Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Період тріумвірату. Правління Володимира Мономаха



Геніш Ірина, ІІ-АА(11) 2010, Коршенюк Антоніна ІІ-БЛ(9) 2013

Тріумвірат (1054-1073) утворився невдовзі після смерті Ярослава Мудрого. Ярослав, створив заповіт, щоб його сини не повбивали один одного за владу. У ньому йшлося про успадкування влади і розподілу між синами території на окремі володіння-уділи.

Ізяслав Київський, Святослав Чернігівський, Всеволод Переяславський спільно правили на Русі після смерті Ярослава Мудрого

1068р перша поява половців і поразка Ярославичів на р. Альті. Початок чвар.

1068р повстання у Києві проти Ізяслава. Вигнання Ізяслава. 1069 повернення з польським королем Болеславом ІІ, племінником Ізяслава після перемоги під Білгородом, розправа над киянами.

У 1072р. на з’їзді в Вишгороді князі внесли зміни й доповнення до “Руської Правди”, створивши таким чином новий кодекс законів “Правда Ярославичів”, який впроваджував індивідуальну власність на землю, поки що князівську. “Правда Ярославичів” обмежувала свавілля землевласників: їм заборонялося без княжого суду “мучити смердів”.

.Брати почали виступати претендентами на київський престол. Почалися числені війни, чим і скористалися зовнішні вороги-половці, литовці, поляки, угорці. У 1073р- розпад тріумвірату.

1097р. Любецький з’їзд князів, - учасники з’їзду закріпили володіння уділами, що склалося на той час і проголосили принцип спадкового наслідування – “Хай кожен володіє отчиною своєю”.

Проте, припинити уособиці ні цей, ні наступний з’їзди не змогли.

Володимир Мономах (1113-1125) Великий князь київський, державний і політичний діяч, письменник. Спочатку правив у Чернігові, згодом у Переяславі. До цього (за життя батька) - Всеволод фактично правив Руссю. Але по смерті батька добровільно зрікся влади на користь своїх старших двоюрідних братів. Потім у Переяславі. У 1103 організував похід на половців, у якому біля Хортиці розбито кочівників, вбито 20 ханів. Всього між 1103-1116 рр організував 5 переможних походів на половців. В т.ч. “хрестовий похід” 1111 р, який закінчився перемогою на р. Сольниці та відступом половців за Волгу.

1113р повстання у Києві проти багатіїв-лихварів в т. ч. хороми тисяцького Путяти, після смерті князя Святополка, за згодою якого запроваджено “соляний податок”. Переяславський князь Мономах запрошений боярами придушив виступ. Після чого затвердив нові доповнення до “Руської правди” - ”Устав Володимира Всеволодовича” - який обмежував свавілля лихварів та землевласників. Скасовано холопство. Споруджено дерев’яний міст через Дніпро.

83 успішні походи на половців. Одружений з дочкою англійського короля.

Залишив “Повчання дітям” - твір Володимира Мономаха.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 946 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...