Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Нормовані параметри мікроклімату в основних приміщеннях ЛПЗ



  Найменування приміщення Темпе-ратура (0С) Відносна вологість (%) Швид-кість руху повітря (м/с) Кратність обміну повітря за 1 год.
Приплив Витяг
Палати соматичні та хірургічні для дорослих і дітей Палати для дорослих, матерів у дитячих відділеннях, гіпотера-пії, для хворих на туберкульоз Палати для хворих на гіпотиреоз Палати для хворих на тиреотоксикоз Післяпологові палати Опікові палати на 3-4 ліжка, дитячі палати Палати для недоношених, новонароджених, травмованих, немовлят Бокси, напівбокси, бокси-фільтри Палатні секції інфекційних відділень Операційні, пологові, палати ін-тенсивної терапії, реанімаційні, наркозні, опікові на 1-2 ліжка 26*                     35-55*   35-55     - “ -   - “ -   - “ - - “ -   55-60*     35-55   35-55   55-60* 0,15*   0,15*     0,15* 80 м3 на 1 ліжко   - “ -     - “ -   - “ -   - “ -** - “ -   - “ -**     2,5*** 2,5   80 м3 на 1 ліжко   за розрахунком, але не менше 10-кратного обміну**

* - за умови кондиціювання повітря з автоматичною підтримкою заданої вологості; ** - передбачається подача повітря після бактеріальних фільтрів; *** - подача повітря з коридору.

Система штучної (механічної) припливно-витяжної загальнообмінної вентиляції облаштовується у всіх лікарнях та пологових будинках, за виключенням інфекційних.

Особливістю вентиляції інфекційних відділень є те, що: по-перше, витяжна вентиляція здійснюється природнім шляхом через витяжні канали з дефлекторами окремо від кожного боксу, полубоксу, палатного відділення; по-друге, припливна вентиляція повинна бути штучною (механічною) з подаванням зовнішнього повітря у коридори палатних секцій.

Повітря подається у верхню зону приміщень і видаляється з неї ж (за виключенням операційних блоків, про що дивись нижче). Перетікання повітря через вентиляційні канали по вертикалі із “брудних” зон ЛПЗ в “чисті” не припустиме. Зовнішнє повітря забирається системами механічної припливної вентиляції з чистої зони на висоті не менше 1 м від поверхні землі з попереднім пиловловленням на фільтрах. Щомісяця фільтри підлягають ревізії та очищенню.

Повітря, що подається (в т. ч. кондиціонерами) у приміщення з асептичним режимом (операційні, пологові, опікові палати, палати реанімації та інтенсивної терапії, палати для немовлят, грудних, недоношених та травмованих дітей) повинно попередньо очищуватись на аерозольних (бактеріальних) фільтрах. У зазначених приміщеннях з метою створення оптимальних регульованих параметрів мікроклімату, за виключенням палат, які повністю оснащені кювезами, передбачають кондиціювання повітря.

Як було зазначено вище, система вентиляції приміщень ЛПЗ повинна забезпечувати достатню якість повітря за хімічними та бактеріологічними чинниками (табл. 3.7). З цією ж метою всі приміщення ЛПЗ, де можливе виділення у повітря шкідливих речовин, оснащуються системами місцевої витяжної вентиляції (парасолями, витяжними шафами).

До вентиляції палатних відділень та операційних блоків ЛПЗ висуваються особливі вимоги. Так, у палатних відділеннях:

Таблиця 3.7

Нормовані показники мікробного забруднення приміщень ЛПЗ

Приміщення Період нормування Кількість КУО в 1 м3 повітря Кількість золотистого стафілококу в 1 м3 повітря
В акушерських (пологових) стаціонарах
Кімната пастеризації грудного молока Операційні   Палати інтенсивної терапії Дитячі палати Під час роботи   До початку роботи Під час роботи На початку роботи Під час роботи До приймання дітей Під час роботи ≤ 1000   ≤ 500 ≤ 1000 ≤ 500 ≤ 750 ≤ 500 ≤ 750 ≤ 4   ≤ 4 ≤ 4
У хірургічних стаціонарах
Операційні   Перев’язні   Маніпуляційні   Палати для хворих До початку роботи Під час роботи Підготовані Під час роботи Підготовані Під час роботи ≤ 500 ≤ 1000 ≤ 500 ≤ 2000 ≤ 1000 ≤ 2500 - 0* 0* ≤ 4 ≤ 16 ≤ 16 ≤ 100**

* - у 0,25 м3 повітря;

** - гемолітичний стрептокок.

а) приплив повітря у палату повинен складати 80 м3/год на одного хворого (дорослого і дитину);

б) кратність обміну повітря в коридорах палатних відділень за припливом повинен дорівнювати 1/2 об’єму коридору;

в) шлюз при вході до відділення повинен мати витяжну канальну вентиляцію з окремим каналом;

г) усі нейтральні зони між палатними відділеннями і іншими приміщеннями лікарні повинні мати зовнішній підпір повітря (перевагу витяжки над припливом).

В операційних блоках:

а) шлюз між операційним блоком і іншими приміщеннями лікарні повинен мати підпір повітря;

б) загальний напрямок руху повітря повинен бути таким: операційна зала > передопераційна (наркозна) > коридор, у коридорі необхідне облаштування витяжної вентиляції;

в) подача свіжого повітря здійснюється у верхню зону приміщень, витяжка - 40 % об’єму повітря з верхньої зони, 60 % - з нижньої;

г) для чистих і гнійних операційних, пологових залів, реанімації передбачаються окремі вентиляційні канали.

д) вентиляційна система повинна забезпечувати як мінімум 20 повітряобмінів на годину, з яких мінімум 4 повинно здійснюватись за рахунок свіжого повітря.

Силами лікувального закладу або, за погодженням з СЕС, іншою організацією, проводиться лабораторний контроль якості повітря приміщень:

- з асептичним режимом, та тих, де можливе виділення шкідливих речовин - раз на 3 місяці;

- інфекційних та туберкульозних - раз на 6 місяців;

- інших - раз на 12 місяців.

Акти відбору проб та результати досліджень зберігаються у лікувальній установі. Відповідальність за стан та експлуатацію систем вентиляції ЛПЗ несе особа, призначена наказом головного лікаря закладу.

3.3.5 Гігієнічні вимоги до будівельного оздоблення окремих функціональних приміщень. Внутрішнє оздоблення приміщень ЛПЗ має цілу низку важливих функцій - технологічних, шумо-, волого- та теплоізоляційних, санітарно-гігієнічних, декоративних та інших. Є багато аспектів, за якими якісний склад та експлуатаційні властивості тих чи інших оздоблювальних матеріалів можуть суттєво впливати на показники мікроклімату лікувального закладу, якість повітря окремих приміщень, комфортність умов праці медичних працівників та перебування хворих. Тому важливо, щоб усі матеріали для внутрішнього оздоблення лікувальних закладів вітчизняного чи іноземного виробництва проходили обов’язкову попередню гігієнічну експертизу у відповідних установах МОЗ України з наданням гігієнічного висновку на застосування саме в ЛПЗ. При будівництві нових та реконструкції, капітальному чи поточному ремонтах існуючих лікувальних закладів адміністрація ЛПЗ разом з територіальни органом санепіднагляду повинні своєчасно контролювати перелік оздоблювальних матеріалів, які плануються до застосування, та наявність гігієнічного висновку на них.

Для запобігання ВЛІ експлуатаційні властивості оздоблювальних матеріалів відповідних приміщень ЛПЗ повинні гарантувати можливість будь-якого виду прибирання (сухого і вологого, поточного та генерального), у тому числі і дезинфекцію із застосуванням хімічних або фізичних засобів. Оздоблення приміщень ЛПЗ виконується у відповідності до їх функціонального призначення. У приміщеннях, пов’язаних з медико-технологічним процесом, поверхні підлоги, стін, стелі повинні бути рівними та стійкими до вологого прибирання та дезинфекції. Разом з тим, внутрішня поверхня приміщень тривалого перебування персоналу та хворих (кабінети, операційні, лікувальні палати) повинна справляти сприятливе психоемоційне враження - бути відповідних заспокійливих кольорів, не блискучою. У палатах, кабінетах лікарів, холах, коридорах, їдальнях, фізіотерапевтичних кабінетах, кімнатах денного перебування стіни покривають силікатними водно-емульсійними фарбами, а при необхідності - у поєднанні з масляними. У холах, коридорах, вестибулях матеріал підлоги повинен, крім того, бути стійким до механічного стирання.

Особливі вимоги висуваються до внутрішнього оздоблення приміщень з так званим вологим режимом. До них відносяться: операційні, перев'язувальні, пологові, передопераційні, наркозні, процедурні (маніпуляційні) і їм подібні приміщення, а також ванни, душові, клізмові, приміщення для зберігання і розбирання брудної білизни і т. п. Стіни таких приміщень на всю висоту облицьовують керамічною глазурованою плиткою (кахлями) або іншими вологостійкими матеріалами. Матеріал підлоги повинен бути також водонепроникним і не слизьким, стійким до дезінфекційних засобів, легким до механічного очищення, а в операційних, наркозних, пологових і подібних приміщеннях до того ж - антистатичним та антиіскровим. Стелі у приміщеннях з вологим режимом покривають водостійкою масляною чи подібною фарбою. Для ефективного вологого прибирання лінолеум на підлозі таких приміщень повинен мати ретельно запаяні шви, або бути безшовним та повністю заходити під плінтуси. Стіни у місцях кріплення рукомийників та інших санітарно-технічних приладів покривають глазурованою плиткою заввишки 1,6 м від підлоги і завширшки 0,2 м з кожного боку від обладнання. Стелажі та полиці для сортування і тимчасового зберігання брудної білизни вкривають вологостійкими матеріалами для забезпечення можливості їх вологого прибирання та дезинфекції.

Категорично забороняється облаштовувати підвісні стелі як у приміщеннях з вологим режимом, так і у тих, що прилягають до них безпосередньо. Конструкція та якість підвісних стель в інших приміщеннях повинна припускати їх очищення, прибирання та дезінфекцію.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 3630 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...