Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Проблематика твору. Самчук торкнувся в романі багатьох животрепетних про- блем: батьків і дітей; любові та сімейного щастя; моралі; достатку і праці на землі; мови; солдатчини;



Самчук торкнувся в романі багатьох животрепетних про- блем: батьків і дітей; любові та сімейного щастя; моралі; достатку і праці на землі; мови; солдатчини; духовності та віри в Бога; репресій; влади; національної свідомості та гідності; добра і зла. Велике смислове навантаження має церковний гімн «Світе ясний!», у рядках якого потужно звучить вітаїстична ідея, готовність Бога прийти на допомогу українцям, не допустити до винищення всієї нації.

Підсумуйте прочитане

1. Доведіть, що «Марія» Уласа Самчука —багатопроблемний твір.

2. Як ви зауважили, події у романі «Марія» від буваються в хронологічній послідовності. Чи можна цей твір назвати хронікою? Чому?

3. Перелічіть сюжетні лінії твору і поясніть роль кож ної.

4. Розкрийте на основі тексту тему благотворного впливу землі на людину.

5. У романі образ Марії набирає символічного звучання. Чи можна твердити, що в такій іпостасі перед читачем постає образ персоніфікованої матері України? На основі чого ви зробили свій висновок?

6. Які події в романі можна вважати кульмінацією та розв'язкою? Відповідь належно аргументуйте.

Поміркуйте.

1. Чи вдалою ви вважаєте назву роману Самчука? Чому?

2. Як ви трактуєте перипетії любовного трикутника «Гнат — Марія — Корній»? Як саме кожен з цих героїв відстоював своє право на особисте| щастя? Яких помилок припускався у найтяжчі моменти свого життя?

3. Що змінилося у житті Марії, Гната і Корнія після встановлення в Україні| радянської влади?

4. Як ви думаєте, чому не Демко чи Лаврін, а саме Максим став прибічником більшовиків?

5. З якої причини Максима слід вважати виродком у своїй родині, хоч багато рис характеру він успад кував від батька?

6. Як ви розцінюєте вбивство Корнієм, який пожалів| навіть собаку, свого сина Максима?

7. Чому в останні дні Маріїного життя до неї приходить Гнат і просить простити за давній злочин? Знайдіть у тексті й прочитайте відповідний діалог. Висловіть своє ставлення до умираючої Марії та самотнього Гната. Чим воно вмотивоване?

Аналізуємо твір. 1. Що ви можете сказати про дитинство головної героїні? Чому дівчинку ніколи ніхто не називав пестливим іменем?

2. До| ведіть, що тяжка праця юної наймички Марії у багатія Максима Заруби| була винагороджена сторицею. Яке придане дав цей селянин сироті Марії?

3. Чому Марія вийшла заміж за Кухарчука, хоч любила Перепутьку?

4. Що ви довідалися з екскурсів у дитинство Гната? Чому він став калі кою? Чи по-справжньому любив Кухарчук свою дружину?

5. Всі діти, які народилися у шлюбі Марії і Гната, померли. Як цю трагічну ситуацію розцінила Марія? 6. На основі тексту доведіть, що спочатку Корній| ставився до Марії дуже жорстоко. Коли і чому його характер почав| мінятися в кращий бік?

7. Як події російсько-японської війни вплинули на долі Марії, Корнія і Гната? 8. З якої причини Кухарчук підпалив обійстя колишньої дружини? Чому Гнат довіку тяжко каявся за цей гріх?

9. Порівняйте характери й життєві ідеали Маріїних синів Демка, Максима і Лавріна. Як ви вважаєте, чому негідником у дорослому віці став лише Максим? Чому цей персонаж у романі стає уособленням радянської влади?

10. Розкрийте образи Марії, Корнія та Гната на схилі віку. Чому всі вонивиступають у іпостасях страдників?

11. Доведіть, що, попри трагічне звучання, роман Самчука «Марія» має вітаїстичний струмінь.

Робота в парах. З однокласником, з яким сидите за партою, взаємно доповнюючи один одного, розкрийте образи Марії, Гната, Корнія, Демка, Максима, Надії, Лавріна (на вибір). На підтвердження своїх думок використовуйте цитати з тексту.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 3211 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...