Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Середній палеоліт (150-35тис. років тому)



Найдавніше населення на території України (доба палеоліту і мезоліту).

Білозір Оксана II БЛ(9),2013

Людина з’явилась на території України в епоху Раннього палеоліту – 1 млн. років тому. Найдавніша стоянка первісних людей на території України с. Королеве на р. Тиса в Закарпатті.


Палеоліт (1 млн.-10тис років до н.е.)

Ранній палеоліт (1 млн.-150 тис. років тому) Людина цієї доби – пітекантроп жила стадом. Використовувала кам’яне рубило. вагою до 1,5 кг. Первісні люди в цей час користувалися примітивними знаряддями праці з дерева і каменню займалися збиральництвом і полюванням. У пошуках їжі часто переходили з місця на місце, їх колективи не були сталими(первісне людське стадо). Жили в печерах або житлах-наметах, зроблених з дерева та кісток мамонта.

Середній палеоліт (150-35тис. років тому).

Ця епоха характерна значним похолоданням. Північ України вкрив льодовик. Пітекантропи не пристосувались до нового клімату і вимерли. Люди цієї доби - неандертальці не лише почали носити одяг, а й будувати примітивне житло з кісток і шкір мамонтівВ цю епоху -100тис. р. тому людина навчилась добувати вогонь.

Пізній палеоліт (35-10 тис. р. до н.е.)

Поява кроманьйонця („людини розумної”) сучасного типу людини з розвинутою мовою.

На зміну стаду з´являється материнська родова община. Жінки, як особи, що оберігають вогонь домінують у людських колективах цього часу.(матріархат)

Поява найдавніших вірувань:

1. Тотемізм - віра в походження від тваринного чи рослинного предка.

2. Анімізм- культ предків і вшанування померлих (початок поховань в межах стоянки)

3. Фетишизм - поклоніння предметам неживої природи.

4. Магія- віра в те, що заклинаннями і обрядами можна вплинути на хід подій.

5.Піктографія - письмо малюнками.

У стоянці цього часу Кам яна Могила біля Мелітополя знайдено численні наскельні малюнки.


Мезоліт (середній кам'яний вік) – IX – VI тис. до н.е.

Не стало мамонтів. Люди були змушені пристосуватися до полювання на дрібніших тварин. Поява лука та стріл. Що не вирішило проблему нестачі м'яса. Зростання ролі рибальства. Одомашення перших тварин(собаки і свині).





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 435 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...