Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Експериментальна частина. Дослід 1.Електрична провідність розчинів



Дослід 1. Електрична провідність розчинів

Для вивчення електричної провідності застосовують прилад, зображений на мал.1.

1) До склянки місткістю 50 мл налити 20 – 30 мл дистильованої води, занурити вугільні електроди, після цього підключити прилад до мережі змінного струму.

Чи загоряється лампочка?Чи проводить дистильована вода електричний струм?

Відключити прилад від мережі струму.

2) Внести у склянку з водою 4 – 5 мікрошпателів глюкози (С6Н12О6) і перемішувати до її повного розчинення. Занурити вугільні електроди в розчин, після цього підключити прилад до мережі змінного струму.

Чи загоряється лампочка?Чи є провідником розчин глюкози?

Відключити прилад від мережі струму. Перенести електроди у склянку з дистильованою водою та промити їх.

3) На дно сухої склянки насипати кухонну сіль (NaCl). Опустити у сіль електроди та підключити прилад до мережі змінного струму.

. Чи проводить струм суха сіль?

Відключити прилад від мережі струму.

Прилити з промивалки 20 – 30 мл дистильованої води в склянку з сіллю і розчинити її. Опустити у розчин солі електроди і підключити прилад до мережі змінного струму.

Що спостерігається?

Відключити прилад від мережі струму. Промити електроди у склянці з дистильованою водою.

Написати рівняння реакцій дисоціації кухонної солі. Пояснити, чому розчин солі є провідником струму, у той час як чиста вода та суха сіль, взяті окремо, струму не проводять.

4) У чотири склянки місткістю по 50 мл налити по 30 мл розчинів з еквівалентною молярною концентрацією 0,1 моль/л: у першу – розчин соляної кислоти (HCl), у другу – розчин гідроксиду натрію (NaOH), у третю – розчин оцтової кислоти (CH3COOH), у четверту – розчин гідроксиду амонію (NH4OH).

Випробувати електричні провідності цих розчинів, занурюючи в них електроди на однакову глибину. Після кожного випробування промити електроди у склянці з дистильованою водою. Під час досліду слідкувати за розжаренням лампочки та за ступенем розжарення зробити якісний висновок про силу досліджуваних кислот і основ.

Чим пояснюється різна електрична провідність досліджуваних розчинів?

Написати рівняння реакцій дисоціації випробуваних електролітів та вирази констант дисоціації відповідно до закону діючих мас.

Розчини оцтової кислоти (CH3COOH) та гідроксиду амонію (NH4OH) злити разом та випробувати електричну провідність одержаного розчину. Пояснити різницю ступеня розжарення лампочки у цьому випадку та у випадках проходження струму через розчини оцтової кислоти (CH3COOH) та гідроксиду амонію (NH4OH), взяті окремо.

Написати рівняння реакції взаємодії оцтової кислоти та гідроксиду амонію.

Дослід 2. Вплив розведення на ступінь дисоціації

Налити у склянку приблизно 10 мл концентрованої оцтової кислоти (CH3COOH) та випробувати її електричну провідність, занурюючи у неї _ангароди. Розвести кислоту вдвічі водою та випробувати електричну провідність одержаного розчину.

Пояснити різницю у ступені розжарення лампочки.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 323 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...