приймали данину за визначеними розмірами – «уроками»). Вона заклала основи для створення державного апарату.

На відмінку від своїх попередників, княгиня Ольга зовнішньополітичні проблеми намагалась вирішувати мирними засобами. Так, у 957 р. вперше в історії Київської Русі відбувся офіційний візит глави держави – княгині Ольги – до столиці Візантійської імперії Константинополя. Княгиня охрестилась сама і спробувала охрестити Русь. Проте язичники перемогли усунувши її від влади і возвели на престол її сина Святослава, який відомий як князь-воїн, який усе життя провів у військових походах.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 1203 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...