Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Кіммерійці, скіфи, сармати та інші народи на території України



Борщ Аня, 2ал9, 2010р Борух Марія 2бл9, 2013р.

Найдавнішим відомим нам народом на території України були кіммерійці.

Гомер у поемі «Одіссея» писав, що їхня країна знаходиться біля входу до потойбічного світу. Вони швидше за інші народи перейшли до кочового скотарства і завдяки цьому випередили в своєму розвитку навколишні племена. До того ж кіммерійці одними з перших почали виплавляти залізо їхні майстри навчилися кувати залізо й виготовляти високоякісну сталь.

Основна діяльність кіммерійців пов’язана з військовими походами, які сягали країн Малої та Передньої Азії. Мобільні вершники, озброєні залізною зброєю, ці завойовники були значною військовою потугою, але при цього вони не мали постійних осель.

У 7 ст до н е кіммерійців з українських земель потіснили скіфи — переселенці, які прийшли з Персії е. і опанували причорноморські степи. Своєю воєнною силою й тактикою скіфи визначалися особливо в 514 або 513 pp. до н. е., коли перемогли армію перського царя Дарія І котрий намагався завоювати Скіфію.

Найбільшої могутності скіфи досягли в кінці 5 ст. і з початку 4 ст. до н. е. під проводом царя Атея, який об'єднав усіх скіфів від Азовського моря до Дунаю, вів переможні війни з тракійцями і стримав (339) похід військ Філіппа II Македонського, в бою з яким сам загинув. У 331 р. до н. е. скіфи перемогли і знищили військо Олександра Македонського, під проводом його намісника Зопіріона. Проте міжусобиці після смерті Атея та багаторічна посуха підірвали господарство Скіфів. Після появи у причорноморських степах сарматів і внаслідок безнастанних боїв з ними, військова та державна сила скіфів почала слабнути. Відтиснуті сарматами до Криму в кінці 3 ст. до н. е., скіфи перенесли туди своє царство (столиця Неаполь-Скіфський).

Сармати- це загальна назва споріднених зі скіфами кочових іракомовних племен скотарів, які кочували на території України з ІІІ ст. до н е по ІІІ ст. не.

Поділялися на: роксоланів, аорсів, язигів, та аланів.

Сарматів вперше згадує Геродот (близько 484 — 425 рр. до н. е.), який переказував легенду про походження сарматів від шлюбу скіфських парубків з амазонками. Одягнута в залізо кіннота сарматів не знала собі рівних у всьому світі.

З часом частина сарматського населення була асимільована місцевими слов’янськими племенами. Протягом ІІІ - ІV ст. під ударами готів і гунів, які виступали проти Римській імперії, сармати були витіснені з території сучасної України.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 505 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...