Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Педагогічний експеримент



Проведення досліджень

Основним змістом другого етапу наукової роботи являється практичне застосування експериментатором вибраних методів дослідження.

Педагогічний експеримент

Відомо, що ті або інші явища можуть вважатися науковими фактами лише тоді, коли вони можуть багаторазово відтворюватись в експериментальних обставинах. Педагогічний експеримент створює можливості для подібного відтворення тих явищ, які вивчаються.

Характерною рисою педагогічного експерименту як методу дослідження, являється заплановане втручання людини у явище, яке вивчається. Суть втручання у природний хід педагогічного процесу зводиться, як правило, до штучного відокремлення якої-небудь однієї сторони вивчаючого процесу із багатогранності існуючих зв'язків. Тому тільки експеримент дає можливість вивчити одну із сторін процесу, тимчасово абстрагуючись(ізолюючись) від всіх інших сторін. Але це лише початкова ступінь пізнання явища в багатогранності його зв'язків. Послідовно вивчаючи кожну із сторін явища, необхідно об'єднувати і узагальнювати фактичний матеріал для того, щоб дати характеристику явищу в цілому.

Таким чином, експеримент - це одна із сфер людської практики, в якій здобуваються наукові факти шляхом спеціального створення необхідних за завданнями дослідження умов, що виключають побічні впливи на підсумковий результат, а також шляхом повторного відтворення явища, яке вивчається.

Об'єктом вивчення у педагогічному експерименті можуть бути існуючі в практиці педагогічні положення, також теоретичні пропозиції з метою отримання наукових фактів і встановлення об'єктивних законів фізичного виховання.

При цьому, чинники, які беруться для порівняльного аналізу в експерименті, повинні різко відрізнятись, навіть вміщувати елемент протилежності (диспаратність). Вивчаючи, наприклад, ефективність розвитку швидкості в комплексі з розвитком всіх інших якостей, необхідно, щоб зміст занять експериментальних груп у порівнянні із змістом занять контрольних груп, докорінно відрізнявся обсягом вправ на швидкість.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 310 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...