Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ліщина. Систематика роду Corylus L



Всі види ліщини належать до родини Corylaceae C. A. Agardh, роду Corylus L. Опи­сано близько 20 видів, які зустрічаються в помірному поясі північної півкулі від Японії, Китаю, Маньчжурії через Тібет, Турцію, Європу до Північної Америки. За системою Енглера в країнах Заходу рід ліщина відносять до родини Betulaceae.

Родинна ліщинові Corylaceae C. A. Agardh (Betulaceae)
  Рід ліщина Corylus L.  
     
Ліщина звичайна C. avellana L.   Ліщина маньчжурська C. manshurica Maxim.   Ліщина американська C. аmericana Marsh.
           
Ліщина велика C. maxima Mill.     Ліщина понтійська C. pontica C. Koch.
Ліщина ведмежа C. colurna L.   Ліщина колхідська C. colchica Albov.   Ліщина імеретська C. imeretica Kem.Net

Рис. 102. Систематика роду Corylus L.

Ліщина звичайна (C. avellana L.). Ареал поширення Європа, Кавказ, Мала Азія. Північна межа сягає Фінляндії, а східна до Уралу. Основні морфологічні ознаки рослини надзвичайно мінливі. Рослини однодомні, роздільно статеві. В ареалі цього виду виділя­ють ліщину понтійську (C. аvellana, var pontica Wink).Одні ботаніки вважають її різновидністю ліщини звичайної, інші – виділяють її в окремий вид. Ареал, в якому зосореджені ці росли­ни – Мала Азія і Західне Закавказзя.

Рис. 103. Кущ ліщини звичайної

Рис. 104. Жіноча квітка ліщини звичайної

Рис. 105. Цвітіння ліщини звичайної: сережки – чоловічі суцвіття

Ліщина велика, ломбардський горіх (C. maxima L.). Ареал цього виду – Мала Азія і Балкани. В Україні зустрічаються лише культурні форми, які об’єднують під назвою фундук.

Рис. 106. Незрілі плоди ліщини великої

Рис. 107. Горіх ліщини великої

Ліщина понтійська ( C. pontica C. Koch.) дико росте на теренах Малої Азії, як і попередній вид в Україні представлений культурними формами – фундуком.

Сорти отримані від ліщини ломбардської та понтійської мають найбільші плоди і найбільш теплолюбові.

Рис. 108. Ліщина колхідська

На Кавказі ростуть місцеві види: ліщина колхідська (C. colchica Albov.) та ліщина імеретська (C. imeretica Kem.-Net.).

Ліщина ведмежа, або ліщина деревовидна (C. colurna L.). Дико росте на вели­чезних територіях від Балкан, через Малу Азію, Кавказ, Північний Ірак, Афганістан до Китаю.

Рис. 109. Ліщина ведмежа, або деревовидна

Рис. 110. Плоди деревовидної ліщини

Ліщина американська (C. аmericana Marsh.) зустрічається практично по всій Північній Америці в США та Канаді на схід від Скелястих гір. Горіхи цього виду смачні та ароматні, але занадто дрібні для промислового вирощування.

Рис. 111. Ареал ліщини американської

Рис. 112. Характерне забарвлення листків у американської ліщини

Всі види ліщини представлені переважно кущовими формами від 1 до 8 м, і лише ліщина ведмежа та ще декілька далекосхідних видів ростуть великими деревами від 25 до 35 м.

Селекційні програми фундука спрямовані на виведення великоплідних, зимостійких форм, які можна вирощувати не лише на Кавказі та в Криму, але й в більш північніших регіонах, зокрема в Карпатах і Закарпатті.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 2216 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...