Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Роман-спалах Уласа Самчука Марія



За структурою роман-застереження «Марія» — відцентро­вий, тобто події розгортаються довкола головної героїні. Твір також має ознаки роману-хроніки. Незважаючи на лаконізм розповіді, цьому творові властиві всі ознаки романного^днру: кілька сюжетних ліній, чимало персонажхвТтв^б^атопроблем- ний, а художній час вимірюється довжиною людського життя головної героїні Марії. Твір має ряд художніх осо^бл^р^ей. По-перше, це роман з обрамленнямГ^ШТатанаєтася і закінчу­ється він лічбою днів життя Марії. По-друге, вперше в україн1- ській літературі постає сильний тип жінки: Марія — мужній борець, їй чужі сльозоточивість і жалісливість, вона вміє робити логічні висновки навіть стосовно державної політики. Роман Уласа Самчука дає змогу побачити історичну добу Маріїними очима. Головна героїня твору змальована всебічно, панорамно. Письменник наголошує, що жодної години Марія не змарну­вала, гідно «зустріла й провела двадцять шість п'ятдесят вісім 9щв>>, отже, прожила майже(72 роки. Оскільки померлавонав 1933, то народилася в 1861 роЦігХочце людина другої половини XIX — початку XX століття, але мислить і діє вона як представниця другої половини. XX століття. Раннє сирітство, юність у наймах за умови сильного характеру Марії витворило з неї людину-борця. Улас Самчук підкреслює, що Марія здатна піти супроти думки суспільства, поміняти доста­ток, добробут і життя у злагодгіз Гнатом Кухарчуком на існу­вання в нестатках з коханим Корнієм. Марія терпить і мучиться, але водночас бореться й виховує. Завдяки її зусиллям Корній стає взірцевим хліборобом, сім'я спромагається на достаток, а згодом і багатство. По-третє, вперше в українській літературі з'являється образ багатого хуторянина (Максим Заруба, в якого наймитувала Марія), що не є ні визискувачем, ні жмикрутом, лише добрим господарем і порядною людиною.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 539 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...