Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Найбільші грецькі міста-держави



1. Найдавнішим на території України було грецьке поселення на острові Березань, засноване в VII столітті до н.е.

2. Тіра (на місці сучасного Білгорода-Дністровського).

3. Ольвія (біля села Парутиного, на правому березі Бузького лиману).

4. Керкінітида (на місці сучасної Євпаторії).

5. Херсонес (на території сучасного Севастополя).

6. Феодосія яке зберегло свою назву і сьогодні.

7. Пантікапей (на місці сучасної Керчі). Міста, засновані на узбережжі Керченської протоки, в V столітті до н.е. ввійшли до складу Боспорського царства, яке утворилось 480 р. до н.е.

У грецьких містах була висока культура і цивілізація – самоврядування, школи, театри, стадіони, водопроводи, каналізація.

Виникнувши як колонії грецьких міст-метрополій, античні міста скоро стали самостійними рабовласницькими містам-державами. Ольвія, Тіра, Херсонес і деякі інші впродовж свого існування були самоврядними містами – полісами.

З початком ІІІ століття н.е. у зв’язку з кризою рабовласницького ладу почався занепад усіх античних міст, а навала гунів у ІV столітті призвела до загибелі їх. Проте деякі грецькі міста продовжили своє існування, зокрема Херсонес (Корсунь в руських літописах), остаточно було зруйнована у 1399р., а Білгород- ДністровськийЮНЕСКО віднесло до 10 найдавніших міст світу (з безперервним існуванням).





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 1117 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...