Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ефективність процесу вирішення проблеми



Щоб процес вирішення проблеми був ефективним, необхідно:

1. Чітко сформулювати проблему. Бажано укласти це у форму запитання. Пошук та наявність конструктивної відповіді може підказати чи може організація цю проблему вирішити взагалі, навести на оптимальні шляхи розв‘язання, викрити резерви ресурсного забезпечення тощо.

2. Довести, що саме дана проблема має стратегічне значення для організації. Перевіряти це необхідно у відповідності із цінностями, місією, цілями, прогнозованими результатами організації. Якщо вирішення проблеми сприятиме їх реалізації, то проблема дійсно є стратегічною.

3. Передбачити (зпрогнозувати) наслідки для організації від не вирішення проблеми. Якщо не вирішення проблеми є загрозливим для стратегії організації, то вона дійсно є стратегічною.

Аналіз проблем зумовлює пошук адекватних засобів їх вирішення (Таблиця 6).

Таблиця 6. Засоби вирішення проблем.

№ п/п Проблеми Засоби вирішення
1. Що і як повинно бути? Яких результатів хочемо досягти? Місія та мета програми
2. Що для цього треба зробити? Цілі-напрями, цілі-задачі діяльності
3. Хто і що саме повинен робоити? Система заходів
4. На який термін розрахована програма? Визначення строків та дат заходів
5. Які необхідні ресурси? Ресурсне забезпечення (кадрове, інформаційне, матеріально-технічне, фінансове)
6. Хто відповідає за реалізацію програми? Організаційний механізм управління програмою (керівництво, обов`язки, відповідальність, права).
7. Як відстежується виконання програми? Розробка моніторингу програми, що вміщує механізми зворотного зв`язку (аналіз, контроль, корекція)
8. Як і на скільки виконана програма? Узагальнення результатів проекту. Формулювання висновків

Стейкхолдери та персонал організації мають дещо різні інтереси від стратегії розвитку, проте вони мають знайти спільні патерни, що потім підтверджується коаліційною угодою робочої групи. Наприклад (Рисунок 12):

Рисунок 12. Основа коаліційної угоди між навчальним закладом та вузом.

Необхідно розробити певний тест-опитувальник для виявлення стратегічних проблем, визначення ступеня їхньої складності та шляхів вирішення (Таблиця 7).

Таблиця 7. «Лакмусовий тест» для стратегічних проблем





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 257 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...