Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Дослід 3. Наближене визначення рН водних розчинів при допомозі індикаторів



У одну пробірку внести 10 краплин розчину HCl [С(HCl) = 0,1 моль/л], у другу пробірку внести такий же об’єм розчину гідроксиду натрію [С(NaOH) = 0,1 моль/л]. В кожну пробірку додати по одній краплині метилового оранжевого. Відмітити колір індикатора в кислому та лужному середовищі. Результати спостереження записати в таблицю.

Такі ж дослідження провести з іншими індикаторами (метиловим червоним, фенолфталеїном, універсальним індикаторним папірцем).

У якому середовищі (кислому, нейтральному, лужному), лежать інтервали переходу забарвлення цих індикаторів. Чи можна за допомогою метилового оранжевого відрізнити помірно-кисле середовище (рН = 3) від слабко-кислого (рН = 5 – 6); слабко-кисле від нейтрального; нейтральне від лужного? Чи можна за допомогою фенолфталеїну відрізнити кисле середовище від нейтрального, нейтральне від слабко-лужного (рН = 8), слабко-лужне від помірно-лужного (рН=11)?

Таблиця

Найменування індикатора рН області переходу Забарвлення індикатора
    у кислому середовищі в області переходу у лужному середовищі
Метиловий оранжевий 3,1 – 4,4 рожевий оранжевий жовтий
Метиловий червоний 4,4 – 6,2 червоний оранжевий жовтий
Фенолфталеїн 8,0 – 10,0 безбарвний рожевий малиновий
Універсальний індикаторний папірець 0,0 – 14,0 червоний жовтий синьо-фіолетовий

Одержати у викладача розчин із невідомим рН. При допомозі піпетки перенести 2 – 3 краплини цього розчину на універсальний індикаторний папірець. Порівняти забарвлення плями, одержане на папірці, з кольоровою шкалою та вибрати на ній відтінок, найбільш близький до кольору одержаної плями.

Зробити висновок про рН досліджуваного розчину та зазначити реакцію середовища. Перевірити вірність свого результату у викладача.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 564 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...