Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Теоретичні зауваження. Згідно з теорією електролітичної дисоціації, реакції у розчинах електроліті відбуваються між іонами



Згідно з теорією електролітичної дисоціації, реакції у розчинах електроліті відбуваються між іонами. Іонні реакції оборотні. Зміщення хімічної рівноваги відбувається відповідно до правила Бертолле: хімічна рівновага зміщується при зменшенні концентрації іонів за рахунок будь-яких утворення відносно _алодисоційованих молекул або комплексних іонів, малорозчинних або летких сполук.

Розглянемо приклади реакцій, які підлягають правилу Бертолле.

1) Реакції осадження – іонні реакції, що перебігають з утворенням малорозчинних речовин

BaCl2(р) + Na2SO4(р) = BaSO4(к)↓ + 2NaCl(р), ДР(BaSO4) = 1,1·10−10;

Ba2++ 2Cl−+ 2Na++ SO42+= BaSO4(к)↓ + 2Na++ 2Cl−

Ba2++ SO42-= BaSO4↓.

Реакції осадження лежать в основі метода осадження, широко застосовують у кількісному аналізі, у санітарно-гігієнічній практиці – при аналізі питних вод.

Тверді речовини мають різну розчинність у воді: від добре розчинних до практично нерозчинних. Малорозчинні речовини знаходяться у воді у вигляді осадів, але незначна частка цих речовин розчиняється і утворює насичений розчин з незнаною концентрацією речовин. Молекули малорозчинного електроліту типу МmAn(наприклад, малорозчинної солі) в такому розчині розпадаються на іони і в гетерогенній системі осад ↔ насичений розчин встановлюється рівновага:

МmAn↔ mМn++ nAm−

Така рівновага характеризується константою рівноваги, яка має назву добуток розчинності. Позначання: К = [M+]m· [A−]n= ДР(МmAn).

Добуток розчинності – це добуток рівноважних концентрацій іонів, що утворилися при дисоціації малорозчинної речовини в насиченому розчині, в степенях їх стехіометричних коефіцієнтів. Для даної речовини при постійній температурі добуток розчинності є сталою величиною, яка залежить від концентрації іонів в насиченому розчині. Величина добутку розчинності визначає розчинність речовини: чим менша величина ДР, тим менша розчинність малорозчинної речовині.

2) Реакції з утворенням газоподібних (летких) речовин.

2Н Cl + Na2СO3 = Н2О + СO2↑ + 2NaCl

2Н++ 2Cl−+ 2Na++ СО32- = Н2О + СO2↑ + 2Na++ 2Cl−.

2Н++ СО32- = Н2О + СO2↑.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 264 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...